Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 10 april 2018, 09:36
#inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers rondom de consumentenprijzen in maart 2018 bekendgemaakt. In de afgelopen maand waren de prijzen 1% hoger dan een jaar eerder. De stijging was in februari nog 1,2%.

Minder snelle stijging van prijzen voedingsmiddelen

Dat het prijsniveau minder snel steeg kwam vooral door de ontwikkeling van de prijzen van een aantal voedingsmiddelen: vlees, zuivel, fruit en aardappelen. Daar zijn de prijsstijgingen al zes maanden op rij lager dan een jaar eerder.

Kleding, mobiel en auto

Ook de prijzen van kleding zorgde voor minder prijsstijging, terwijl mobiele telefoondiensten, auto-onderhoud en -brandstoffen juist verhogend effect hadden. 

CPI is niet helemaal de inflatie

De prijsontwikkeling die het CBS publiceert gaat over de ConsumentenPrijsIndex (CPI). Dat is een belangrijke indicator voor inflatie, maar niet helemaal hetzelfde. Inflatie is meer dan alleen de prijsontwikkeling van dit vaste pakket aan consumentengoederen en -diensten. Ook andere zaken veranderen immers van prijs, zoals koopwoningen, aandelen en goud. Dat is niet verwerkt in de CPI en wel in de inflatie.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.