Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Echtscheiding & aankoop andere woning? Kijk uit!

Goed afspraken en heldere ontbindende voorwaarden van groot belang

Het komt regelmatig voor dat huizenbezitters tijdens (of na) de scheiding een andere woning willen kopen. Het mooiste is altijd als één persoon in de huidige woning kan blijven wonen en de andere persoon een andere woning koopt. Het is dan wel belangrijk om vooraf je huiswerk goed te doen zodat alles vlotjes verloopt.

Echtscheiding definitief geregeld?

Om daadwerkelijk een andere woning te kunnen kopen moet de echtscheiding definitief geregeld zijn. Het gaat hier niet alleen om het echtscheidingsconvenant, maar ook de overige stukken zoals de inschrijving in de gemeente, uitspraak rechtbank en akte van verdeling.

Probleemsituatie bij aankoop huis na scheiding

Pas geleden kwam Recht.nl met een situatie waarbij een ex-partner een andere woning heeft gekocht. In de koopakte stond netjes een termijn voor de ontbindende voorwaarden voor de financiering.

Hypotheek niet akkoord

Helaas was er geen rekening gehouden met gescheiden partner. Er werd namelijk een hypotheek aangevraagd van 250.000 euro en een overbruggingshypotheek van 108.000 euro. De hypotheek werd niet akkoord bevonden door Argenta omdat de gescheiden partner niet wilde meewerken.

Overbruggingshypotheek

Het probleem zit hem namelijk in de overbruggingshypotheek. De woning staat nog op twee namen waardoor de bank ook toestemming wil hebben voor de overbruggingshypotheek van beide personen. Hier had de ex-partner geen rekening mee gehouden.

Bovendien werkte de gescheiden partner niet mee. Argenta verstrekte de hypotheek niet, waardoor de ex-partner onder de koop uit wilde door een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden van de financiering. Helaas werd de overbruggingshypotheek niet genoemd in de koopakte.

De vraag was of gedaagde terecht een beroep had gedaan op het financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst.

De rechtbank beantwoordt deze vraag ontkennend. De situatie dat [gedaagde] voor het in artikel 15.1 van de koopovereenkomst genoemde bedrag van € 250.000,00 geen hypothecaire geldlening bij een erkende geldverstrekkende bankinstelling had kunnen verkrijgen, doet zich niet voor. [gedaagde] had immers een hypothecaire geldlening voor een bedrag van € 250.000,00 kunnen verkrijgen. De financiering is niet verkregen vanwege het niet meewerken van zijn ex-echtgenoot. Dat partijen de bedoeling hebben gehad een ander bedrag, al dan niet met daarin een bedrag aan overbruggingshypotheek, overeen te komen is niet gebleken.

Bron: Recht.nl

Grote financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn groot. Deze persoon mocht 10% van de koopsom aftikken: 45.000 euro. Uit het bovenstaande blijkt weer eens dat het verstandig is om vooraf je huiswerk heel goed te doen. Bovendien is het verstandig om goede afspraken te maken met je ex-partner en deze ook vast te leggen. In deze situatie heeft het niet meewerken van de ene ex-partner de ander een groot financieel nadeel opgeleverd.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek