HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Prijzen in maart 1% hoger

Minder snelle stijging van prijzen dan in februari

Minder snelle stijging van prijzen dan in februari

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers rondom de consumentenprijzen in maart 2018 bekendgemaakt. In de afgelopen maand waren de prijzen 1% hoger dan een jaar eerder. De stijging was in februari nog 1,2%.

Minder snelle stijging van prijzen voedingsmiddelen

Dat het prijsniveau minder snel steeg kwam vooral door de ontwikkeling van de prijzen van een aantal voedingsmiddelen: vlees, zuivel, fruit en aardappelen. Daar zijn de prijsstijgingen al zes maanden op rij lager dan een jaar eerder.

Kleding, mobiel en auto

Ook de prijzen van kleding zorgde voor minder prijsstijging, terwijl mobiele telefoondiensten, auto-onderhoud en -brandstoffen juist verhogend effect hadden. 

CPI is niet helemaal de inflatie

De prijsontwikkeling die het CBS publiceert gaat over de ConsumentenPrijsIndex (CPI). Dat is een belangrijke indicator voor inflatie, maar niet helemaal hetzelfde. Inflatie is meer dan alleen de prijsontwikkeling van dit vaste pakket aan consumentengoederen en -diensten. Ook andere zaken veranderen immers van prijs, zoals koopwoningen, aandelen en goud. Dat is niet verwerkt in de CPI en wel in de inflatie.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen