Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt en hypotheekrente: wat is de verwachting?

Corona heeft tot nu toe nauwelijks invloed

Corona heeft tot nu toe nauwelijks invloed

Het effect van de coronacrisis op de woningmarkt blijft nog steeds uit. Zowel ABN Amro als SNS hebben de afgelopen aandacht besteed aan de te verwachten ontwikkelingen op de huizenmarkt. De verwachtingen zijn bijgesteld: de huizenprijzen zullen volgend jaar niet dalen maar stabiliseren.

Rapport ABN Amro over de woningmarkt

Gisteren kwam ABN Amro met een nieuw rapport over de woningmarkt. In deze Woningmarktmonitor geeft de bank aan dat de cijfers positiever zijn dan ze begin dit jaar hadden verwacht:

"De afkoeling van de woningmarkt gaat trager dan we dachten. Hoewel het aantal woningaankopen momenteel nog stijgt, houden we er nu rekening mee dat ze dit jaar zullen stabiliseren. Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%. De verwachting voor het aantal transacties in 2021 blijft onveranderd -10%. De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren, ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld."

De woningmarkt is nog steeds krap: er staan maar weinig huizen te koop en er zijn veel mensen die een woning willen kopen. Wat te koop komt is meestal heel snel verkocht en de prijzen blijven maar stijgen. Overbieden – meer bieden dan de vraagprijs – lijkt tegenwoordig de norm te zijn. Opvallend is dat de prijsstijgingen nu juist aan de orde zijn in Groningen, Flevoland, Overijssel en Drenthe. Niet zo zeer meer in de Randstad. Dat kan mede komen door corona: mensen lijken meer interesse te hebben in woningen met extra ruimte binnen en buiten. ABN Amro verwacht dat de prijzen in 2021 niet verder gaan stijgen. Ook niet dalen, maar stabiliseren.

Vertrouwen in de huizenmarkt

SNS heeft een onderzoek laten doen naar de stemming van Nederlanders omtrent de huizenmarkt. Daaruit blijkt dat maar weinigen zich zorgen maken: 76% vindt een koopwoning ook bij het huidige prijsniveau een goede investering. Van de mensen die geen eigen huis hebben heeft 40% het gevoel ‘de boot te hebben gemist’.

Meer nieuwbouw verkocht

Een interessante ontwikkeling is dat er ruim meer nieuwbouwwoningen worden verkocht dan vorig jaar. De prijzen van nieuwbouwhuizen stijgen veel minder dan die van bestaande woningen. 

Stemming bijna neutraal

Ook uit de meest recente Marktindicator van Eigen Huis blijkt dat steeds minder consumenten geloven dat de coronacrisis de woningmarkt negatief beïnvloedt. De stemmingsgraadmeter staat nu op 99 en is daarmee nagenoeg neutraal. Nog maar 8% van de deelnemers denkt dat de huizenprijzen zullen dalen, terwijl 32% een stijging van de hypotheekrente verwacht.

Gaat hypotheekrente stijgen?

Een stijging van de hypotheekrente ligt voor veel Nederlanders dus in de lijn der verwachting. Het is niet dat de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente daartoe aanleiding geeft – waarschijnlijk gaat het meer om een gevoel. Het gevoel dat de hypotheekrente zó laag is dat het niet anders kan dan dat die een keer gaat stijgen.

Actuele hypotheekrentes

Ook de laatste rentewijzigingen bij hypotheken geven geen indicatie dat het niveau van de hypotheekrente omhoog gaat: de afgelopen week regent het juist weer rentedalingen.

De huizenmarkt en hypotheekrente in de gaten houden?

Dat doe je met onze GRATIS Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek