Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen stijgen wéér

Welke maandlast kun en wil je betalen voor een huis?

Welke maandlast kun en wil je betalen voor een huis?

In mijn blog Opmerkelijke cijfers over de woningmarkt kon u lezen wat de bruto en netto maandlasten zijn bij een annuïteiten hypotheek van 400.000 euro bij diverse rentes.

Hypotheekrente Bruto per maand Netto 1e maand
2,0% € 1.478 € 1.275
3,0% € 1.686 € 1.360
4,0% € 1.910 € 1.460
5,0% € 2.147 € 1.575
6,0% € 2.398 € 1.703
7,0% € 2.661 € 1.843

Op het ogenblik is de hypotheekrente tussen de 4% en 5%. Dit is ruim hoger dan de rentes die we hebben gehad (tussen de 1% en 2%). Het spreekt voor zich dat de maandlast hoger is naarmate het hypotheekbedrag stijgt.

Welke maandlast kun & wil je betalen?

Huizenbezitters (of starters) die hun lopende hypotheek met een lage rente niet kunnen meenemen naar de volgende koopwoning moeten de huidige hypotheekrentes betalen. De hogere hypotheekrente zorgt voor een hogere bruto / netto maandlast. De vraag is altijd of een huizenzoeker nog de maandlast wil / kan betalen.

Huizenprijzen stijgen weer

Er is weer goed nieuws voor de huizenbezitters die al voorzien zijn van een koopwoning, want de huizenprijzen stijgen weer. Zoekende huizenbezitters zullen de hogere huizenprijzen niet leuk vinden want zij moeten weer meer gaan betalen.

 • De huizenprijzen zijn met 0,6% gestegen in augustus
 • Gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning is nu 413.917 euro
 • Gemiddelde huizenprijs in augustus 2022 was 448.263 euro
 • De huizenprijzen zijn met 8% gedaald in een jaar
 • Het aantal bezichtigen per huis is opgelopen naar 7,4
 • November tot en met januari was het gemiddelde kijkersaantal 5,3
 • 42% van de te koop staande woningen wordt overboden
 • In augustus zijn er 15.934 woningen verkocht
 • Huizenprijzen zijn sinds juni 2013 met 89,5% gestegen

Volgens de kenners gaat het goed met de huizenmarkt omdat de lonen flink zijn gestegen. Er is flinke schaarste betreffende koopwoningen. Op het ogenblik worden er weinig nieuwbouwwoningen gebouwd.

Bovendien is de vraag naar nieuwbouwwoningen laag. Het verwachte aantal nieuwbouwwoningen in 2024 is op het ogenblik 50.000 euro. Dit is de helft van de 100.000 die woonminister Hugo de Jonge had beloofd.

Weer naar oververhitte woningmarkt?

Persoonlijk blijf ik negatief over de huizenmarkt. Niemand zit te wachten op weer een oververhitte woningmarkt waarbij het volgende weer van toepassing is:

 • veel huizenzoekers (meer dan 50%) kopen een koopwoning zonder ontbindende voorwaarden op advies van hun aankopende makelaar
 • verkopende makelaar “verplicht” huizenzoekers om een aankopende makelaar in de hand te nemen
 • makelaars schuiven elkaar te koop staande woningen toe
 • verkopende makelaars worden extra betaald door de huizenzoekers
 • koppelverkoop (doorstromer moet koopwoning verkopen via verkopende makelaar)
 • in de media komen weer slechte berichten over makelaars
Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Reactie op: Rene van dinsdag september 26, 2023 15:21
  Helemaal waar, Marije. Het is frustrerend maar ook oneerlijk. Wel moeten we realistisch zijn denk ik: het gaat niet meer afkoelen die woningmarkt. Die kan alleen nog maar krapper worden, en bij een beperkt woningaanbod heb je ook maar een handjevol vermogenden nodig om dat beperkte aanbod tegen hoge prijzen op te kopen.

  Ik las vanmorgen dat de huizenprijzen volgend jaar volgens de Rabobank met 2,4% zullen stijgen. Dat geloof ik absoluut niet. Ik denk dat we de gekte echt terug gaan krijgen, dus ik reken echt op 5/8/10% stijgingen weer in de komende jaren. Want als je al zorgeloos 400k voor een appartementje van 70m2 neer zou leggen, dan is 440 ook geen probleem, toch?

  Verder hoorde ik de ECB waarschuwen dat we renteverlagingen (dus ook hypotheekrente) in de eerste helft van 2024 niet hoeven te verwachten. Vrij vertaald betekent dat: de eerste renteverlaging ligt om de hoek. Dat zal de huizenprijzen nóg een giga impuls gaan geven.

  Ik weet het, ik klink zwartgallig, maar het is echt hoe ik het zie. Ik zie geen enkele mogelijkheid tot afkoeling van de woningmarkt. Het wordt nog gekker. VEEL gekker.

 2. Reactie op: Robinho van maandag september 25, 2023 16:08
  Ik denk hetzelfde. We gaan de 10-20% stijgingen terugzien de komende jaren.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek