Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente meenemen? Hier moet je op letten

Verhuisregeling bijvoorbeeld belangrijk bij scheiding

Huizenbezitters die een huis kopen en een hypotheek nodig hebben, kijken als eerste naar de hoogte van de maandlasten. Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager de maandlasten. Het is echter ook belangrijk om de kleine lettertjes (voorwaarden) mee te nemen in de beslissing bij welke bank de hypotheek wordt afgesloten. Het meenemen van de lage hypotheekrente bij een verhuizing of scheiding is namelijk belangrijker dan ooit!

Steeds meer scheidingen, dus verhuisregeling belangrijk!

Het is logisch dat samenwonenden niet naar de mogelijkheden kijken als beiden uit elkaar gaan. Echter: Steeds meer stellen gaan uit elkaar. Daardoor zijn “goede voorwaarden” erg belangrijk én kunnen deze heel wat geld opleveren.

Weten wat jij kunt lenen aan hypotheek? Klik hier

Voorbeeld: Aegon wijst verhuisregeling af

Zo ook bij 2 huizenbezitters die uit elkaar gaan. Hun hypotheek loopt bij Aegon en zij betalen nu een hypotheekrente van 1,56%. De man gaat het huis uit en verkoopt zijn deel (50%) aan de vrouw die in de woning blijft wonen. De vrouw lost de hypotheek bij Aegon volledig af. De man koopt een andere woning en wil de meeneemregeling (verhuisregeling) toepassen met als voordeel de lage hypotheekrente van 1,56%. Aegon weigerde dit en kwam met de op dat moment geldende hypotheekrente van 4,19% aan! Zij gaven het volgende aan:

„Het gaat om vrijwillige, onderhandse verkoop van de oude woning.” En daarvan was geen sprake, vond Aegon, aangezien de man zijn eigendomsdeel in de gemeenschap aan zijn ex-vrouw had verkocht.

De man nam hier geen genoegen mee en ging naar het Kifid. Deze gaf Aegon gelijk:

„Verkoop van een eigendomsaandeel in het kader van de verdeling van de gemeenschap is niet hetzelfde als een onderhandse vrijwillige verkoop”, oordeelde de commissie, en daarmee is dus niet voldaan aan de voorwaarde van Aegon.

Lage hypotheekrente uit verleden nu wel belangrijk

De meeneemregeling (verhuisregeling) was in het verleden niet zo belangrijk. Oorzaak was een hogere hypotheekrente bij de lopende hypotheek dan de marktrente bij de scheiding. In deze gevallen is het dus niet verstandig / aantrekkelijk om de hogere hypotheekrente mee te nemen. Nu veel huizenbezitters een paar jaar terug hun hypotheekrente voor een lange periode met een lage rente hebben vastgezet, is het wel aantrekkelijk om deze mee te nemen. Helaas heeft iedere bank zijn eigen regeltjes met betrekking tot de verhuisregeling. Dit leidt zelfs tot ruzies als bijvoorbeeld maar 1 persoon de lage rente kan meenemen.

Weten wat jij kunt lenen aan hypotheek? Klik hier

Conclusie: Hypotheekadviseur echt belangrijk!

Een hypotheekadviseur is van toegevoegde waarde als de klant voor de scheiding bij hem / haar voor de deur staat. De adviseur kan dan uitzoeken hoe de verhuisregeling precies van toepassing is zodat beiden personen in onderling overleg kunnen bespreken hoe deze gebruikt gaat worden. De huizenbezitters moeten dus vooraf hun huiswerk goed doen. Als dit aan de orde is, dan worden dit soort Kifid zaken voorkomen.

Weet jij of je je lage rente mee mag nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek