Search
Close this search box.

De watervillahypotheek of woonboothypotheek

LET OP: HomeFinance adviseert en bemiddelt niet in woonboothypotheken. Wij geven u op deze pagina algemene informatie, maar kunnen u verder niet aan een woonboothypotheek helpen. Ook hebben wij geen detailinformatie over banken die een woonboot kunnen financieren.

Een woonboothypotheek is een hypothecaire financiering van een woonboot voor particulieren. Een woonboot wordt ook wel een watervilla of woonark genoemd, dus deze hypotheek staat ook bekend onder de namen waterarkhypotheek en/of watervillahypotheek.

Doordat de woonboot als onderpand geldt voor de hypotheek gelden hierbij vaak – maar niet altijd – aantrekkelijkere condities dan bij een consumptief lening. Maar die condities zijn daarentegen vaak weer minder gunstig dan de voorwaarden van woninghypotheken. En lang niet alle hypotheekinstellingen bieden een woonboothypotheek aan. Sterker nog: het financieren van een woonboot met een woonboothypotheek is de laatste jaren een groot probleem.

Wat zijn de voorwaarden van de woonboothypotheek?

Net als bij een woninghypotheek hanteren bij een woonboot hypotheek niet alle banken dezelfde voorwaarden. Bovendien gelden voor het verkrijgen van een woonboothypotheek andere voorwaarden en normen dan voor een hypotheek op een koophuis. Er worden bijvoorbeeld specifieke eisen gesteld aan de woonboot, zoals:

  • de woonboot moet goed onderhouden en goed verhandelbaar zijn;
  • de woonboot moet geschikt zijn voor permanente bewoning;
  • de woonboot moet een permanente ligplaats hebben (met vergunning voor permanente bewoning);
  • er geldt een maximale financiering die anders (vaak lager) is dan bij een woning

Voordelen van de woonboothypotheek

Het financieren van een woonboot middels een woonboothypotheek heeft een aantal voordelen:

  • het betreft een maatwerkproduct voor de financiering van een woonboot;
  • ook de waarde van de ligplaats kunt u – in ieder geval gedeeltelijk – meefinancieren;
  • u heeft vaak een lagere maandlast dan wanneer u de woonboot met een Persoonlijke Lening (PL) of een Doorlopend Krediet (DK) financiert;
  • u kunt ook een woonboothypotheek afsluiten ter financiering van een verbouwing van het woonschip.

Fiscaliteit

Voor de fiscale aftrekbaarheid van de rentelasten gelden bij een woonboothypotheek dezelfde regels als bij een woonhuis. De hypotheekrente over de woonboothypotheek kan dus aftrekbaar zijn voor zover de lening gebruikt is voor de aanschaf of verbetering van de woonboot. Verder moet de hypotheek aan de reguliere eisen voor hypotheekrenteaftrek voldoen.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek