Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 8 april 2022, 09:15
#huizenmarkt

Makelaarsvereniging NVM heeft haar conclusies over de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2022 gepubliceerd. De samenvatting: er is een lichte bries op de oververhitte woningmarkt.

Daling huizenprijzen tov laatste kwartaal 2021

De huizenprijzen stegen nog wel ruim ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021: gemiddeld met 13,7%. Opvallend is echter dat het prijsniveau lager uitpakte dan in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen daalde met 2,1% naar € 428.000. Deze kwartaal-op-kwartaal daling kwam voor het laatst voor in de eerste maanden van 2019.

Stijging aantal te koop staande woningen

Een ander interessant gegeven is het aantal te koop staande woningen. Dat steeg in het afgelopen kwartaal, wat goed nieuws is voor de huizenmarkt. Er stonden eind maart 2022 ruim 17.000 woningen te koop - 10% meer dan dan aan het eind van december 2021. Ten opzichte van een jaar geleden is het nog wel ruim 4% minder.

Huizen te koop

Daling aantal woningverkopen

De stijging van het aantal te koop staande woningen kan te maken hebben met de forse daling van het aantal verkopen. Er werden in het eerste kwartaal van 2022 bijna 29.000 huizen verkocht. Dat is bijna 19% minder dan in het eerste en 18% minder dan het laatste kwartaal van 2021. Bovendien is dit aantal woningverkopen het laagste in 8 jaar tijd.

Veel woningen te koop gezet in laatste weken

Ook werden er in de laatste weken van het afgelopen kwartaal opvallend veel woningen te koop gezet. Die woningen zijn per einde kwartaal nog niet verkocht, wat niet hoeft te betekenen dat ze lang te koop zullen staan. Deze ontwikkeling kan goed ingegeven zijn door de flink stijgende hypotheekrente.

Actuele hypotheekrente

NVM: trendconclusie nog niet mogelijk

Aan deze cijfers is nog geen trendconclusie te verbinden, vindt de NVM. Ze vinden het te vroeg om iets te zeggen over welke richting het op gaat met de woningmarkt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.