HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NVM meld een prijsstijging huizenmarkt van 9% in het eerste kwartaal.

NVM meld een significante prijsstijging van 9% en toenemende krapte in het eerste kwartaal van 2024.

De huizenprijzen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar met meer dan 9% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, zo meldt de makelaarsvereniging NVM op donderdag. Tegelijkertijd blijft het aanbod krimpen, aldus de NVM, die haar berekeningen baseert op ondertekende maar nog niet afgeronde deals door haar leden.

In totaal hebben NVM-makelaars ongeveer 29.500 woningen verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar, 4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 18% minder dan in de periode van oktober tot december.

Kwartaal op kwartaal zijn de prijzen vrijwel onveranderd gebleven, met een gemiddelde aankoopprijs van €432.000 voor een woning, hoewel ze in Amsterdam bijna met 2% en in Haarlem met 4,4% zijn gestegen.

“Het eerste kwartaal is traditioneel rustig wat betreft zowel de verkoop als de interesse,” zegt Lana Gerssen, de woningmarktchef van de NVM. “Onze leden merken dat meer mensen komen kijken naar de woningen die op de markt zijn en ook het aantal biedingen per woning stijgt.”

NVM-makelaars melden dat 55% van de woningen voor meer dan de vraagprijs wordt verkocht, waarbij kopers gemiddeld 1,8% meer betalen. “Als de rentetarieven en de staat van de markt ongewijzigd blijven, verwachten we dat de gemiddelde betaalde prijs in de buurt van €450.000 zal komen en mogelijk zelfs het record van 2022 in het komende kwartaal zal benaderen of breken,” aldus Gerssen.

Hogere lonen en de lichte daling van de rentetarieven helpen de prijzen te verhogen, zegt zij.

NVM-makelaars waren ook betrokken bij de verkoop van meer nieuwbouwwoningen. In totaal hebben ze overeenkomsten gesloten voor bijna 7.000 nieuwe woningen, een stijging van 16% ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar en een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Nieuwbouwwoningen kosten gemiddeld €479.000.

Het nationale statistiekbureau CBS meldde eerder deze week dat vorig jaar 16.600 nieuwbouwwoningen zijn verkocht, het laagste totaal in vijf jaar.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen