English version - international interest rates

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is waarschijnlijk het heetste hangijzer van de afgelopen jaren geweest, zowel in de hypothekenbranche als in de politiek. De hypotheekrenteaftrek is per 1 januari 2013 verder beperkt tot een stelsel waarbij de aftrek mogelijkheid van de hypotheekrente voor nieuwe kopers geleidelijk afgebouwd wordt. Dit heeft flinke gevolgen voor de maandlasten van nieuwe starters. Hoe staat Nederland er nu eigen internationaal voor met de hypotheekrenteaftrek? Hoe zit de hypotheekrenteaftrek in het buitenland in elkaar? Op deze en nog veel meer vragen vindt u een antwoord op deze website.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Op deze pagina vindt u een overzicht van de aangeboden onderwerpen met de mogelijkheid om door te klikken naar pagina's met meer informatie. Via onderstaande links kunt u direct navigeren naar voor u relevante onderwerpen.

Geschiedenis hypotheekrenteaftrek

In 1893 ontstond in Nederland de eerste vorm van hypotheekrenteaftrek. Sindsdien is er aan het principe van de hypotheekrenteaftrek weinig veranderd en lijkt de tijd voor de hypotheekrenteaftrek stil te hebben gestaan. Want al bestaat de hypotheekrenteaftrek al meer dan 100 jaar en is het bestaansrecht van de hypotheekrenteaftrek in de loop der jaren aan wijzigingen van inzicht onderhevig geweest: de wijze waarop hypotheekrenteaftrek tot belastingvoordeel leidt is in de basis vanaf de start altijd vrijwel hetzelfde gebleven.
Lees hier alles over de geschiedenis van de hypotheekrenteaftrek.

Aanpassingen hypotheekrenteaftrek vanaf 1990

De laatste jaren is de hypotheekrenteaftrek in kleine stapjes (verder) beperkt. Met name vanaf de komst van de nieuwe wet op de inkomstenbelastingen in 2001 is de fiscaliteit rond hypotheken enorm veranderd. De 30-jaars termijn, de bijleenregeling en het einde van de goedkoper wonen regeling hebben de hypotheekrenteaftrek al verder aan banden gelegd. En niet alleen de hypotheekrenteaftrek is op veel punten al ingeperkt, ook middels het eigenwoningforfait zijn al veel van de voordelen van de hypotheekrenteaftrek geneutraliseerd.
Bekijk hier een chronologisch overzicht van alle wijzigingen tot 2013.

Aanpassing hypotheekrenteaftrek in 2013

En toen werd het 2013...Het jaar waarin de hypotheekrenteaftrek daadwerkelijk in 1 keer fors werd ingeperkt. Voor startende huizenkopers betekende dit bijvoorbeeld dat zij vanaf 1 januari 2013 alleen in aanmerking kwamen voor hypotheekrenteaftrek als zij de volledige hypotheek annuitair of lineair aflosten. De maandlasten stegen fors door de nieuwe regels; dit werd voornamelijk veroorzaakt door de verplichte aflossing. Maar ook voor bestaande huizenbezitters kwamen er aanpassingen die gevolgen voor de hypotheek of hypotheekrenteaftrek konden hebben.
Bekijk hier een overzicht van alle wijzigingen van de hypotheekrenteaftrek in 2013.

De werking van de hypotheekrenteaftrek

Iedereen heeft er weleens van gehoord: de hypotheekrenteaftrek. Het is een belastingvoordeel dat iemand met een hypotheek op een eigen woning ontvangt van de belastingdienst. Minder bekend is in welke specifieke gevallen men wel of niet aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, hoe men de hoogte van de hypotheekrenteaftrek kan berekenen, hoe lang men recht heeft op hypotheekrente en hoe men hypotheekrenteaftrek kan aanvragen en wijzigen.
Lees hier alles over de werking van de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

De hoogte van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van diverse factoren zoals het inkomen, de WOZ waarde van de woning, de hoogte van de hypotheek en bijbehorende hypotheekrente. Daardoor is het voor veel mensen een behoorlijke opgave om de hypotheekrenteaftrek te berekenen. Desondanks met een rekenmachine, papier en potlood is het goed mogelijk om een berekening van de hoogte van de hypotheekrenteaftrek te maken.
Op deze pagina de uitleg hoe u de hypotheekrenteaftrek kunt berekenen.

Standpunt hypotheekrenteaftrek van politieke partijen

Er zijn veel standpunten en meningen over de hypotheekrenteaftrek, waarbij elk standpunt gebaseerd is op verschillende voordelen en nadelen van de hypotheekrenteaftrek. Zo zijn er veel economische en sociale instanties met uiteenlopende standpunten. Maar ook in de politiek is de hypotheekrenteaftrek een onderwerp van veel discussie met verschillende, uiteenlopende meningen.
Op deze pagina kunt u een overzicht van de standpunten van de politieke partijen bekijken.

Standpunt overige instanties

Naast de verschillende argumenten voor en tegen de hypotheekrenteaftrek zijn er ook veel (branche)organisaties die onderzoek doen naar de hypotheekrenteaftrek of de hypotheekmarkt voortdurend bewaken en op basis daarvan een standpunt hebben ingenomen. Op grond van deze waarnemingen hebben deze instanties gevraagd en ongevraagd een mening over wat goed is voor de Nederlandse woningmarkt en op welke manier de hypotheekrenteaftrek het best zou functioneren.
U vindt hier een overzicht met de standpunten van de overige instanties.

Hypotheekrenteaftrek in het buitenland

Wat vaak wordt beweerd, is dat de hypotheekrenteaftrek in Nederland uiteindelijk volledig zal verdwijnen, omdat we internationaal gezien een buitenbeentje zijn met de hypotheekrenteaftrek. Maar is dat wel zo? Hoe gaan de westerse landen met de modernste economieŽn met de hypotheekrenteaftrek om? Hebben ze nog hypotheekrenteaftrek of is deze al zoals in Nederland beperkt of of zelfs al compleet verdwenen? En hoe hebben ze de hypotheekrenteaftrek dan beperkt of volledig afgeschaft?
Op deze pagina een internationale vergelijking van de hypotheekrenteaftrek.

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,10 %
5 jaarObvion1,15 %
10 jaarABN AMRO1,58 %
15 jaarAllianz2,01 %
20 jaarAllianz2,15 %
Vergelijk alle hypotheekrentes