Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Trend: Kort vastzetten hypotheekrente zorgwekkend

Recente trends in de hypotheekmarkt wijzen op een opmerkelijke verschuiving in de voorkeur van huizenkopers voor de duur waarvoor ze hun hypotheekrente vastzetten. Volgens Homefinance neigt men steeds meer naar kortere vaste perioden, met name vijf en tien jaar. Deze trend wordt aangedreven door de verwachting dat hypotheekrentes op termijn zullen dalen, wat potentieel financieel voordeel biedt. Echter, deze strategie brengt ook risico’s met zich mee, vooral als de rente in de toekomst stijgt.

Detailanalyse:
De keuze voor een korte vaste periode van hypotheekrente is significant gestegen. Eind vorig jaar koos 9% van de huizenkopers voor een vaste periode van slechts vijf jaar, een sterke toename vergeleken met 3% aan het begin van dat jaar en minder dan 2% het jaar daarvoor. De optie om de rente voor tien jaar vast te zetten, is momenteel de populairste, met meer dan de helft (55%) van de woningbezitters die hiervoor kiezen. Dit percentage is onder starters zelfs nog hoger.

Deze verschuiving komt na een periode waarin langere vaste perioden, zoals twintig jaar, juist populair waren. Deze populariteit is afgenomen, mede door de recente snelle stijgingen van hypotheekrentes. De verwachting dat de rente op middellange termijn zal dalen, motiveert velen om te kiezen voor kortere vaste periodes, ondanks de inherente risico’s.

Risico’s en Overwegingen:
Hoewel het vastzetten van de rente voor een kortere periode op korte termijn financieel voordeliger kan lijken, waarschuwen experts voor de potentiële risico’s. Een plotselinge stijging van de rente over vijf of tien jaar kan leiden tot aanzienlijk hogere maandlasten, vooral als het inkomen van de huizenkoper niet evenredig meestijgt. Het advies van Pascal Smit van Homefinance benadrukt het belang van vooruit plannen en het inschatten van de draagbaarheid van mogelijke toekomstige rentestijgingen.

Langetermijn beslissing:
Het vastzetten van de hypotheekrente voor kortere perioden zoals vijf of tien jaar kan aantrekkelijk lijken, vooral in een markt waar de rentes fluctueren. Echter, het is cruciaal voor huizenkopers, met name starters, om de langetermijnimplicaties van deze beslissing te overwegen. Het advies is om een gedegen afweging te maken tussen het potentiële voordeel van lagere rentes op korte termijn en het risico van hogere kosten op langere termijn. Een weloverwogen beslissing vereist een grondige evaluatie van de eigen financiële situatie en toekomstverwachtingen.

Praktisch Advies:
Voor degenen die overwegen hun rente voor een korte periode vast te zetten, is het essentieel om:

  • Een grondige financiële planning te maken, rekening houdend met verschillende toekomstige rentescenario’s.
  • De mogelijkheid te overwegen om een deel van de hypotheek tegen een langere vaste rente af te sluiten, als een vorm van risicobeheersing.
  • Professioneel advies in te winnen bij een financieel adviseur om een strategie te ontwikkelen die het beste past bij hun financiële situatie en toekomstplannen.
Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Defam Premium 6,60%
SNS Bank 6,60%
Lloyds Bank 6,70%
Rabobank 6,70%
ING 6,80%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig


Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek