HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kosten als je nieuwbouw koopt

Met de koopsom van een nieuwbouwwoning ben je er niet

In mijn blog Nieuwbouwwoning onbetaalbaar kon u lezen dat de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning met bijna 35% is gestegen in drie jaar tijd. De gemiddelde prijs is nu 350.000 euro. Wie een nieuwbouwwoning koopt, zal ondervinden dat er nog meer “kosten” om de hoek komen kijken.

Keuken en ander meerwerk

Tegenwoordig worden de meeste nieuwbouwwoningen zonder een keuken opgeleverd. En zit er een keuken in – dan besluiten kopers meestal zelf een andere keuken te plaatsen. In de praktijk kost een (redelijke) keuken minimaal 15.000 euro. Dan de lijst van het meerwerk die de aannemer aanbiedt. Deze lijst kan zeer uitgebreid zijn. Het kunnen kleine dingen zijn zoals een extra stopcontact of een grote aanpassing zoals een uitbouw. Ook alle kleine aanpassingen bij elkaar gaat aardig wat kosten.

Overzicht kosten nieuwbouwwoning

Ik heb hieronder even een overzicht gemaakt van wat er bij een nieuwbouwwoning aan kosten komt kijken:

  • Koop-aanneemsom van de woning
  • Koopsom van de grond
  • Meerwerk van de aannemer
  • Meerwerk van de bewoner zelf
  • Notariskosten
  • Kosten hypotheekadviseur
  • NHG kosten (al zijn nieuwbouwwoningen meestal te duur voor een NHG-hypotheek)
  • Renteverlies tijdens de bouw

Depot bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning wordt er een depot geregeld: het geld van de hypotheek wordt in daarin gestort. Het is in feite een bankrekening, met een rentevergoeding. Iedere factuur voor de bouw moet worden ingediend en wordt uit het depot betaald. Over dit bedrag begint dan de hypotheek “te lopen”. Vooraf is niet te bepalen wanneer en welke bedragen uit het depot worden gefactureerd.

Renteverlies tijdens de bouw

De meeste kopers begrijpen de kosten voor het renteverlies tijdens de bouw niet zo goed. Dit vind ik terecht want het is een “kostenpost” die nooit 100% van te voren  is te bepalen. Het gaat hier om het bedrag aan rente dat je als koper al betaalt tijdens de bouw – dus de rente over de opgenomen gelden uit het depot. Bovendien zijn er diverse mogelijkheden om dit renteverlies te betalen. Ik zal deze mogelijkheden in een volgende blog uitleggen.

Voordeel van nieuwbouw

In ieder geval is duidelijk dat er meer komt kijken (meer kosten) bij en nieuwbouwwoning. Natuurlijk heeft een nieuwbouwwoning een zeer groot voordeel. Een huizenbezitter kan deze precies inrichten hoe deze het wil. Bovendien is de woning nieuw, dus het onderhoud aan de woning begint pas over enkele jaren. Wie een nieuwbouwwoning vanaf de start direct goed inricht naar zijn wensen, kan in de eerste 10 – 15 jaar een leuk bedrag uitsparen. Hierbij is het natuurlijk altijd verstandig om maandelijks nog een bedrag te sparen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen