Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt weer wakker, hogere hypotheekrente op komst?

Meer huizen verkocht & stijgende kapitaalmarktrente

Meer huizen verkocht & stijgende kapitaalmarktrente

Het lijkt erop dat de huizenmarkt weer wakker is. De cijfers van de NVM over het tweede kwartaal van 2023 laten zien dat er ruim meer woningen zijn verkocht dan in het eerste kwartaal, en dat de verkoopprijzen weer stijgen.

Meer bestaande woningen verkocht

In het tweede kwartaal van 2023 werden er 34.000 bestaande koopwoningen verkocht door NVM-makelaars. Dat is 20% meer dan in de drie maanden ervoor. Er werden 29% meer woningen te koop gezet. De verkoopprijzen stegen licht met 2,8% ten opzichte van vorig kwartaal.

Huizenprijzen stijgen weer

Ook meer nieuwbouw

Ook op de nieuwbouwmarkt gebeurt weer wat meer. Er werden in het afgelopen kwartaal 4.500 nieuwbouwhuizen en kavels verkocht, 12% meer dan een kwartaal eerder. Het prijsniveau van nieuwbouwwoningen daalde licht (1,2%) terwijl het aanbod met 20.000 woningen 16% hoger is.

Alle details van de NVM

Hypotheekrente al maanden stabiel…

De hypotheekrente vertoont de afgelopen maanden weinig beweging, al sinds januari van dit jaar is deze redelijk stabiel:

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente - okt 2022 - juli 2023

Hetzelfde geldt voor de kapitaalmarktrente: er zijn wel schommelingen maar per saldo is verandert het niveau niet veel.

Actuele hypotheekrente

… maar stijging op komst?

Nu is er de afgelopen week wel sprake van een serieuze stijging van de kapitaalmarktrente. Deze raakt alweer bijna de 3%, terwijl het niveau sinds begin maart niet meer boven de 2,90% is uitgekomen.

Kapitaalmarktrente maart - juli 2023

Als deze stijging doorzet zal dat over enige tijd leiden tot een hogere hypotheekrente. Een serieuze verhoging van de hypotheekrente kan weer gevolgen hebben voor de huizenmarkt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: Paul van vrijdag juli 7, 2023 09:49
    Huizenprijzen gaan dalen 30 procent. Wie zegt toch iedere keer dat er huizentekort is? Er staan meer sociale huurwoningen leeg dan dat er nieuwbouw bij komt. Leeg omdat de uitkeringen behouden worden en de mensen elders wonen of in het buitenland zijn. De prijzen worden opgedreven door de nvm makelaars hypotheekadviseurs en door het kabinet dat gelukkig gevallen is. Je zult zien vanaf nu geen mooie verhalen meer maar de werkelijkheid. En die is dat de huizenprijzen dalen 30 procent. En de 10 jaarsrente naar min 6 procent gaat dit jaar!!!

  2. Reactie op: Voorspeller van zondag juli 9, 2023 14:59
    Als uw voorspelling net zo beroerd is als uw spelling zie ik het niet gaan gebeuren. All wishful thinking.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek