hypotheken
Gepubliceerd op: 2-10-2018 om 11:39

De banken hebben een TV-campagne gelanceerd om mensen aan te zetten tot het aflossen van hun aflossingsvrije hypotheek. Aflossingsblij, is de insteek van de campagne, met bijbehorende website.

Ophemelen hypotheekvrij huis - waarom?

Misschien ligt het aan het feit dat ik helemaal niet lekker op de bank lang te hangen toen ik 'm langs zag komen, maar ik werd er echt niet blij van. Dat ophemelen van een hypotheekvrij huis... waarom?? Vorige week schreef ik er ook al wat over: Aflossingsvrije stress en het wordt misschien wat eentonig, maar ja... ik reageer op wat ik in het nieuws zie en dat is steeds maar weer dit.

Overdrijven om te bereiken

Natuurlijk zie ik ook wel dat er mensen zijn waarbij de aflossingsvrije hypotheek een probleem kan cq zal gaan opleveren. En natuurlijk is het goed als die mensen daarvan bewust gemaakt worden en er iets aan doen. Alleen... is daar nou echt een TV-reclamecampagne voor nodig? Zullen we heel Nederland even de indruk geven dat een aflossingsvrije hypotheek gewoon dom is? Het gaat vast vanuit het idee dat je alleen mensen bereikt als je de boodschap lekker overdrijft.

Gewoon even bellen?

Maar....de mensen met die aflossingsvrije hypotheken, die zijn toch gewoon bekend? De banken wéten toch welke klanten niet aflossen op hun hypotheek? Waarom klimmen ze niet gewoon in de telefoon om met die mensen af te spreken? Is dat niet veel effectiever dan zo'n campagne? Of denken de banken dat die mensen er pas voor open staan als ze op TV hebben gezien dat ze veel blijer worden als ze niet meer aflossingsvrij lenen?

Aflossingsblij campagne banken voor aflossen aflossingsvrije hypotheek

Realistisch beeld financiële toekomst

Uiteindelijk gaat het om een realistisch beeld van je financiële toekomst. Hoe ziet het verloop van je hypotheek eruit? Wat zijn je plannen qua woonsituatie? Hoe is je pensioen geregeld? Met als uitkomst: kun jij je hypotheeklasten over je aflossingsvrije hypotheek - ook als de hypotheekrenteaftrek afgelopen is - blijven betalen?

 

 

Aangemaakt door Fred op 22-11-2018 13:15

Je zal maar lekker alles afgelost hebben. Lopen je woonlasten alsnog op de komende jaren door de wet Hillen. En daarbij ben rijk in stenen, alleen kun je daar geen brood van kopen en je spaargeld is op. Gewoon zelf even nadenken wat in jouw situatie het beste is. En dat moet je doen voor dat je een financieel adviseur inschakelt, want ook die kan alleen maar reageren op wat jij aangeeft

Aangemaakt door Rio op 16-10-2018 08:56

Als de banken met zo'n campanje komen moet je ff goed wakker worden en nadenken vanuit hun belang, want die lui interesseert de consument zijn belang geen niet natuurlijk. Hypotheekschuld wordt door de geldprint waanzin van Draghi voor de bank steeds minder waard in de toekomst. Dus men wil er eigenlijk best wel vanaf, het liefst natuurlijk door u nog een product te verkopen. Lekker laten staan die Hypotheekschuld, die wordt vanzelf minder waard door inflatie.

Aangemaakt door Paul op 27-11-2018 08:45

Dat is alleen zo als de lonen harder stijgen dan de werkelijke inflatie. Dat is niet zo.

Aangemaakt door Rob op 27-11-2018 10:58

Kun je dit toelichten Paul? Volgens mij wordt de hypotheek ook minder waard als het salaris evenveel of zelfs minder stijgt dan de werkelijke inflatie. Zodra je meer geld verdient en er sprake is van inflatie en je schuld blijft qua bedrag gelijk, dan is het effect van die schuld op je bestedingen minder groot. Dus volgens mij heeft Rio gelijk mits het salaris inderdaad ook stijgt. Maar inflatie zonder dat de salarissen stijgen komt bijna niet voor. Helaas is het de laatste tijd in NL wel dat de salarissen niet sterker stijgen dan de inflatie. Dat zou beter zijn omdat dan de koopkracht toe zou nemen.

Aangemaakt door R.J.van Mierlo op 05-10-2018 11:12

aandachtspunt : bij start kopen van ons huis in 2006 , advies gevraagd aan de bank. Welke hypotheek past het beste bij ons mede omdat wij 2010 met pensioen gaan. Antwoordt van de bank; neem de aflossingsvrije hypotheek !! Dat bij een klant die al 51 jaar van deze bank gebruik maak. Ik heb gevraagd voor een persoonlijke extra behandeling. komt niet in vraag op. Wij komen binnenkort in de problemen, mede veroorzaakt door de gaswinning nog eens extra. de bank heeft zeker al veel rente guldens/Euro's opgestreken, waarom geen compensatie. Als het niet anders kan moeten we over enige tijd , het huis uit en de bank vangt bijna ook niets. heeft U een advies?

Aangemaakt door Peter op 05-10-2018 12:42

Vervelend voor u! Maar ik snap eerlijk gezegd uw punt niet... Als u toch extra had willen aflossen, dan kan dat toch altijd? U kunt 10 procent boetevrij per jaar aflossen. Minimaal. Niemand heeft toch gezegd dat u niet MAG aflossen? U heeft met de aflossingsvrije hypotheek veel minder lasten gehad in de laatste jaren. Heeft u dat geld gespaard? Dan kunt u toch alsnog aflossen?

Aangemaakt door Marja op 05-10-2018 17:09

Waar ging het geld naartoe dat overbleef? precies naar de kinderen om hun studie te financieren die nu niet snappen waarom er geen 10 procent boetenvrij is afgelost. Minder hypotheek lasten gehad jazeker totdat er niet meer gewerkt wordt en de renteaftrek conform de betaalde belastingbox is. En waarom een aflossingsvrij hypotheek genomen, gewoon omdat de risicoverzekering is vervallen en die wel nodig is voor een andere vorm van hypotheek. En met gezondheidsklachten kan je wel naar een risico of levensverzekering fluiten rond je pensioen.

Aangemaakt door Wim op 07-10-2018 16:44

Gelukkig is de rente die in 2006 gangbaar was mogelijk inmiddels bij verlenging van de rentevast periode (in 2016?) flink gezakt en betaal je nu nog slechts een derde van de rente welke in 2006 in de hypotheek toets betaalbaar was. Vlak voor uw pensioen heeft de bank immers toen verplicht al rekening gehouden met de hoogte van het pensoen. Met een hypotheek met een looptijd van 30 jaar is het aflossen van het aflossingsvrije deel van uw hypotheek pas rond uw 90 ste verjaardag aan de orde.

Aangemaakt door Fred op 09-11-2018 13:23

Waarom moet de overheid altijd bijspringen als mensen verkeerde keuzes maken. Als je even nadenkt kun je zelf ook bedenken of je in de problemen komt met een aflossingsvrije hypotheek. Als het goed gaat winst voor het individu, als het fout gaat mag iedereen meebetalen !!

Aangemaakt door André te Brake op 03-10-2018 21:26

Je hoeft niet bij elke bank na 30 jaar je aflossingsvrije hypotheek af te lossen, somige leningen zijn voor onbepaalde tijd, waaronder somige leningen v.d.Rabobank, wij hebben deze namelijk. Bij een inflatie van 2 tot 2,5 % per jaar, waar de ECB naar streeft, is de inflatie op inflatie na 30 jaar (als de hypotheekrenteaftrek stopt) ongeveer 100%. Met andere woorden je schuld is 50% gedaald in waarde na 30 jaar (in euro's niet). Dit maakt het verlies van de rente aftrek, die voor voor de meeste mensen 42% is ruimschoots goed. Als je daarnaast voor jezelf een buffer opbouwt voor tegenslagen dan ben je veel flexibelder als ouder word dan met een afgelost huis en een lege bankrekening. Bij komend voordeel is dat je geen opeet hypotheek hoeft aan te gaan, waarbij je weer door de malle molen van de financiël adviseurs moet en je veel geld kost, als je toch wat extra geld nodig mocht hebben. Laat je de kop niet gek maken.

Aangemaakt door Frederique op 03-10-2018 16:59

Of een aflossingsvrije hypotheek danwel niet passend is voor iemand, is afhankelijk van de persoonlijke financiële situatie. Het valt op dat er steeds weer gekeken wordt naar het bedrag aan overwaarde dat iemand verwacht te kunnen realiseren op de woning. Mooie gedachte maar stenen kun je niet eten en het is de vraag of je op het moment dat je het nodig hebt je woning uiteindelijk kan verkopen voor de prijs (en bijbehorende overwaarde) die je hoopt te krijgen. Is dat niet mogelijk, kun je vaak geen hypotheek meer krijgen vanwege het (vaak lagere) inkomen dat je op latere leeftijd hebt en kom je alsnog in de problemen. Onderzoeken of je je hypotheeklasten ook na je pensionering en het vervallen van het recht op renteaftrek kan blijven betalen blijft nog steeds de belangrijkste graadmeter. Gelukkig kan dat bij de meeste mensen nog steeds ook met een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek :-)

Aangemaakt door Bas op 03-10-2018 12:01

Banken zijn niet begaan met mensen, banken doen dit omdat wereldwijde indicatoren aangeven dat er wederom bubbels aan het ontstaan zijn ook in onroerend goed, Amsterdam staat in de top 10 van steden, het aantal 'verkochte' hypotheken daalt, het aanbod van huizen wordt minder vanwege de hoge prijzen, dus om dat verkochte aantal hypotheken in de cijfers bij banken op een goed niveau te houden bedenken ze mechanismen om toch hypotheken te blijven verkopen. Kijk maar ook in Nederland naar statistische jaar op jaar gegevens, de stijgende lijn is eruit.

Aangemaakt door Stefan stavinga op 03-10-2018 10:49

Leuk idee van de banken. Omzetten van je hypotheek. Ben ik mee bezig. Rentebemiddeling er bij. Maar......je krijgt wel een boete. Als de banken zo begaan zijn met de mensen, biedt dan iets boetevrij aan.

Aangemaakt door Mart op 03-10-2018 08:43

Je geeft terecht aan dat de hypotheekrente aftrek beperkt is tot 30 jaar. Dus je moet gewoon in de gaten houden wat er gebeurt met de maandlasten als je geen hypotheekrente aftrek meer hebt. En daar zit hem het addertje. Want je zult dan een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Waarschijnlijk een hypotheek waar je WEL moet aflossen. En de rente blijft niet altijd zo laag als nu. Stel dat de rente weer naar de 5 procent stijgt? Dan wordt het plaatje echt anders hoor. Als je nu een huis hebt dat 3 ton waard is en een aflossingsvrije hypotheek van 2 ton met een rente van 2 procent dan zijn je hypotheeklasten netto nog geen 300 euro. Maar als de rente naar 5 procent stijgt en je moet wel aflossen, dan schieten die lasten naar meer dan 1000 euro. En wat als je inkomen ook nog eens daalt omdat je dan met pensioen bent of gaat? Dit is in potentie echt een enorm risico. Logisch dat er wat aan gebeurt. Moet er dan voor 100% afgelost worden? Nee hoor, maar ervaring leert dat mensen hun situatie zelf veel te rooskleurig inschatten. Dus liever wat meer dan te weinig of helemaal niets.

Aangemaakt door Peter op 03-10-2018 07:37

Ik vind dit allemaal belachelijk.Waarom geen aflossingsvrije hypotheek?Als je meer dan voldoende overwaarde hebt,dan is de hypotheek toch gedekt door het onderpand.Men is echt heel dom bezig tegenwoordig!Een hypotheek op een woning,die betaalbaar is en welke gedekt is door overwaarde is mijns inziens helemaal geen probleem.Dat is alleen maar gunstig door de lagere kosten.De overheid wil tegenwoordig dat je alles maar aflost,zodat zij tzt je een zgn zorghypotheek kunnen aansmeren en eventueel willen plaatsen in box-3,zodat je enorm veel vermogensrendememt heffing gaat betalen!Als de overheid het zo goed met de mensen meent,laat ze dan die belachelijke hoge lasten van tegenwoordig gaan verlagen,maar die worden alleen maar hoger!Alleen buitenlandse beleggers kunnen op een voordeeltje rekenen.Mensen,behoud je aflossingsvrije hypotheek,laat je niet gek maken!

Aangemaakt door Fred op 22-11-2018 13:25

Wel even goed opletten he. Niet de overwaarde, maar het feit of je de maandelijkse lasten kan betalen, bepalen of je wel of geen hypotheek krijgt. Denk er daarbij ook aan dat de rente aftrek vervalt. Of het wel of geen probleem is hangt dus af van andere factoren dan de overwaarde. Wel even opletten dus voor je "advies" geeft

Aangemaakt door Peter op 05-12-2018 11:01

Nou ik let bijzonder goed op hoor!.Als ik een overwaarde heb van zo'n 2 ton,de hypotheek doorloopt tot 2051,en de rente pas verlengd wordt in 2037,dan zit ik echt steengoed.Daarnaast nog een behoorlijk pensioen inkomen.Ik vind het al bijzonder spijtig dat ik niets met die overwaarde kan doen.Zou het liefst nog 1 tonnetje aflossingsvrij er bij lenen!

Aangemaakt door ruud op 02-10-2018 19:11

Aflossen van een aflossingsvrije hypotheek is alleen aan te raden als je geen of maar een kleine overwaarde heb. En er spelen nog veel andere zaken een rol. Deze reclame van de bank is zeker verwerpelijk.

Aangemaakt door Jeroen op 02-10-2018 13:54

Het is heel simpel namelijk 1) Aanvullen van buffers banken 2) Eigen woning Forfait cash cow gaat straks echt goed draaien met al die afgeloste woningen. Samenspel van de banken en overheid niets meer niets minder.

Aangemaakt door Ruud op 02-10-2018 19:06

Dank je Jeroen, mijn mening en niets meer of minder. Het is treurig dat de banken (en de overheid) nog steeds alleen voor hun eigen portemonnee praten en niet de verantwoordelijkheid hebben die ze als "primaire levensbehoevte" (eten, drinken, dak, en geld) leverancier zouden moeten hebben.

Aangemaakt door RaymondC op 07-10-2018 10:43

Waarom hebben banken en de overheid de verantwoordelijkheid om jouw in je primaire behoeftes te voorzien? Daarin moet je zelf voorzien door middel van een baan met een salaris of ZZP-er of zelf een eigen bedrijf beginnnen. Tuurlijk als je ernstig gehandicapt bent dan is het wat anders maar in principe moet je gewoon een baan gaan zoeken.

Aangemaakt door RaymondC op 23-10-2018 10:36

Overheid en banken hebben die verplichting omdat je ingeschreven staat in NL, en flink wat belasting betaald. Als de overheid mijn leven niet hoeft te faciliteren, hoef ik ook geen belasting te betalen lijkt mij . . .

Aangemaakt door Wim op 02-10-2018 13:09

Mogelijk heeft dit te maken met aflossingsvrije hypotheken welke werden afgedekt met beleggingsverzekeringen. (die later woekerpolissen bleken te zijn). Hier ontstaat op het einde van de looptijd een aflossing gat. Omdat de verzekeraars niet thuis geven willen banken mogelijk de hete aardappel bij de huiseigenaren leggen. Verder is het de vraag waarom je je hele werkzame leven krom moet liggen om als bejaarde een flink vermogen op de bank te krijgen, juist wanneer de behoeften af gaan nemen ?

Aangemaakt door Abee op 02-10-2018 12:41

Vanuit de bank is dit vrij logisch. Je moet eerst aan een zo hoog mogelijke hypotheek en daarna moet je deze zo snel mogelijk aflossen; zo weinig mogelijk risico voor de bank. Stiekem speelt natuurlijk mee dat je iemand die z'n hypotheek heeft afgelost na een paar jaar prima een nieuwe hypotheek kunt verkopen bij een verhuizing naar een duurder huis. Hypotheekvrije mensen zijn prima voor de huizenmarkt. Bakken met leenpotentieel die klaar staan aan de zijlijn.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.