Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 19 februari 2019, 12:48
#huizenmarkt #beleggen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers gepubliceerd over de samenstelling van de vermogens van Nederlandse huishoudens. Dat vermogen is gemiddeld genomen flink gestegen, vooral door de stijging van de huizenprijzen.

Doorsnee vermogen = niet het gemiddelde

Het gebruikte doorsnee vermogen is niet hetzelfde als het gemiddelde vermogen. Met het doorsnee vermogen bedoelen ze een vermogen waarbij de helft van Nederland een groter en de andere helft een kleiner vermogen heeft. Die doorsnede van vermogens komt in 2017 uit op € 28.300 - in 2016 was dat nog € 6.000 minder. Kijken we naar het doorsnee vermogen buiten de eigen woning, dan is er slechts een kleine groei.

Stijging vooral door eigen woning

De stijging van het vermogen is dus voornamelijk toe te rekenen aan de hogere waarde van de eigen woning. Wetende wat er in 2018 met de huizenprijzen is gebeurd kunnen we voorzien dat het vermogen in 2018 alleen maar verder is gestegen.

Het doorsnee vermogen lag in 2008 boven de € 40.000 - dat niveau was in 2017 in elk geval nog niet bereikt. Aan de grafiek van het CBS kunnen we goed zien dat de fluctuatie in het vermogen per huishouden vooral in de woningprijzen zit:

Doorsnee vermogen in de loop der jaren - CBS

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.