HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek voor energiezuinige woningen: Vooral hoge inkomens profiteren

Hypotheekverstrekkers laten label C of lager liever links liggen

In een artikel van de Telegraaf stond ‘Kloof met Jan Modaal neemt toe’. Het gaat hier over energiezuinige woningen die vooral betaalbaar zijn voor de hogere inkomens. Duurdere woningen worden veel sneller naar een groen energielabel getild dan goedkopere woningen.

BLG: Gevaar voor verdere tweedeling

Zelfs BLG Wonen, een belangrijke hypotheekverstrekker in Nederland, waarschuwt:

„Het gevaar is een verdere tweedeling, waarbij de hogere inkomens significant vaker een energiezuinige woning bezitten”, waarschuwt hypotheekverstrekker BLG Wonen.

Onderzoek Volksbank toont interessante cijfers aan

Uit een onderzoek van de Volksbank komt het volgende naar voren:

  • Het aantal woningen boven 600.000 euro met energielabel A en B is de laatste jaren twee keer zo hard gestegen ten opzichte van woningen onder 400.000 euro.
  • Ruim 50% van de duurdere woningen heeft energielabel A of B
  • In het lagere segment heeft 32% van de woningen het energielabel A of B
  • Wie 2 keer modaal verdient koopt meestal een woning met energielabel C of lager
  • Groene banken zijn minder bereid om woningen met slechte energielabel te financieren

 

Uit het bovenstaande blijkt weer eens dat geld maakt geld. Ander gezegd: wie geld heeft, kan geld verdienen.

VEH niet verbaasd door cijfers

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis is niet verrast door de cijfers. „Wij waarschuwen al langer voor de groeiende kloof. „Het is logisch dat mensen met kleine inkomens weinig reserves hebben om in verduurzaming te stoppen. Zelfs met subsidies moet je meeste zelf betalen. Als je al moet hopen dat je aan het eind van de maand uitkomt, dan heb je geen geld voor driedubbel glas of om iets aan het dak te doen. Andere mensen hebben geld over en kunnen veel doen.”

Geldverstrekkers denken vaak vooral aan eigen groene ambities

Het is wel een slecht teken dat diverse banken in Nederland alleen aan zichzelf denken. Zij willen een groene hypotheekportefeuille waardoor huizenbezitters die een woning kopen met energielabel C of lager geen hypotheek kunnen krijgen.

Conclusie: Extra duurzaamheidsbudget in hypotheek de oplossing?

Het verhaal is simpel. Iedere huizenbezitter moet in de gelegenheid worden gebracht om zijn huis te verduurzamen. Hiermee zullen meer woningen in Nederland het energielabel A of B krijgen.

Verstrek als bank gewoon een bedrag (zonder stukken te overleggen) van maximaal 30.000 euro die de huizenbezitter kan gebruiken om zijn huis te verduurzamen. Dit bedrag gaat in depot. De huizenbezitter betaalt een vaste hypotheekrente van bijvoorbeeld 3,5% over een duur van 30 jaar. Voor de annuïteiten hypotheek is dan de bruto maandlast 135 euro. Mijn voorstel is niet mogelijk omdat banken vanwege hun zorgplicht moeten aantonen dat er bij een huizenbezitter geen overcreditering heeft plaatsgevonden. Dit laatste is natuurlijk onzin. De bruto maandlast die betaald moet worden voor de extra hypotheek wordt tenietgedaan door lagere energiekosten. Hierbij kan ook Den Haag eens goed in de spiegel kijken door de energiebelasting flink te verlagen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen