Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koop op afbetaling: werk aan de webwinkel

Sites moeten meer doen om achterstanden te voorkomen

Sites moeten meer doen om achterstanden te voorkomen

Webwinkels en postorderbedrijven moeten meer doen tegen schulden, stelt minister Hoekstra van Financiën. Zorgen ze er niet voor dat minder mensen een betalingsachterstand oplopen – dan overweegt hij in te grijpen. 

Teveel achterstanden bij webshops en postorderbedrijven

Kopen op afbetaling bij een webshop is gewoon geld lenen. Dat maken de winkels wel steeds duidelijker, maar het is nog niet genoeg voor de minister. In 2019 bleek nog steeds 26% van de klanten met een postorderkrediet (koop op afbetaling) een betalingsachterstand te hebben. Ruim minder dan in 2017 (34%), maar dat komt ook doordat in 2018 veel dossiers zijn afgesloten omdat de schuld oninbaar bleek.

Kopen op afbetaling is duur

Het is webwinkels en postorderbedrijven gewoon toegestaan om leningen te verstrekken. Er is een maximum aan het rentepercentage dat ze in rekening mogen brengen – dat ligt echter hoog: 14% op dit moment. Wie een persoonlijke lening afsluit betaalt een veel lagere rente.

Beslissing kan beïnvloed worden door sites

Of mensen wel of niet op afbetaling kopen – en zo ja, hoe die lening vormgegeven wordt – kan door de website flink beïnvloed worden door de manier waarop de site wordt ingericht. Mensen kiezen bijvoorbeeld een hoger aflosbedrag en daarmee een kortere looptijd als opvallend wordt weergegeven wat de totale kosten van de lening zijn. 

‘Geld lenen kost geld’ blijft

Hoekstra schrijft in zijn Kamerbrief ontwikkelingen consumptiefkredietmarkt bovendien dat de waarschuwing ‘Geld lenen kost geld’ niet veel meer doet. Uit onderzoek bleek echter dat een andere tekst niet meer effect zou hebben, dus blijft deze slogan gewoon staan bij kredietaanbiedingen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek