huizenmarkt
Gepubliceerd op: 6-12-2018 om 11:06

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft weer een steekproef gedaan om de ontwikkeling van de onroerendezaakbelasting (ozb) te meten. De uitkomst van het onderzoek: de ozb stijgt komend jaar gemiddeld met 2,2%.

Onderzoek naar ontwikkeling ozb in Nederland

De steekproef wordt ieder jaar gehouden door de VEH. Ze hebben gekeken naar de tarieven in 2019 in 111 gemeenten in Nederland: een behoorlijk aantal, waar wel conclusies aan verbonden mogen worden.

Gemeente Cuijk grootste stijger

De gemeente Cuijk (Noord-Brabant) is duidelijk de sterkste stijger: daar gaat de ozb volgend jaar met maar liefst 32% omhoog. Dat was dit jaar ook al 12% - de gemiddelde huiseigenaar in Cuijk is daardoor in twee jaar tijd € 110 meer aan gemeentebelasting kwijt.

Gemeente Cuijk verhoogt ozb met 32% in 2019

Grote verschillen per gemeente

Er zijn meer gemeenten die de ozb fors opschroeven: Sittard-Geleen en Brunssum (Limburg) voeren een stijging van ruim 20% door. In een kwart van de gemeenten is de stijging meer dan 3%, zes gemeenten kiezen voor een stijging van meer dan 10%. In 25 gemeenten is de aanslag volgend jaar lager dan in 2018: Asten en Lansigerland dalen met 8%, Heemskerk met 7%. 

Gemiddeld landelijk lager dan inflatie

Gemiddeld gerekend over heel Nederland komt de stijging uit op 2,2% - dat is minder dan de voor 2019 verwachte inflatie van 2,5%.

Aangemaakt door Jeroen op 10-12-2018 15:43

Los van de OZB stijgt natuurlijk ook de WOZ. Uiteindelijk zorgt deze combinatie samen voor een procentueel veel hogere stijging.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.