Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nederlander kampioen in hypotheken

Nederlanders lenen het meest voor hun koopwoning

Nederlanders lenen het meest voor hun koopwoning

In Nederland heeft bijna 70% van de huishoudens een eigen woning. Bijna 61 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een hypotheek. Als we dit vergelijken met de andere landen in de EU dan blijkt Nederlander koploper in het afsluiten van een hypotheek. Het gemiddelde in de EU is namelijk maar 26,5%.

Hoe presteert Nederland in de EU?

Deze cijfers komen uit het onderzoek “Nederland langs de Europese meetlat 2019” dat het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) gepubliceerd heeft. In dit rapport wordt uitvoerig beschreven hoe Nederland presteert ten opzichte van andere landen van Europa. Het CBS kijkt hierbij naar een groot aantal gebieden. Zo blijken Nederlanders tevredener over hun leven en optimistischer over de toekomst dan de gemiddelde burger van de Europese Unie. Ook is de inkomensongelijkheid in Nederland relatief laag en het welvaartsniveau het hoogst. Nederland presteert slecht op het gebied van duurzame energie: Nederland is van alle EU-landen het verst verwijderd van de energiedoelstellingen voor hernieuwbare energie.

Huis en hypotheek

Zoals al gezegd heeft ongeveer 70% van de Nederlandse huishoudens een eigen woning. Zoals in onderstaande figuur (bron: CBS) te zien, staat Nederland daarmee redelijk laag op de ranglijst. In dezelfde figuur wordt ook getoond welk deel van de eigen woningen gefinancierd is met een lening of hypotheek. En dan blijkt dat Nederlanders kampioen zijn in het lenen van geld voor het financieren van hun eigen huis. Ruim 87% van de koopwoningen in Nederland is gefinancierd met een lening of hypotheek. Het gemiddelde van de EU ligt op maar 38%.

Overzicht eigenwoningbezit in Europa

EC: Nederland moet de hypotheekschuld terugdringen

De totale hypotheekschuld was eind 2018 opgelopen tot ongeveer 700 miljard euro. Dat de Nederlander zo veel leent is al jaren een doorn in het oog van de Europese Commissie (EC). De EC dringt er al vele jaren op aan dat de Nederlandse overheid de regels rond de hypotheekrenteaftrek aanscherpt om de schuldenberg terug te dringen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Rob van zaterdag mei 11, 2019 12:32
    Misschien wel logisch, wie wil er nou in Roemenië wonen? Huisprijs ten opzichte van wat mensen verdienen ligt een stuk lager dan in Nederland lijkt me. Gaat nog veelal van familie op familie denk ik. Verder heb ik er weinig weet van eigenlijk hoe het in Roemenië gaat. Zelfde principe voor Bulgarije.

  2. Reactie op: richard van zaterdag mei 11, 2019 12:58
    Hoi Richard. Ik hoop dat je gelijk hebt. Maar doordat de huizenprijzen zo fors stijgen zie je tot op heden dat de schuldenberg blijft stijgen. Ondanks het feit dat nu gekozen wordt voor aflossen door nieuwe kopers en het feit dat op veel bestaande hypotheken extra afgelost wordt. Heb jij (of heeft iemand anders) cijfers van hoeveel de hypotheekschuld af zal nemen rond 2030?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek