Search
Close this search box.

Krediethypotheek

Op deze website vindt u uitgebreide informatie over hypotheken en hypotheekvormen. Er bestaan verschillende hypotheekvormen. De verschillen in hypotheekvormen zitten altijd in de manier waarop de hypotheek afgelost wordt: tussentijds, in 1 keer aan het einde van de looptijd of in het geheel niet. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op een hypotheekvorm waarbij in het geheel niet afgelost wordt: de krediet hypotheek. De krediethypotheek wordt tegenwoordig (vrijwel) niet meer aangeboden.

Wat is een krediethypotheek?

Een krediethypotheek is eigenlijk geen normale hypotheek om een huis te kopen. Een krediethypotheek is een doorlopend krediet met uw huis als onderpand. Door de zekerheid van het onderpand is de geldgever bereid een lagere rente te hanteren dan bij een normaal doorlopend krediet. De rente is echter vaak weer hoger dan de hypotheekrentetarieven bij andere hypotheekvormen. Daarom wordt deze vorm vaak gebruikt als alternatief voor een normaal doorlopend krediet (consumptief) en veel minder als hypotheekvorm om een huis te financieren. Of, wanneer en hoe u wilt aflossen of opnemen, bepaalt u bij de krediethypotheek in principe zelf. Tot de kredietlimiet (een bepaald percentage van de waarde van uw huis) kunt u ook de verschuldigde rente laten bijschrijven. Voorwaarde is vaak wel dat u ook aardig wat eigen geld inbrengt.

De krediethypotheek is vanaf 2013 alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters. Alleen zij mogen nog hun (gedeeltelijke) krediet hypotheek oversluiten of omzetten zonder hun hypotheekrenteaftrek te verliezen. Daarbij mag de krediethypotheek niet verhoogd worden. Ook opnames binnen de krediethypotheek waardoor de eigen woningschuld stijgt (bijvoorbeeld om te verbouwen) zijn niet meer toegestaan. Dit zal er toe leiden dat er over de verhoging van de hypotheekschuld geen hypotheekrente aftrek is. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek zal ook de bestaande huizenbezitters voor de verhoging van de hypotheek een annuitaire- of lineaire hypotheek moeten afsluiten.

  • bij de krediethypotheek bestaat er geen aflossingsverplichting;
  • bij de krediethypotheek kunnen afgeloste bedragen makkelijk weer worden opgenomen;
  • de krediethypotheek biedt aantrekkelijke rentetarieven ten opzichte van normale consumptieve kredietvormen.
  • de maximaal te verstrekken krediethypotheek bedraagt bij de meeste geldverstrekkers tot 80% van de marktwaarde;
  • bij de krediethypotheek kan de rente vaak niet voor langere perioden vast worden gezet. Meestal wordt er alleen een variabele rente aangeboden;
  • vaak gelden (hoge) opslagen ten opzichte van de normale hypotheekrentetarieven;
  • deze hypotheekvorm wordt momenteel niet meer aangeboden.
Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek