Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen iets gedaald

Prijsniveau iets lager, meer woningen te koop

Prijsniveau iets lager, meer woningen te koop

Makelaarsvereniging NVM heeft haar conclusies over de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2022 gepubliceerd. De samenvatting: er is een lichte bries op de oververhitte woningmarkt.

Daling huizenprijzen tov laatste kwartaal 2021

De huizenprijzen stegen nog wel ruim ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021: gemiddeld met 13,7%. Opvallend is echter dat het prijsniveau lager uitpakte dan in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen daalde met 2,1% naar € 428.000. Deze kwartaal-op-kwartaal daling kwam voor het laatst voor in de eerste maanden van 2019.

Stijging aantal te koop staande woningen

Een ander interessant gegeven is het aantal te koop staande woningen. Dat steeg in het afgelopen kwartaal, wat goed nieuws is voor de huizenmarkt. Er stonden eind maart 2022 ruim 17.000 woningen te koop – 10% meer dan dan aan het eind van december 2021. Ten opzichte van een jaar geleden is het nog wel ruim 4% minder.

Huizen te koop

Daling aantal woningverkopen

De stijging van het aantal te koop staande woningen kan te maken hebben met de forse daling van het aantal verkopen. Er werden in het eerste kwartaal van 2022 bijna 29.000 huizen verkocht. Dat is bijna 19% minder dan in het eerste en 18% minder dan het laatste kwartaal van 2021. Bovendien is dit aantal woningverkopen het laagste in 8 jaar tijd.

Veel woningen te koop gezet in laatste weken

Ook werden er in de laatste weken van het afgelopen kwartaal opvallend veel woningen te koop gezet. Die woningen zijn per einde kwartaal nog niet verkocht, wat niet hoeft te betekenen dat ze lang te koop zullen staan. Deze ontwikkeling kan goed ingegeven zijn door de flink stijgende hypotheekrente.

Actuele hypotheekrente

NVM: trendconclusie nog niet mogelijk

Aan deze cijfers is nog geen trendconclusie te verbinden, vindt de NVM. Ze vinden het te vroeg om iets te zeggen over welke richting het op gaat met de woningmarkt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek