Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kosten als je nieuwbouw koopt

Met de koopsom van een nieuwbouwwoning ben je er niet

Met de koopsom van een nieuwbouwwoning ben je er niet

In mijn blog Nieuwbouwwoning onbetaalbaar kon u lezen dat de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning met bijna 35% is gestegen in drie jaar tijd. De gemiddelde prijs is nu 350.000 euro. Wie een nieuwbouwwoning koopt, zal ondervinden dat er nog meer “kosten” om de hoek komen kijken.

Keuken en ander meerwerk

Tegenwoordig worden de meeste nieuwbouwwoningen zonder een keuken opgeleverd. En zit er een keuken in – dan besluiten kopers meestal zelf een andere keuken te plaatsen. In de praktijk kost een (redelijke) keuken minimaal 15.000 euro. Dan de lijst van het meerwerk die de aannemer aanbiedt. Deze lijst kan zeer uitgebreid zijn. Het kunnen kleine dingen zijn zoals een extra stopcontact of een grote aanpassing zoals een uitbouw. Ook alle kleine aanpassingen bij elkaar gaat aardig wat kosten.

Overzicht kosten nieuwbouwwoning

Ik heb hieronder even een overzicht gemaakt van wat er bij een nieuwbouwwoning aan kosten komt kijken:

  • Koop-aanneemsom van de woning
  • Koopsom van de grond
  • Meerwerk van de aannemer
  • Meerwerk van de bewoner zelf
  • Notariskosten
  • Kosten hypotheekadviseur
  • NHG kosten (al zijn nieuwbouwwoningen meestal te duur voor een NHG-hypotheek)
  • Renteverlies tijdens de bouw

Depot bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning wordt er een depot geregeld: het geld van de hypotheek wordt in daarin gestort. Het is in feite een bankrekening, met een rentevergoeding. Iedere factuur voor de bouw moet worden ingediend en wordt uit het depot betaald. Over dit bedrag begint dan de hypotheek “te lopen”. Vooraf is niet te bepalen wanneer en welke bedragen uit het depot worden gefactureerd.

Renteverlies tijdens de bouw

De meeste kopers begrijpen de kosten voor het renteverlies tijdens de bouw niet zo goed. Dit vind ik terecht want het is een “kostenpost” die nooit 100% van te voren  is te bepalen. Het gaat hier om het bedrag aan rente dat je als koper al betaalt tijdens de bouw – dus de rente over de opgenomen gelden uit het depot. Bovendien zijn er diverse mogelijkheden om dit renteverlies te betalen. Ik zal deze mogelijkheden in een volgende blog uitleggen.

Voordeel van nieuwbouw

In ieder geval is duidelijk dat er meer komt kijken (meer kosten) bij en nieuwbouwwoning. Natuurlijk heeft een nieuwbouwwoning een zeer groot voordeel. Een huizenbezitter kan deze precies inrichten hoe deze het wil. Bovendien is de woning nieuw, dus het onderhoud aan de woning begint pas over enkele jaren. Wie een nieuwbouwwoning vanaf de start direct goed inricht naar zijn wensen, kan in de eerste 10 – 15 jaar een leuk bedrag uitsparen. Hierbij is het natuurlijk altijd verstandig om maandelijks nog een bedrag te sparen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek