Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NVM meld een prijsstijging huizenmarkt van 9% in het eerste kwartaal.

NVM meld een significante prijsstijging van 9% en toenemende krapte in het eerste kwartaal van 2024.

De huizenprijzen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar met meer dan 9% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, zo meldt de makelaarsvereniging NVM op donderdag. Tegelijkertijd blijft het aanbod krimpen, aldus de NVM, die haar berekeningen baseert op ondertekende maar nog niet afgeronde deals door haar leden.

In totaal hebben NVM-makelaars ongeveer 29.500 woningen verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar, 4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 18% minder dan in de periode van oktober tot december.

Kwartaal op kwartaal zijn de prijzen vrijwel onveranderd gebleven, met een gemiddelde aankoopprijs van €432.000 voor een woning, hoewel ze in Amsterdam bijna met 2% en in Haarlem met 4,4% zijn gestegen.

“Het eerste kwartaal is traditioneel rustig wat betreft zowel de verkoop als de interesse,” zegt Lana Gerssen, de woningmarktchef van de NVM. “Onze leden merken dat meer mensen komen kijken naar de woningen die op de markt zijn en ook het aantal biedingen per woning stijgt.”

NVM-makelaars melden dat 55% van de woningen voor meer dan de vraagprijs wordt verkocht, waarbij kopers gemiddeld 1,8% meer betalen. “Als de rentetarieven en de staat van de markt ongewijzigd blijven, verwachten we dat de gemiddelde betaalde prijs in de buurt van €450.000 zal komen en mogelijk zelfs het record van 2022 in het komende kwartaal zal benaderen of breken,” aldus Gerssen.

Hogere lonen en de lichte daling van de rentetarieven helpen de prijzen te verhogen, zegt zij.

NVM-makelaars waren ook betrokken bij de verkoop van meer nieuwbouwwoningen. In totaal hebben ze overeenkomsten gesloten voor bijna 7.000 nieuwe woningen, een stijging van 16% ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar en een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Nieuwbouwwoningen kosten gemiddeld €479.000.

Het nationale statistiekbureau CBS meldde eerder deze week dat vorig jaar 16.600 nieuwbouwwoningen zijn verkocht, het laagste totaal in vijf jaar.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek