Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 9 oktober 2020, 08:53
#huizenmarkt #hypotheek

Het effect van de coronacrisis op de woningmarkt blijft nog steeds uit. Zowel ABN Amro als SNS hebben de afgelopen aandacht besteed aan de te verwachten ontwikkelingen op de huizenmarkt. De verwachtingen zijn bijgesteld: de huizenprijzen zullen volgend jaar niet dalen maar stabiliseren.

Rapport ABN Amro over de woningmarkt

Gisteren kwam ABN Amro met een nieuw rapport over de woningmarkt. In deze Woningmarktmonitor geeft de bank aan dat de cijfers positiever zijn dan ze begin dit jaar hadden verwacht:

"De afkoeling van de woningmarkt gaat trager dan we dachten. Hoewel het aantal woningaankopen momenteel nog stijgt, houden we er nu rekening mee dat ze dit jaar zullen stabiliseren. Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%. De verwachting voor het aantal transacties in 2021 blijft onveranderd -10%. De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren, ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld."

De woningmarkt is nog steeds krap: er staan maar weinig huizen te koop en er zijn veel mensen die een woning willen kopen. Wat te koop komt is meestal heel snel verkocht en de prijzen blijven maar stijgen. Overbieden - meer bieden dan de vraagprijs - lijkt tegenwoordig de norm te zijn. Opvallend is dat de prijsstijgingen nu juist aan de orde zijn in Groningen, Flevoland, Overijssel en Drenthe. Niet zo zeer meer in de Randstad. Dat kan mede komen door corona: mensen lijken meer interesse te hebben in woningen met extra ruimte binnen en buiten. ABN Amro verwacht dat de prijzen in 2021 niet verder gaan stijgen. Ook niet dalen, maar stabiliseren.

Vertrouwen in de huizenmarkt

SNS heeft een onderzoek laten doen naar de stemming van Nederlanders omtrent de huizenmarkt. Daaruit blijkt dat maar weinigen zich zorgen maken: 76% vindt een koopwoning ook bij het huidige prijsniveau een goede investering. Van de mensen die geen eigen huis hebben heeft 40% het gevoel 'de boot te hebben gemist'.

Meer nieuwbouw verkocht

Een interessante ontwikkeling is dat er ruim meer nieuwbouwwoningen worden verkocht dan vorig jaar. De prijzen van nieuwbouwhuizen stijgen veel minder dan die van bestaande woningen. 

Stemming bijna neutraal

Ook uit de meest recente Marktindicator van Eigen Huis blijkt dat steeds minder consumenten geloven dat de coronacrisis de woningmarkt negatief beïnvloedt. De stemmingsgraadmeter staat nu op 99 en is daarmee nagenoeg neutraal. Nog maar 8% van de deelnemers denkt dat de huizenprijzen zullen dalen, terwijl 32% een stijging van de hypotheekrente verwacht.

Gaat hypotheekrente stijgen?

Een stijging van de hypotheekrente ligt voor veel Nederlanders dus in de lijn der verwachting. Het is niet dat de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente daartoe aanleiding geeft - waarschijnlijk gaat het meer om een gevoel. Het gevoel dat de hypotheekrente zó laag is dat het niet anders kan dan dat die een keer gaat stijgen.

Actuele hypotheekrentes

Ook de laatste rentewijzigingen bij hypotheken geven geen indicatie dat het niveau van de hypotheekrente omhoog gaat: de afgelopen week regent het juist weer rentedalingen.

De huizenmarkt en hypotheekrente in de gaten houden?

Dat doe je met onze GRATIS Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.