Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kritiek Consumentenbond op AEGON over boeterente hypotheken

AEGON Bank legt regels AFM uit in nadeel consument

AEGON Bank legt regels AFM uit in nadeel consument

De Consumentenbond komt in het geweer tegen het boeterentebeleid van AEGON Bank. De bond stelt dat de bank de regels voor het berekenen van de boeterente bij het oversluiten van een hypotheek structureel in het nadeel van de klant uitlegt.

Te hoge boeterente bij oversluiten hypotheek

Het is geen nieuws dat hypotheekverstrekkers heel lang een te hoge boeterente in rekening hebben gebracht als een klant zijn hypotheek ging oversluiten. Daar heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2017 iets aan gedaan door een leidraad uit te geven met regels waar banken zich aan moeten houden. Bovendien kregen de banken de verplichting om consumenten te compenseren die na 14 juli 2016 teveel boeterente hadden betaald.

AEGON compenseerde alleen vertrekkende klanten

De Consumentenbond heeft nu een nieuw onderzoek gedaan naar boeterentes bij hypotheken. Daarbij viel op dat AEGON Bank de regels in haar eigen voordeel uitlegt. Het compenseren van klanten bijvoorbeeld is alleen gebeurd bij klanten die met hun hypotheek overstapten naar een andere bank. Wie bij AEGON bleef en teveel boeterente betaalde heeft geen geld gekregen.

Spaarhypotheek of combinatiehypotheek

In de regels staat ook dat een bank bij het berekenen van de boeterente rekening moet houden met het bedrag dat de klant heeft opgebouwd in een spaarhypotheek-polis. Er staat niet letterlijk dat dit ook geldt voor een combinatiehypotheek (met sparen en beleggen). AEGON verwerkt dit nu wel bij de spaarhypotheek, maar niet bij de combinatiehypotheek. Andere banken doen dit wel.

De Consumentenbond heeft AEGON gevraagd het beleid aan te passen. Bovendien is de AFM ingeseind om naar de handelswijze van de bank te kijken.

Benieuwd naar de boeterente bij het oversluiten van uw eigen hypotheek? Check het met onze boeterente berekening!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek