Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Besparen op jouw energierekening kan op verschillende manieren: een lager tarief betalen voor stroom en gas, zelf energie opwekken en/of minder energie verbruiken.

Hoe doe je dat, jouw energieverbruik beperken? Er zijn allerlei mogelijkheden, met een enorme variatie in besparing en kosten. We zetten ze voor je op een rij.

Huis verduurzamen

Energiebesparende maatregelen voor jouw woning

Isoleren voor energiebesparing

De grootste klapper aan energiebesparing is te vinden in de woning. Vooral het verwarmen van je huis kost veel energie - als je dat verbruik weet te verminderen kun je veel besparen. Dat kún je natuurlijk doen door de verwarming een graadje lager te zetten, alleen wil je ook comfortabel wonen. Er warmpjes bij zitten.

Van het gas af

Besparen op het verbruik van gas doe je o.a. door het vervangen van de CV-installatie door een warmtepomp. Een CV werkt op gas, een warmtepomp op elektriciteit. Idealiter gaan alle huizen 'van het gas af' - de centrale verwarming past niet in dat plaatje. Daarvoor moeten we ook elektrisch gaan koken, stoppen met koken op gas.

Isoleren

De andere weg om minder energie te gebruiken voor een lekker verwarmd huis is door de woning beter te isoleren. Er zijn verschillende vormen van isolatie mogelijk - en via subsidies betaalt de overheid mee!

Meer over isoleren

Meer voor een duurzamer huis

Naast isolatie is er nog veel meer mogelijk om een woning duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen: door het opwekken van eigen stroom uit zonnestralen leef je duurzamer en verlaag je de energierekening. Het bespaart niet zo zeer het verbruik, wel de kosten - zowel voor jouw portemonnee als voor het milieu.

Woning verduurzamen


Energiebesparende aankopen

Vervang de energieslurpers in je huis

Waterbesparende douchekop

Bij besparen op energieverbruik gaat het al snel over geld investeren. Een warmtepomp, een inductie kookplaat, isolatie... het kost allemaal serieus geld. Bovendien heeft niet iedereen een eigen huis. Wie een woning huurt kan maar beperkt iets doen aan de duurzaamheid van het huis zelf.

Gelukkig kun je naast die grote investeringen ook kleine aanpassingen doen om te besparen op jouw energieverbruik. Met kleinere aankopen! Denk aan:

 • waterbesparende douchekop
 • led-lampen om gloeilampen mee te vervangen
 • nieuwe, energiezuinige apparaten om oude energieslurpers mee te vervangen (koelkast, magnetron, oven, wasmachine, wasdroger)

Door deze aankopen ga je minder energie verbruiken, dat is goed voor de energierekening!


Energie besparen door gedrag

Wat kun je anders doen om minder energie te verbruiken?

Niet alleen met spullen kun je ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Ook met aanpassingen in gedrag kun je flink besparen. Wil je dat er in jouw huis minder energie verbruikt wordt? Besteed dan aandacht aan bijvoorbeeld:

 • niet te lang douchen
 • warm water niet laten lopen als het niet nodig is
 • kamers niet of minder verwarmen als er niemand is
 • lampen niet laten branden in ruimtes waar niemand is
 • was buiten hangen in plaats van het gebruik van een wasdroger
 • wassen op ecoprogramma / 30 graden, met een zo vol mogelijke trommel
 • apparaten volledig uitzetten
 • opladers die niet gebruikt worden uit het stopcontact halen

Zo zijn er nog veel meer gedragsaspecten die ervoor kunnen zorgen dat jouw energierekening binnen de perken blijft. Heb jij aanvullende tips? Laat het weten via info@homefinance.nl - dan vullen we de lijst natuurlijk aan!


Actueel

Recente artikelen over energie besparen


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.