Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

5 jaar rentevast periode hypotheken verdrievoudigd

Zijn de zorgen van kortere rentevast periode terecht?

Huizenzoekers die eindelijk hun koopwoning hebben gevonden en gekocht, moeten meestal nog een hypotheek regelen. De moeilijkste beslissing is altijd voor de meeste huizenbezitters hoe lang de hypotheekrente moet worden vastgezet. Deze beslissing is ook afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrentes.

Een paar jaar geleden toen de rentes tussen de 1% en 1,5% waren, hebben veel huizenbezitters hun hypotheekrente voor 20 jaar vastgezet. In die tijd was het verschil tussen de 10 en 20 jaar vaste rente slechts een paar tienden. Vooral jonge mensen willen graag zekerheid hebben en kiezen daarom vaak om de rente voor minimaal 10 jaar vast te zetten.

HDN: Verdrievoudiging rentevast periode van 5 jaar

Het is dan ook opvallend dat in 2023 de rentevaste periode van vijf jaar is verdriedubbeld. In 2024 zet deze groei gestaag door, zo blijkt uit analyses op basis van HDN-data. De kenners maken zich nu zorgen, vanwege de risico’s die kleven aan deze keuze.

De keuze voor een kortere rentevaste periode is wellicht niet altijd verstandig. Met het vastzetten van de hypotheekrente voor een kortere periode, is ook de periode van zekerheid van dezelfde rente korter. Als consument zul je jezelf altijd moeten afvragen of je een forse rentestijging kunt en wilt dragen over vijf jaar.  Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het (gezamenlijk) inkomen tegen die tijd nog niet hard genoeg meegestegen met de rentestijging, en dan kunnen de bruto maandlasten als een molensteen om je nek gaan voelen. Een gesprek met je hypotheekadviseur kan je ook al veel duidelijkheid geven of je deze risico’s wilt en kunt dragen.

Klik hier om vrijblijvend te sparren met een hypotheekadviseur

Overzicht verschil hypotheekrente bij 5, 10 en 20 jaar rentevast

Niemand kan in de toekomst kijken en niemand kan dan ook voorspellen hoe hoog de hypotheekrente over vijf jaar is. Laten we eens kijken hoeveel een huizenbezitter moet betalen voor een annuïteiten hypotheek van 300.000 euro bij een rente vast periode van 5, 10 en 20 jaar.

 

Rentevastperiode Rente Bruto maandlast Netto maandlast (1e maand)
5 jaar 3,36% 1324 1046
10 jaar 3,61% 1366 1065
20 jaar 3,79% 1396 1079

 

Bekijk hier alle actuele hypotheekrentes

Ik ben zeer benieuwd wat uw (als lezer) beslissing is met betrekking tot welke rente vast periode u kiest.

Meer nadelen bij vastzetten van hypotheekrente voor kortere periode

Los van de onzekerheid die het vastzetten van de hypotheekrente voor 5 jaar met zich meebrengt, zijn er meer nadelen te noemen wanneer de hypotheekrente voor een korte periode wordt vastgezet:

  • De leenruimte is lager. Er wordt namelijk op 5% rente getoetst in plaats van de werkelijke rente
  • Bij een verhuizing is de leenruimte ook minder

 

In hoeverre bovenstaande argumenten echt stand houden, daarover kan gediscussieerd worden. Een huizenkoper die net een huis koopt praat natuurlijk niet direct over een verhuizing. Ook kan iemand die voor het eerst een hypotheek aangaat, gevoelig zijn voor het argument van een flink hogere rente in de toekomst. Huizenbezitters gaan dan twijfelen en willen niet in betalingsproblemen komen. Maar als we reëel kijken Als we even kijken naar de afgelopen 30 jaar wat de hypotheekrente heeft gedaan, dan is de kans (zeer) klein dat de hypotheekrente boven de 6% gaat uitkomen de komende jaren.

De 5 jaar rente vast periode is veel afgesloten omdat deze (vooral) vorig jaar de laagste hypotheekrente was van alle rente vast periodes. Huizenbezitters hebben dus gewoon gekozen voor de laagste hypotheekrente waardoor zij ook de laagste bruto en netto maandlasten gaan betalen. Vergeet niet dat voor iedereen het uitgavenpatroon flink is gestegen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek