Search
Close this search box.

Energieprijzen vergelijken

Vergelijk de tarieven van gas en energie en stap over

De makkelijkste manier om te besparen op de energierekening is door lagere prijzen te betalen voor stroom en gas. De tarieven verschillen sterk per energieleverancier, dus is het slim om de energieprijzen goed te vergelijken.

Keuze van een energieleverancier

Bij de keuze van een energieleverancier komt wel wat meer kijken dan alléén naar de tarieven kijken. De volgende aspecten zijn belangrijk bij het vergelijken van energiecontracten:

  • vaste of variabele tarieven
  • duur van het contract
  • piek- en daluren tarieven
  • groene of grijze energie
  • stabiliteit van de energieleverancier

Vaste of variabele tarieven

Net zoals rentes voor sparen en hypotheken kunnen energietarieven variabel zijn of vast staan. Bij de keuze voor een langer durende contract staan de tarieven voor die periode vast. Dat kan voordeel of nadeel opleveren, afhankelijk van wat er daarna gebeurt met de energieprijzen.

Duur van het contract

Hetzelfde geldt voor de duur van het contract: een lange contractsduur betekent langer zekerheid over de prijs die je betaalt voor de elektriciteit en het gas. Of dat voordelig of nadelig uitpakt, dat ligt er helemaal aan hoe de energietarieven zich ontwikkelen tijdens die periode.

Piek- en daluren tarieven

Heb jij een dubbele meter voor de elektriciteit? Dan rekent een energieleverancier standaard met piek- en daluurtarieven. Welke uren als daluren gekenmerkt worden, dat is afhankelijk van waar je woont.

In Noord-Brabant en Limburg is dat van 21.00 tot 7.00 uur plus de hele dag in het weekend en tijdens feestdagen, net als in een aantal specifiek genoemde uitzonderingsgemeenten in Zuid-Holland. Op alle andere plekken lopen de daluren van 23.00 tot 7.00 uur.

Enkeltarief en dubbeltarief
Voor stroom via een dubbele meter gelden dus twee tarieven (dubbeltarief). Bij een enkele meter betaal je het enkeltarief: één tarief voor alle stroom die je gebruikt. Als je een dubbele of slimme meter hebt kun je overigens ook kiezen voor het enkeltarief. Dat kan voordeliger uitpakken als je vooral stroom gebruikt in de piekuren.

Groene of grijze energie

Wie bezig is met duurzaamheid wil waarschijnlijk kiezen voor groene stroom. Die groene stroom komt uit wind, waterkracht, zon of biomassa uit afvalstromen. Stroom die een stuk minder slecht voor het milieu is dan kolen- en gascentrales (grijze stroom).

Groene stroom uit Nederland
Wil je écht duurzaam bezig zijn, kies dan voor groene stroom (wind- of zonnestroom) uit Nederland. Anders is de kans groot dat je stroom afneemt uit waterkrachtcentrales in Scandinavië. Die stroom is wel groen, maar draagt niet verder bij aan het verduurzamen van de energie-opwekking in Nederland.

Stabiele energieleverancier

In 2021/2022 is er veel gebeurd op de markt van energieleveranciers. Door de snelle stijging van de energieprijzen kwamen sommige kleine, goedkope aanbieders van energie in de problemen en gingen failliet. De klanten van deze energiebedrijven werden overgenomen door andere partijen, alleen wel tegen de tarieven van dat moment. Dat betekende vaak een veel duurder energiecontract dan waar ze voor getekend hadden.

Inkoop van energie
Om zo’n vervelende situatie te voorkomen is het verstandig om te kijken naar de stabiliteit van de energieleverancier. Wat bijvoorbeeld interessant is: hoe koopt het energiebedrijf in voor langer durende contracten? Kopen ze dan direct alle stroom in of speculeren ze? In dat laatste geval kunnen prijsstijgingen een energiebedrijf snel in de problemen brengen.

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Annuitair – NHG 10 jaar
Bank Rente
Woonnu 3.77%
Triodos Bank 3.80%
Attens 3.81%
Moneyou 3.82%
bijBouwe 3.82%
Tulp 3.82%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Hypotheeknieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek