Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek deels aflossen? Duur renteaftrek loopt door!

Aflossing deel hypotheek zet looptijd hypotheekrenteaftrek niet stil

Aflossing deel hypotheek zet looptijd hypotheekrenteaftrek niet stil

De Belastingdienst heeft antwoord gegeven over de duur renteaftrek als er tussentijds wordt afgelost op een hypotheek. Het gaat hier over huizenbezitters die vóór 1 januari 2013 hun hypotheek hebben afgesloten.

Hypotheek gedeeltelijk aflossen

De Kennisgroep onroerende zaken neemt het volgende voorbeeld om duidelijkheid te kunnen geven. Situatie op 1 januari 2002: totale hypotheek van 300.000 euro bestaande uit:

  • aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro, renteaftrek van 2002 tot 2032
  • aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro, renteaftrek van 2002 tot 2032

Deze huizenbezitter lost de aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro volledig af. Wat zijn nu de gevolgen met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek doorgeschoven?

Op het eerste gezicht lijkt het een simpele berekening te worden. De aflossingsvrije hypotheek van 200.00 euro wordt volledig afgelost waardoor deze er niet meer is. Vanaf die datum geldt dus nog alleen de aflossingsvrije hypotheek van 100.00 euro. Het zo te verwachten zijn dat de hypotheekrenteaftrek over de 200.000 dan doorgeschoven wordt, bewaard voor later.

Niet dus… alleen als volledige hypotheek wordt afgelost!

Helaas is deze berekening niet juist. Het volgende is van toepassing:

In Kamerstukken II 1999/00, 26727, nr. 19, p. 34 is de invoering van de 30-jaarstermijn als volgt toegelicht:

“Een belastingplichtige die een eigen woning koopt mag de rente van de schuld die hij hiervoor is aangegaan dus gedurende maximaal 30 jaren in mindering brengen op zijn inkomen uit werk en woning (artikel 3.6.11, tweede lid, eerste volzin). De termijn begint voor het gehele bedrag van de geldlening te lopen op het moment waarop de lening aan de belastingplichtige ter beschikking wordt gesteld. Tussentijdse gedeeltelijke aflossingen laten de termijn ter grote van de oorspronkelijke omvang van de hoofdsom doorlopen. Indien de geldlening geheel is afgelost, stopt de looptijd van de dertigjaarstermijn wel.” 

Extra aflossingen hebben geen gevolgen

Uit het bovenstaande blijkt dat extra aflossingen geen gevolgen hebben. Indien er 200.000 euro wordt afgelost dan is qua renteaftrek-periode nog steeds de totale hypotheek van 300.000 euro van toepassing. Dit bedrag loopt dan ook door met betrekking tot de duur van de renteaftrek.

Aflossing één hypotheekdeel: aftrekperiode blijft doorlopen

Stel: er wordt op 1 januari 2014 200.000 euro afgelost, dan is het volgende van toepassing. Situatie op 1 januari 2014: Extra aflossing van 200.000 euro

  • aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro, renteaftrek van 2002 tot 2032 (is afgelost)
  • aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro, renteaftrek van 2002 tot 2032

De renteaftrek duurt vanaf 2014 nog 18 jaar (tot 2032) voor een bedrag van 300.000 euro.

Volledige aflossing: aftrekperiode stopt

Stel deze huizenbezitter lost de hele hypotheek af (300.000 euro) per 1 januari 2014. Vanaf die datum stopt ook de renteaftrek en wordt deze geparkeerd aan de zijlijn. Hij heeft dan geen hypotheek meer en in de toekomst nog wel 18 jaar renteaftrek over een bedrag van 300.000 euro.

Kortom: tussentijdse aflossingen op hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten (oud regiem) hebben  voor het hele hypotheekbedrag dus geen invloed op periode van de renteaftrek!

Uw hypotheek doornemen met één van onze hypotheekexperts?
Gratis en vrijblijvend gesprek!

Afspraak maken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek