Search
Close this search box.

Uw hypotheek verhogen is goed als u meer geld nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of grote aankoop. Het proces om uw hypotheek te verhogen heeft stappen. U vraagt een nieuwe offerte aan en controleert uw inkomen en uitgaven. Soms moet ook de hypotheekakte bij de notaris worden aangepast.

De financieel adviseurs van Homefinance helpen u graag met gratis advies. Dit advies is goed en helemaal onafhankelijk. We vergelijken wel 40 geldverstrekkers voor u.

Belangrijkste Punten

  • Advies is 100% onafhankelijk en objectief.
  • De rente bij een hypotheek verhogen is doorgaans lager dan bij persoonlijke leningen.
  • Verhoging van de hypotheek kan fiscale voordelen zoals renteaftrek bieden.

Waarom je hypotheek verhogen?

Het verhogen van je hypotheek biedt meer dan extra geld. Je profiteert van lagere rentes dan bij persoonlijke leningen. En je kunt zelfs fiscale voordelen krijgen.

Financiële ruimte creëren

Meer geld beschikbaar hebben, helpt bij grote plannen. Je kunt denken aan een verbouwing of verduurzaming. Met genoeg inkomen en woningwaarde kiezen voor meer hypotheek is slim. Zo bereik je sneller je financiële doelen. Voor duurzame huizen kun je zelfs 106% van de woningwaarde lenen (geldt voor NHG hypotheken).

Lagere rente dan persoonlijke leningen

Het verhogen van je hypotheek betekent vaak lagere rentes dan bij leningen. Dit maakt je maandlasten lager en je financiële planning beter. Plus, je mag de rente van verbouwingen en verduurzamingen aftrekken van de belasting. Dat is een extra voordeel.

Fiscaal voordeel

Het verhogen van je hypotheek voor verbouwingen of verduurzaming werkt fiscaal in je voordeel. De rente die je betaalt, is aftrekbaar van de belasting. Dit vermindert je maandelijkse uitgaven. Houd er rekening mee dat deze regel niet geldt als je het geld voor andere dingen gebruikt, zoals een auto. Toch is het vaak goedkoper dan een persoonlijke lening, vanwege de lagere kosten van een hypotheek.

Hypotheek verhogen voor een verbouwing

Een hypotheek verhogen voor een verbouwing brengt veel voordelen met zich mee. Deze voordelen helpen om uw woonplannen waar te maken. Met extra geld van uw hypotheek kunt u uw huis niet alleen vernieuwen. Ook kunt u genieten van fiscale voordelen. We zullen de belangrijkste pluspunten van het bouwdepot bespreken. Ook de soorten verbouwingen die u daarmee kunt financieren.

Voordelen van een bouwdepot

Het belangrijkste voordeel van een bouwdepot verhogen is dat het de kosten van de renovatie beheersbaar maakt. De bank zet het geld apart voor u. U kunt het opraken terwijl u de aannemers betaalt. Dit helpt u om de kosten goed in de gaten te houden. Zodat u niet meer uitgeeft dan u van plan was.

Voor verbeteringen die energie besparen, kunt u meer lenen. Tot 106% van wat uw huis waard is voor hypotheken met NHG. Dit geeft u mogelijkheden om duurzaam te investeren. U kunt denken aan nieuwe isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Soorten verbouwingen

Er zijn veel manieren waarop u uw huis kunt verbouwen met een verhoogde hypotheek. Enkele populaire projecten zijn:

  • De aanbouw van extra kamers of een serre.
  • Het moderniseren van de keuken of badkamer.
  • Het verbeteren van de energiebesparing, zoals het plaatsen van dubbele beglazing en het aanbrengen van isolatie.

Als u een hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing, zijn er twee opties. U kunt kiezen voor onderhands verhogen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Bij onderhands verhogen maakt u gebruik van uw huidige hypotheek. Dit kan als uw bestaande hypotheek hoger is dan wat u momenteel schuldig bent. Anders neemt u een nieuwe hypotheek. Dit brengt extra kosten met zich mee, zoals notariskosten en advieskosten.

Renteaftrek

Het belangrijkste fiscale voordeel van het verhogen van uw hypotheek voor een verbouwing is de renteaftrek. Als uw huis wordt verbeterd door de verbouwing, kunt u de hypotheekrente blijven aftrekken. Dit bespaart aanzienlijk op uw maandelijkse uitgaven.

Belangrijk is dat u een taxatierapport nodig heeft bij een hypotheek verhogen verbouwing. Dit rapport schat de waarde van uw woning voor en na de verbouwing. Het bepaalt ook of uw verhoging binnen de grenzen van de marktwaarde past. Het kiezen of u advies wilt bij het verhogen van uw hypotheek hangt af van uw situatie. Zonder advies betaalt u minder, maar met advies heeft u wellicht meer zekerheid.

Hogere hypotheek voor verduurzaming woning

Een hypotheek verhogen voor een duurzamere woning heeft voordelen. Het verhoogt de waarde van je huis. Ook kun je profiteren van belastingvoordelen.

Sommige geldverstrekkers laten je tot 106% van je woningwaarde lenen. Dit geld is voor duurzame aanpassingen, zoals isolatie en zonnepanelen. Dankzij lagere kosten voor energie zul je maandelijks minder betalen. En het is goed voor het milieu.

Verduurzamingsmogelijkheden

Je kunt op veel manieren je huis duurzamer maken. Denk aan zonnepanelen, energiezuinig glas en warmtepompen. Goede isolatie van muren, vloeren en daken bespaart ook veel energie.

Voor deze aanpassingen zijn vaak subsidies beschikbaar. En om de kosten te dekken, kun je Energiebespaarbudget gebruiken. Dit maakt het makkelijker om de verbouwing te financieren.

Hypotheek verhogen voor een auto

Het verhogen van je hypotheek om een auto te kopen kan slim zijn. Je profiteert van een lagere rente dan bij andere leningen. Ook zonder belastingvoordeel kun je zo financiële ruimte maken voor een auto.

Vergelijking met andere leenvormen

Als je je hypotheek verhoogt voor een auto, kijk je naar andere leningen en private lease. Het renteverschil is vaak in het voordeel van de hypotheekverhoging. Maar onthoud, de lage rente is niet aftrekbaar van de belasting.

LeenvormRentepercentageLooptijdFiscaal aftrekbaar
Hypotheek verhogen voor auto2.5%-3.5%10-30 jaarNee
Persoonlijke lening5%-8%3-7 jaarNee
Private lease6%-9%2-5 jaarNee

Niet-fiscaal aftrekbaar

De lagere rente bij een hypotheekverhoging is vaak niet fiscaal aftrekbaar. Dit maakt de maandelijkse lasten lager, maar zonder belastingvoordeel. Denk hier goed over na voor je kiest.

Homefinance.nl en adviseurs geven kosteloos eerste advies. Ze vergelijken meer dan 40 aanbieders voor de beste deal. Maak eens een afspraak om meer te leren over wat voor jou het beste is.

Hypotheek verhogen – Hoe werkt het proces?

Het verhogen van je hypotheek is een echt proces. Het vraagt om belangrijke stappen, van het vragen van offertes tot de notaris bezoeken. Elke stap is essentieel voor een goed resultaat.

Inkomen en uitgaven check

Na offertes beoordelen we ons inkomen en uitgaven. Controleren of we hogere lasten aankunnen. Dit is belangrijk, inclusief de kosten voor een hogere hypotheek.

Hypotheekakte bij de notaris

Een notarisbezoek hangt af van de situatie. Als het binnen het oude contract past, hoef je niet te gaan. Anders moet de hypotheekakte aangepast worden. Bij een tweede hypotheek zijn er extra kosten, zoals notariskosten.

Door het proces goed te volgen, verhogen we de hypotheek zonder problemen. Met hulp van een adviseur controleren we ons geld. Zo maken we slimme keuzes, zonder onverwachte kosten.

Bijkomende kosten bij het verhogen van je hypotheek

Het verhogen van je hypotheek brengt extra kosten met zich mee. Het is slim om deze kosten op voorhand te bekijken. Zo kun je ze meenemen in je beslissing.

NHG-kosten

Kies je voor verhogen met NHG? Let op de NHG-kosten. Om NHG te krijgen, mag je totaal bedrag niet hoger zijn dan €435.000. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100.

Deze extra kost is belangrijk om te onthouden.

Notariskosten

Notariskosten zijn vaak hoog als je de hypotheek verhoogt. Dit is vooral zo bij nieuwe of aangepaste aktes. Sommige regelingen kunnen dit omzeilen, maar dan moet de verhoging wel binnen bepaalde voorwaarden vallen.

Taxatiekosten

Een nieuwe taxatie is meestal nodig bij hypotheekverhogingen. De kosten hiervoor zijn meestal zo’n €800,-. Zorg dat je deze kosten meetelt als je gaat verhogen.

Advies- en bemiddelingskosten

Het is slim om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Het eerste gesprek is vaak gratis. Maar als je doorgaat, kunnen de kosten flink oplopen.

De totale rekening hangt af van je keuzes en de complexiteit.

KostenpostGemiddelde Kosten
NHG-kostenVarierend
Notariskosten€1.500,-
Taxatiekosten€800,-
Advies- en bemiddelingskosten€1.500,- tot €2.500,-

Door alle kosten goed op een rijtje te zetten, weet je wat je kunt verwachten. Zo neem je weloverwogen beslissingen en voorkom je verrassingen.

Alternatieven voor hypotheek verhogen

Er zijn andere keuzes naast het verhogen van je hypotheek. Deze opties passen vaak beter bij je geldsituatie. Soms is dit gunstiger dan je hypotheek verhogen.

Oversluiten van je hypotheek

Je kunt je hypotheek ook oversluiten en gelijk verhogen. Dit kan voordelen opleveren zoals een lagere rente. Maar, je moet goed je huiswaarde en financiën bekijken.

Persoonlijke lening

Een ander idee is een persoonlijke lening nemen in plaats van je hypotheek te verhogen. Persoonlijke leningen hebben vaak meer rente maar ze zijn flexibeler. Ze duren ook korter. Dit maakt ze goed voor snelle financiële behoeften.

Doorlopend krediet

Je kunt kiezen voor een doorlopend krediet. Dit is flexibeler dan een persoonlijke lening. Je kunt geld opnemen of aflossen wanneer je wilt. Maar, de rente kan veranderen. Het is belangrijk om goed na te denken wat bij jou het beste past.

Het is slim om de kosten en voorwaarden van deze opties goed te vergelijken. Zo kom je erachter wat het beste is voor jou. Goed advies en verschillende aanbieders vergelijken helpen hierbij.

OptieVoordelenNadelen
Hypotheek oversluitenPotentieel lagere rente, nieuwe voorwaardenKosten bij notaris, tijdsintensief
Persoonlijke leningSnel beschikbaar, vaste terugbetalingHogere rente, kortere looptijd
Doorlopend kredietFlexibiliteit, opnemen en aflossen naar behoefteVariabele rente, kans op hogere kosten

Doe goed onderzoek en kijk naar je huidige en toekomstige financiën. Dit helpt je de beste keuze te maken. En dat is goed voor je geld en rust.

Risico’s van hypotheek verhogen

Het is belangrijk om te weten dat een hypotheek verhogen risico’s met zich meebrengt. Vaak worden deze risico’s niet goed overwogen.

Verhoogde maandlasten

Bij het verhogen van de hypotheek kunnen de maandlasten sterk toenemen. Dit gebeurt wanneer we dezelfde rente aanhouden. Stijgende maandlasten kunnen op de lange termijn voor problemen zorgen. Vooral als het inkomen instabiel is.

Onthoud dat verhoogde maandlasten een serieus risico vormen.

Langere looptijd

Als we onze hypotheek verhogen, kan de looptijd langer worden. Dit betekent dat we langer aan onze verplichtingen vastzitten. Financieel flexibel blijven wordt dan moeilijker.

Een zorgvuldige financiële planning is daarom cruciaal voor stabiliteit.

Bijkomende kosten

Het verhogen van de hypotheek brengt extra kosten met zich mee. Notariskosten, taxatiekosten en advieskosten zijn voorbeelden. Deze bijkomende kosten kunnen de voordelen van een hogere hypotheek verminderen.

Houd ook rekening met de nadelen van een tweede hypotheek. Het brengt extra administratieve lasten en hogere rentes met zich mee.

Begrijp deze nadelen goed voordat je een besluit neemt.

Het is raadzaam om altijd een onafhankelijk financieel adviseur te raadplegen voor een gedegen risicoanalyse en om de beste keuze te maken die past bij onze financiële situatie.

Conclusie

Het verhogen van je hypotheek kan slim zijn, onder de juiste voorwaarden. Vaak is de rente op een hypotheek lager dan op andere leningen. Dit maakt het aantrekkelijk voor woningverbeteringen. Ook zijn er fiscale voordelen die we niet mogen vergeten.

Er zijn diverse redenen om je hypotheek te verhogen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of om andere leningen af te betalen. Maar vergeet niet dat er extra kosten bij komen. Hierbij moet je denken aan NHG-kosten en notariskosten. Ook kosten voor taxatie en advies spelen mee.

Je kunt ook overwegen je hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek af te sluiten. Andere opties zijn een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Maar let op, deze kunnen duurder zijn en niet altijd de beste keuze.

Neem de tijd om alle mogelijkheden goed te bekijken. Het is slim om goed advies in te winnen. Homefinance.nl kan je hierbij helpen. Het is belangrijk de risico’s te kennen. Dit kan leiden tot hogere maandlasten en kosten. Maar met goede voorbereiding en advies kun je een verstandige beslissing nemen.

FAQ

Wat zijn de voordelen van een hypotheekverhoging?

Een hogere hypotheek geeft je meer geld voor verbouwingen of grote aankopen. Vaak zijn de rentes lager dan bij leningen voor persoonlijke doelen. Ook kun je soms belastingvoordelen krijgen.

Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen?

Om je hypotheek te verhogen, vraag je eerst een nieuwe offerte aan. Dan kijk je samen met de bank naar je inkomsten en uitgaven. Misschien moet je de hypotheekakte bij de notaris wijzigen.

Wat zijn de voordelen van een bouwdepot bij een hypotheekverhoging?

Met een bouwdepot kun je geld besparen op je belastingen. Het helpt ook de kosten van je verbouwing onder controle te houden. Dit geld gebruik je voor klussen zoals nieuwe keukens.

Is de hypotheekrente bij een verhoging fiscaal aftrekbaar?

Ja, meestal kun je de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Zeker als je het extra geld gebruikt voor het verbeteren van je huis.

Hoe werkt de verhoging van een hypotheek voor verduurzaming?

Soms kun je meer lenen voor duurzame projecten. Denk aan verbeteringen om energie te besparen, zoals zonnepanelen. Dit kan tot 106% van je huiswaarde zijn.

Is het verstandig om mijn hypotheek te verhogen voor de aankoop van een auto?

De rente bij een hypotheekverhoging is vaak lager dan bij een persoonlijke lening. Maar, je kunt de rente niet van de belasting aftrekken. Vergelijk je opties goed voordat je kiest.

Welke stappen zijn betrokken bij het verhogen van mijn hypotheek?

Je begint met offertes aanvragen. Dan kijk je met de bank naar je inkomsten en uitgaven. Misschien moet je bij de notaris je hypotheekakte aanpassen.

Wat zijn de bijkomende kosten bij een hypotheekverhoging?

Bij een hogere hypotheek betaal je niet alleen meer rente. Er kunnen ook andere kosten zijn, zoals voor de notaris. Vergelijk deze kosten met de voordelen van een lagere rente goed.

Welke alternatieven zijn er voor het verhogen van mijn hypotheek?

Je kunt denken aan een persoonlijke lening of het oversluiten van je hypotheek. Ieder alternatief heeft andere voor- en nadelen, bijvoorbeeld voor je kosten en flexibiliteit.

Wat zijn de risico’s van het verhogen van mijn hypotheek?

Er kleven enkele risico’s aan een grotere hypotheek. Zoals hogere maandelijkse lasten en extra kosten. Het is slim om goed te kijken naar deze risico’s, samen met een hypotheekadviseur.

Jos Koets

Jos Koets

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jos Koets. Jos Koets heeft al sinds jaar en dag zijn eigen advieskantoor: Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Bij Assurantiekantoor Groenoord adviseert hij zijn klanten over hypotheken, woekerpolissen, de financiële gevolgen van echtscheiding en familiebankieren.
Naast het direct adviseren van zijn klanten schrijft hij ook graag over financiële zaken. Zo heeft hij al sinds 2003 een column op IEX en publiceerde hij diverse boeken, zoals: Een huis kopen, voorkom een drama! Hoera eerste koopwoning Ook de media weten Jos te vinden: hij wordt regelmatig als hypotheekexpert geraadpleegd door/in kranten, TV- en radioprogramma's. Als actief adviseur beschikt Jos Koets natuurlijk over alle benodigde WFT-diploma's, is hij Erkend Hypotheekadviseur en heeft zijn kantoor een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek