huizenmarkt hypotheken
Gepubliceerd op: 10-5-2019 om 11:28

In Nederland heeft bijna 70% van de huishoudens een eigen woning. Bijna 61 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een hypotheek. Als we dit vergelijken met de andere landen in de EU dan blijkt Nederlander koploper in het afsluiten van een hypotheek. Het gemiddelde in de EU is namelijk maar 26,5%.

Hoe presteert Nederland in de EU?

Deze cijfers komen uit het onderzoek "Nederland langs de Europese meetlat 2019" dat het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) gepubliceerd heeft. In dit rapport wordt uitvoerig beschreven hoe Nederland presteert ten opzichte van andere landen van Europa. Het CBS kijkt hierbij naar een groot aantal gebieden. Zo blijken Nederlanders tevredener over hun leven en optimistischer over de toekomst dan de gemiddelde burger van de Europese Unie. Ook is de inkomensongelijkheid in Nederland relatief laag en het welvaartsniveau het hoogst. Nederland presteert slecht op het gebied van duurzame energie: Nederland is van alle EU-landen het verst verwijderd van de energiedoelstellingen voor hernieuwbare energie.

Huis en hypotheek

Zoals al gezegd heeft ongeveer 70% van de Nederlandse huishoudens een eigen woning. Zoals in onderstaande figuur (bron: CBS) te zien, staat Nederland daarmee redelijk laag op de ranglijst. In dezelfde figuur wordt ook getoond welk deel van de eigen woningen gefinancierd is met een lening of hypotheek. En dan blijkt dat Nederlanders kampioen zijn in het lenen van geld voor het financieren van hun eigen huis. Ruim 87% van de koopwoningen in Nederland is gefinancierd met een lening of hypotheek. Het gemiddelde van de EU ligt op maar 38%.

Overzicht eigenwoningbezit in Europa

EC: Nederland moet de hypotheekschuld terugdringen

De totale hypotheekschuld was eind 2018 opgelopen tot ongeveer 700 miljard euro. Dat de Nederlander zo veel leent is al jaren een doorn in het oog van de Europese Commissie (EC). De EC dringt er al vele jaren op aan dat de Nederlandse overheid de regels rond de hypotheekrenteaftrek aanscherpt om de schuldenberg terug te dringen.

Aangemaakt door richard op 11-05-2019 12:58

Denk dat in de komende jaren de schuld drastisch gaat afnemen. Bijna elke hypotheek is linieer of annuïteit. Vanaf 2013 is dit al aan de gang. In 2030 zullen ook veel verzekeringen voor hypotheken aflopen die dan afgelost worden. daarnaast verminderen de oude aflossingsvrije hypotheken, door verhuizingen, overlijden, aflossingen en scheiden. Hierdoor hoeft de hypotheekrente niet meer aangescherpt worden. Geen paniekvoetbal meer en laat het verder zo.

Aangemaakt door richard op 11-05-2019 13:00

hypotheekrente moet hypotheekrenteaftrek zijn

Aangemaakt door Rob op 13-05-2019 13:22

Hoi Richard. Ik hoop dat je gelijk hebt. Maar doordat de huizenprijzen zo fors stijgen zie je tot op heden dat de schuldenberg blijft stijgen. Ondanks het feit dat nu gekozen wordt voor aflossen door nieuwe kopers en het feit dat op veel bestaande hypotheken extra afgelost wordt. Heb jij (of heeft iemand anders) cijfers van hoeveel de hypotheekschuld af zal nemen rond 2030?

Aangemaakt door richard op 13-05-2019 19:32

Hoi Rob, Ik heb helaas de cijfers niet. (ben maar een particulier). Ik denk dat bij het CBS of bij het min van financiën die gegevens wel bekend zijn. Je hebt gelijk dat de huizenprijzen flink zijn toegenomen, wat ook inhoudt dat de aflossing via linieer en annuïteit ook per jaar hoger zijn. Ook worden er sinds begin 2018 minder huizen verkocht, wat de schuldenlast ook beïnvloedt. Het zijn wat aannames van mij, maar denk wel de moeite waard om deze cijfers toegankelijk te krijgen, voordat er weer een overbodige en angstaanjagend regel of wet wordt uitgevaardigd.

Aangemaakt door Rob op 11-05-2019 12:32

Als al die oosteuropeanen zoveel geld hebben dat ze geen hypotheek nodig hebben om een huis te kopen, vraag ik mij af waarom er zoveel geld vanuit de europese unie naar die landen moet. Ik kan me echt niet voorstellen dat in Roemenie bijna iedereen een huis kan kopen zonder dat ze geld van een ander nodig hebben.

Aangemaakt door Patrick op 13-05-2019 11:24

Misschien wel logisch, wie wil er nou in Roemenië wonen? Huisprijs ten opzichte van wat mensen verdienen ligt een stuk lager dan in Nederland lijkt me. Gaat nog veelal van familie op familie denk ik. Verder heb ik er weinig weet van eigenlijk hoe het in Roemenië gaat. Zelfde principe voor Bulgarije.

Aangemaakt door Rob op 13-05-2019 13:23

De huizenprijzen zijn vast lager. Maar de inkomens ook. Dus ik denk niet dat dit uitmaakt? En waarom zou dit van familie op familie gaan?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.