Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Er zijn veel verschillende soorten spaarrekeningen. Hieronder zetten we ze allemaal in één vergelijking, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je de hoogste spaarrente kunt krijgen, in welk land het geld gegarandeerd is én of er voorwaarden aan de orde zijn. Check altijd goed hoe voorwaarden die in elkaar zitten. Wat je hier niet ziet zijn de deposito's, die vergelijken we apart!


Hoe wil jij sparen?

verschillen tussen spaarrekeningen

Welke spaarrekening openen?

De ene spaarrekening is de andere niet, dat is goed om te beseffen. Bij Vrij sparen is het eenvoudig: er zijn geen voorwaarden verbonden aan de spaarrekening, dus vergelijken doe je op rente en spaargarantie. Overweeg je een spaarrekening waar wél voorwaarden aan zitten? Dan wordt het belangrijk om goed naar de details te kijken.

Sparen met voorwaarden kan een prima idee zijn: als jij geen problemen hebt met de regels die eraan hangen en de rekening een hogere spaarrente vergoedt - waarom dan niet? Kijk daarbij wel wat verder in de toekomst, om tegenvallers op een later moment te voorkomen. 


Goed om te weten

opletten bij openen spaarrekening

Spaarrente is belangrijk bij de keuze van jouw spaarrekening, natuurlijk! Als je bij de ene bank een hogere rente kunt krijgen dan bij de andere... waarom zou je dan voor de lagere spaarrente kiezen?

Voorwaarden
Toch is de rekening met de hoogste rente niet altijd de beste keuze. Soms zijn er aan die hogere rente voorwaarden verbonden die niet passen bij wat jij wilt qua spaarrekening. Houd dus altijd de voorwaarden in de gaten - check de details!

Spaargarantie
Zelfs bij sparen zonder voorwaarden is de rekening met de hoogste spaarrente niet altijd optimaal voor jou. Dat zit vooral in de spaargarantie: in welk land is het spaargeld op de rekening gegarandeerd? Voel jij je daar goed bij?

Alles over veilig sparen

De keuze tussen een spaarrekening of deposito is geen kwestie van slimheid. Het gaat erom welke spaarvorm het beste past bij jou en jouw situatie. Sparen op een spaarrekening is wezenlijk anders dan het aanhouden van een deposito.

Verschillen tussen spaarrekening en deposito
De belangrijkste verschillen tussen deze twee spaarvormen in het kort:

  • spaarrente: op een spaarrekening is deze variabel en kan dus ieder moment gewijzigd worden - op een deposito staat de rente vast en verandert niet tijdens de looptijd 
  • opnemen: van een spaarrekening kun je meestal geld opnemen (al dan niet onder voorwaarden) - van een deposito in principe niet
  • bijstorten: op een spaarrekening kun je geld storten om je saldo te verhogen - bij een deposito kan dat niet, daarvoor moet je een nieuw deposito openen

Wat verwacht je dat de rente gaat doen?
Op een deposito zet je alleen geld weg waarvan je vrijwel zeker weet dat je het niet nodig zult hebben tijdens de looptijd. Toch kan het soms ook voor dat geld beter uitpakken om te kiezen voor een spaarrekening: dat is afhankelijk van de rentestand op dit moment en jouw verwachting van de ontwikkeling van de spaarrente.

Depositorentes op dit moment

In de vergelijking van alle spaarrekeningen staan alle soorten door elkaar. Hier staan wellicht ook rekeningen tussen die jij helemaal niet kunt openen.

Jeugdsparen
Rekeningen voor jeugdsparen zijn een goed voorbeeld: die zijn alleen beschikbaar op naam van kinderen tot 18 jaar. Als volwassene kun je deze dus niet op jouw eigen naam openen. Zoek je naar een spaarrekening voor een kind, dan is het handig om naar de aparte vergelijking voor deze rekeningen te kijken.

Vergelijk jeugdsparen

Specifieke groep spaarders
Zo kunnen er meer rekeningen zijn die alleen te openen zijn door een specifieke groep spaarders. Bijvoorbeeld omdat er een hoge minimale inleg vereist is - een bedrag dat niet iedereen aan spaargeld beschikbaar heeft. Controleer altijd de voorwaarden bij de keuze van een spaarrekening, zodat je niet teleurgesteld wordt.

In onze vergelijkingen maken we heel duidelijk onder welke spaargarantie de bank - en dus de spaarrekening - valt. Het gaat daarbij om het land waarvan het depositogarantiestelsel in werking treedt als de spaarbank failliet zou gaan. Die garantie zorgt ervoor dat jij je geld terugkrijgt in die situatie. Best belangrijk dus.

Banken in allerlei landen
We kunnen vanuit Nederland ons spaargeld onderbrengen bij heel veel verschillende banken. Die banken zijn lang niet allemaal gevestigd in ons land en worden ook lang niet allemaal gecontroleerd door De Nederlandsche Bank (DNB, onze centrale bank). Voor de ene spaarder maakt dat niet uit, de ander wil alleen sparen onder de garantie van een land een veilig gevoel geeft. Dat is heel persoonlijk.

Meer over Veilig sparen


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.