Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vermogen stijgt door huizenprijzen

Eigen woning bepaalt stijging doorsnee vermogen

Eigen woning bepaalt stijging doorsnee vermogen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers gepubliceerd over de samenstelling van de vermogens van Nederlandse huishoudens. Dat vermogen is gemiddeld genomen flink gestegen, vooral door de stijging van de huizenprijzen.

Doorsnee vermogen = niet het gemiddelde

Het gebruikte doorsnee vermogen is niet hetzelfde als het gemiddelde vermogen. Met het doorsnee vermogen bedoelen ze een vermogen waarbij de helft van Nederland een groter en de andere helft een kleiner vermogen heeft. Die doorsnede van vermogens komt in 2017 uit op € 28.300 – in 2016 was dat nog € 6.000 minder. Kijken we naar het doorsnee vermogen buiten de eigen woning, dan is er slechts een kleine groei.

Stijging vooral door eigen woning

De stijging van het vermogen is dus voornamelijk toe te rekenen aan de hogere waarde van de eigen woning. Wetende wat er in 2018 met de huizenprijzen is gebeurd kunnen we voorzien dat het vermogen in 2018 alleen maar verder is gestegen.

Het doorsnee vermogen lag in 2008 boven de € 40.000 – dat niveau was in 2017 in elk geval nog niet bereikt. Aan de grafiek van het CBS kunnen we goed zien dat de fluctuatie in het vermogen per huishouden vooral in de woningprijzen zit:

Doorsnee vermogen in de loop der jaren - CBS

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek