Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 10 mei 2019, 11:28
#huizenmarkt #hypotheek

In Nederland heeft bijna 70% van de huishoudens een eigen woning. Bijna 61 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een hypotheek. Als we dit vergelijken met de andere landen in de EU dan blijkt Nederlander koploper in het afsluiten van een hypotheek. Het gemiddelde in de EU is namelijk maar 26,5%.

Hoe presteert Nederland in de EU?

Deze cijfers komen uit het onderzoek "Nederland langs de Europese meetlat 2019" dat het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) gepubliceerd heeft. In dit rapport wordt uitvoerig beschreven hoe Nederland presteert ten opzichte van andere landen van Europa. Het CBS kijkt hierbij naar een groot aantal gebieden. Zo blijken Nederlanders tevredener over hun leven en optimistischer over de toekomst dan de gemiddelde burger van de Europese Unie. Ook is de inkomensongelijkheid in Nederland relatief laag en het welvaartsniveau het hoogst. Nederland presteert slecht op het gebied van duurzame energie: Nederland is van alle EU-landen het verst verwijderd van de energiedoelstellingen voor hernieuwbare energie.

Huis en hypotheek

Zoals al gezegd heeft ongeveer 70% van de Nederlandse huishoudens een eigen woning. Zoals in onderstaande figuur (bron: CBS) te zien, staat Nederland daarmee redelijk laag op de ranglijst. In dezelfde figuur wordt ook getoond welk deel van de eigen woningen gefinancierd is met een lening of hypotheek. En dan blijkt dat Nederlanders kampioen zijn in het lenen van geld voor het financieren van hun eigen huis. Ruim 87% van de koopwoningen in Nederland is gefinancierd met een lening of hypotheek. Het gemiddelde van de EU ligt op maar 38%.

Overzicht eigenwoningbezit in Europa

EC: Nederland moet de hypotheekschuld terugdringen

De totale hypotheekschuld was eind 2018 opgelopen tot ongeveer 700 miljard euro. Dat de Nederlander zo veel leent is al jaren een doorn in het oog van de Europese Commissie (EC). De EC dringt er al vele jaren op aan dat de Nederlandse overheid de regels rond de hypotheekrenteaftrek aanscherpt om de schuldenberg terug te dringen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.