Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 7 juli 2023, 08:41
#huizenmarkt

Het lijkt erop dat de huizenmarkt weer wakker is. De cijfers van de NVM over het tweede kwartaal van 2023 laten zien dat er ruim meer woningen zijn verkocht dan in het eerste kwartaal, en dat de verkoopprijzen weer stijgen.

Meer bestaande woningen verkocht

In het tweede kwartaal van 2023 werden er 34.000 bestaande koopwoningen verkocht door NVM-makelaars. Dat is 20% meer dan in de drie maanden ervoor. Er werden 29% meer woningen te koop gezet. De verkoopprijzen stegen licht met 2,8% ten opzichte van vorig kwartaal.

Huizenprijzen stijgen weer

Ook meer nieuwbouw

Ook op de nieuwbouwmarkt gebeurt weer wat meer. Er werden in het afgelopen kwartaal 4.500 nieuwbouwhuizen en kavels verkocht, 12% meer dan een kwartaal eerder. Het prijsniveau van nieuwbouwwoningen daalde licht (1,2%) terwijl het aanbod met 20.000 woningen 16% hoger is.

Alle details van de NVM

Hypotheekrente al maanden stabiel...

De hypotheekrente vertoont de afgelopen maanden weinig beweging, al sinds januari van dit jaar is deze redelijk stabiel:

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente - okt 2022 - juli 2023

Hetzelfde geldt voor de kapitaalmarktrente: er zijn wel schommelingen maar per saldo is verandert het niveau niet veel.

Actuele hypotheekrente

... maar stijging op komst?

Nu is er de afgelopen week wel sprake van een serieuze stijging van de kapitaalmarktrente. Deze raakt alweer bijna de 3%, terwijl het niveau sinds begin maart niet meer boven de 2,90% is uitgekomen.

Kapitaalmarktrente maart - juli 2023

Als deze stijging doorzet zal dat over enige tijd leiden tot een hogere hypotheekrente. Een serieuze verhoging van de hypotheekrente kan weer gevolgen hebben voor de huizenmarkt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.