Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

BKR wil hypotheken registreren – en meer

Plan BKR valt niet in goede aarde

Plan BKR valt niet in goede aarde

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft het plan geopperd om ook hypotheken te gaan registreren. De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft haar leden gevraagd wat ze daarvan vinden, deze zijn duidelijk tegen dit plan. Ook banken en verzekeraars hebben er grote moeite mee.

Nu: alleen hypotheek met achterstanden in BKR register

Op dit moment staat er alleen iets over een hypotheek in de BKR registratie als er sprake is van een langdurige betalingsachterstand. Een achterstand van 3 maandbedragen wordt door de geldverstrekker gemeld bij het BKR en door hen geregistreerd.

BKR - Bureau Krediet Registratie

Achterstandscodering blijft lang staan

Die achterstandscodering blijft staan tot 5 jaar na het inlopen van de achterstand. Daarnaast wordt ook een overblijvende restschuld na een woningverkoop met verlies door het BKR genoteerd.

Plan: alle hypotheekschulden registreren

Het plan van het BKR is nu om volgend jaar ook alle hypotheekschulden op te slaan. Het gevolg zou zijn dat bij elke BKR-toets zichtbaar is of de getoetste persoon een hypotheek heeft, en hoe hoog die is. Niet alleen bij het afsluiten van een persoonlijke lening, ook bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement of een afspraak over betaling in termijnen wordt de aanvrager getoetst bij het BKR. 

Plus: betalingsachterstanden doorgeven aan hypotheekbanken

Bovendien wil het BKR ook alle betalingsachterstanden actief gaan delen met hypotheekverstrekkers. Die hoeven daarvoor geen toets uit te voeren, ze krijgen op initiatief van BKR een seintje zodra een klant ergens een notering krijgt wegens een betalingsachterstand.

VEH-leden massaal tegen

De leden van de VEH zijn negatief: bijna 70% van de deelnemers aan de peiling is tegen deze nieuwe vorm van kredietregistratie. Slechts 13% is voorstander, met als reden dat hiermee ergere schulden voorkomen kunnen worden. De overgrote meerderheid voelt echter niets voor het plan dat hen een Big Brother-gevoel geeft.

Vereniging Eigen Huis

Banken en verzekeraars wijzen plan af

Ook banken en verzekeraars wijzen het BKR-plan af. Zij geven aan dat hypotheken al in het Kadaster geregistreerd worden – en dat een organisatie altijd extra informatie kan opvragen bij de klant.

Verzoek vanuit overheid

BKR heeft het plan niet uit eigen initiatief opgesteld: dat is gebeurd op verzoek van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De achtergrond van het verzoek is dat de instellingen willen voorkomen dat mensen te diep in de schulden terechtkomen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek