Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

LET OP: HomeFinance adviseert en bemiddelt niet in woonboothypotheken. Wij geven u op deze pagina algemene informatie, maar kunnen u verder niet aan een woonboothypotheek helpen. Ook hebben wij geen detailinformatie over banken die een woonboot kunnen financieren.

Een woonboothypotheek is een hypothecaire financiering van een woonboot voor particulieren. Een woonboot wordt ook wel een watervilla of woonark genoemd, dus deze hypotheek staat ook bekend onder de namen waterarkhypotheek en/of watervillahypotheek.

Doordat de woonboot als onderpand geldt voor de hypotheek gelden hierbij vaak - maar niet altijd - aantrekkelijkere condities dan bij een consumptief lening. Maar die condities zijn daarentegen vaak weer minder gunstig dan de voorwaarden van woninghypotheken. En lang niet alle hypotheekinstellingen bieden een woonboothypotheek aan. Sterker nog: het financieren van een woonboot met een woonboothypotheek is de laatste jaren een groot probleem.

Wat zijn de voorwaarden van de woonboothypotheek?

Net als bij een woninghypotheek hanteren bij een woonboot hypotheek niet alle banken dezelfde voorwaarden. Bovendien gelden voor het verkrijgen van een woonboothypotheek andere voorwaarden en normen dan voor een hypotheek op een koophuis. Er worden bijvoorbeeld specifieke eisen gesteld aan de woonboot, zoals:

  • de woonboot moet goed onderhouden en goed verhandelbaar zijn;
  • de woonboot moet geschikt zijn voor permanente bewoning;
  • de woonboot moet een permanente ligplaats hebben (met vergunning voor permanente bewoning);
  • er geldt een maximale financiering die anders (vaak lager) is dan bij een woning

Voordelen van de woonboothypotheek

Het financieren van een woonboot middels een woonboothypotheek heeft een aantal voordelen:

  • het betreft een maatwerkproduct voor de financiering van een woonboot;
  • ook de waarde van de ligplaats kunt u - in ieder geval gedeeltelijk - meefinancieren;
  • u heeft vaak een lagere maandlast dan wanneer u de woonboot met een Persoonlijke Lening (PL) of een Doorlopend Krediet (DK) financiert;
  • u kunt ook een woonboothypotheek afsluiten ter financiering van een verbouwing van het woonschip.

Fiscaliteit

Voor de fiscale aftrekbaarheid van de rentelasten gelden bij een woonboothypotheek dezelfde regels als bij een woonhuis. De hypotheekrente over de woonboothypotheek kan dus aftrekbaar zijn voor zover de lening gebruikt is voor de aanschaf of verbetering van de woonboot. Verder moet de hypotheek aan de reguliere eisen voor hypotheekrenteaftrek voldoen.

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.