HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
 • Een hypotheek van € 350.000 vereist een minimaal bruto jaarinkomen van € 75.000.
 • Een goed energielabel, zoals A of B, kan bijdragen aan hogere leenmogelijkheden.
 • Uitgebreid hypotheekadvies is essentieel voor het maken van een weloverwogen keuze.
 • Bij een hypotheek van € 350.000 zijn de bruto maandlasten doorgaans rond de € 1740.
 • Gebruik van een hypotheekcalculator kan helpen bij het inschatten van de maandlasten en financiering.

Als je een hypotheek van € 350.000 neemt, leen je geld voor een huis van dat bedrag. Dit betekent dat je bekend moet zijn met termen als hypotheekrente en looptijd. Er zijn meestal twee soorten hypotheken om te overwegen: annuïteiten- en lineaire hypotheken.

Wat is het benodigd bruto jaarinkomen voor een hypotheek van € 350.000?

Voor een hypotheek van €350.000 heb je een flink inkomen nodig om de maandlasten te kunnen dekken: meestal wordt een bruto jaarinkomen van €75.000 gevraagd. Maar, dit bedrag kan veranderen door verschillende factoren zoals schulden en persoonlijke omstandigheden.

De eisen voor een hypotheek van €350.000 kunnen verschillen. Dit hangt af van zaken zoals het type hypotheek en of je gebruik maakt van belastingvoordelen. Dit is wat je gemiddeld moet verdienen:

 1. Inkomen hypotheek 350.000: Je hebt gewoonlijk een bruto jaarinkomen van €75.000 nodig om deze hypotheek te krijgen.
 2. Verschillende hypotheekvormen: Een voorbeeld is een annuïteitenhypotheek met 4,3% rente. De maandelijkse kosten variëren op basis van je inkomen en zijn online te berekenen.
 3. Leningslimiet: Meestal kun je een hypotheek krijgen tot 4,5 keer je bruto inkomen.

Enkele zaken om rekening mee te houden zijn:

 • Arbeidscontract: Met een vast contract wordt je hele inkomen meegerekend.
 • Inkomstenbronnen: Extra’s zoals bonussen tellen mee voor de hypotheek.
 • Persoonlijke omstandigheden: Ook toekomstige veranderingen in inkomen of bestaande schulden spelen een rol.
 
Blauw huis model met prijs €350.000 op oranje achtergrond

Maandlasten hypotheek 350.000: bruto en netto kosten

Als je een hypotheek van €350.000 afsluit, is het goed om te weten wat je gaat betalen. Dit is belangrijk voor een slimme beslissing.

Hoe bereken je bruto maandlasten?

Bij een hypotheek van €350.000 betaal je maandelijks een bedrag. Stel je voor: een hypotheek van dat bedrag met 4,3% rente en een looptijd van 10 jaar. De maandelijkse betaling is dan ongeveer €1.595. Deze kosten zijn wat je elke maand in totaal betaalt.

Hoe bereken je netto maandlasten?

De werkelijke kosten van je hypotheek per maand kunnen lager uitvallen dan het bruto bedrag. Dit komt door belastingvoordeel. De netto maandlasten zijn dan minder.

Als je belastingvoordeel meerekent, weet je hoeveel een hypotheek je echt kost per maand. Dit hangt af van dingen zoals je salaris, de rente die je betaalt en hoeveel je van de belasting mag aftrekken.

Netto maandlasten tonen dus echt wat je maandelijks kwijt bent voor je hypotheek. Onthoud dat er naast je hypotheek ook andere kosten zijn, zoals voor je energie en verzekeringen.

HypotheekvormBruto MaandlastenNetto Maandlasten
Annuïteitenhypotheek€1.595€1.200
Lineaire hypotheek€1.500€1.130

Deze tabel helpt ons een beter idee te geven over de maandelijkse kosten van een hypotheek van €350.000. Toch adviseren we om altijd advies in te winnen bij een expert. Zo weet je zeker dat je geen verrassingen tegenkomt.

Wat zijn de bijkomende kosten bij een hypotheek van € 350.000?

Als je een hypotheek van € 350.000 afsluit, moet je rekening houden met extra kosten. Deze komen bovenop je maandelijkse lasten. Ze kunnen behoorlijk oplopen:

Kosten koper (k.k.)

Kosten koper zijn extra kosten bij de aankoop van een huis. Dit zijn onder meer overdrachtsbelasting en aktekosten bij het kadaster. Bij een lening van € 350.000 kunnen deze kosten hoog oplopen, afhankelijk van je situatie.

Notariskosten en overdrachtsbelasting

Voor de akte van het huis en de lening betaal je notariskosten. Deze zijn gebaseerd op de woningwaarde. De overdrachtsbelasting is momenteel 2% en voor een huis van € 350.000 is dat € 7.000.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je meer zekerheid en vaak een lagere rente. Je betaalt hiervoor een premie van 0,6%. Bij € 350.000 is dat € 2.100.

KostenpostBedrag
Kosten koper (k.k.)± € 10.000
Notariskosten± € 2.000
Overdrachtsbelasting€ 7.000
NHG (0,6%)€ 2.100

Het is slim om het financieringsvoorbehoud te kennen. Het beschermt je wanneer de lening aanvraag onverwachts niet doorgaat.

Hoe vraag je een hypotheek van € 350.000 aan?

Wil je € 350.000 lenen voor een huis? Dan moet je goed plannen en de juiste stappen volgen. Eerst is het slim om te weten wat het aanvragen van een hypotheek precies is. En om te snappen welke papieren je nodig hebt voor de lening.

De stappen van hypotheekaanvraag

Voor het aanvragen van een hypotheek zijn er belangrijke stappen. Laten we die eens langslopen:

 1. Voorbereiding: Kijk goed naar je financiën. Check ook of je al andere leningen hebt en wat je maximaal kunt lenen. Dit kun je doen met een hypotheekcalculator.
 2. Documentatie verzamelen: Verzamel de papieren die je nodig hebt voor de hypotheek. Denk aan loonstrookjes, bankafschriften, en je belastingformulieren.
 3. Advies inwinnen: Praat met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je door het hele proces helpen. Een adviseur kan ook de beste hypotheekverstrekkers voor jou opzoeken.
 4. Hypotheek aanvragen: Kies een hypotheekverstrekker en verstuur je aanvraag. Zij kijken naar je papieren en beslissen of je de hypotheek kunt krijgen.
 5. Afwachten op goedkeuring: Nu is het wachten op antwoord. Dit kan wel even duren. Soms vragen ze nog extra informatie.

Vereiste documentatie en goedkeuring

Bij het aanvragen van een hypotheek moet je enkele belangrijke documenten overleggen. Deze documenten tonen je financiële situatie en betrouwbaarheid aan. Welke papieren je nodig hebt, hangt af van je eigen situatie.

DocumentBeschrijving
SalarisstrookDit bewijst hoeveel je verdient. Je hebt meestal die van de laatste drie maanden nodig.
BankafschriftenDit zijn overzichten van je inkomsten en uitgaven van de afgelopen drie maanden.
BelastingaangifteMet je belastingaangifte laat je zien hoeveel belasting je betaalt en wat je verdient.
WerkgeversverklaringJe werkgever geeft hiermee een officiële bevestiging van je baan en inkomen.

Nadat je deze documenten hebt aangeleverd, begint de hypotheekverstrekker met het beoordelen van je aanvraag. Hoe lang dit duurt, hangt af van verschillende factoren. Dit beschrijft hoe snel de hypotheekverstrekker werkt en hoe ingewikkeld je financiële situatie is.

Wat is het belang van een goed energielabel voor een hypotheek van 350.000 euro?

Een goed energielabel is erg belangrijk voor een hypotheek van 350.000 euro. Dat komt omdat je in energiebesparende woningen minder geld kwijt bent aan energie. De bespaarde centen kun je dan gebruiken om meer op je hypotheek af te betalen.

De rating van energielabels kan het leenbedrag flink veranderen. Bijvoorbeeld, een C of D label woning kan tot 5000 euro extra lening krijgen. Voor huizen met het beste label kunnen deze extra kosten oplopen tot 40.000 euro.

Zelfs als je huis al een D-label heeft, kun je meer lenen. Tot 5000 euro extra plus nog eens 15.000 voor energiebesparende investeringen. Hiermee kan je hypotheekbedrag stijgen tot 420.000 euro.

Een A of B energielabel kan je een lagere hypotheekrente geven. Dit dus omdat banken en andere geldverstrekkers duurzaamheid belonen met goedkopere leningen. Zo bespaar je echt geld maandelijks en je maakt het voor jezelf voordelig om in een energiezuinig huis te wonen.

Als je bijvoorbeeld een huis van 350.000 euro koopt, kan 0,20% korting jaarlijks 700 euro schelen. Enkele voorbeelden van banken en hun kortingen zie je hieronder:

HypotheekverstrekkerDuurzaamheidskorting
WoonnuTot 0,30%
TriodosTot 0,25%
Impact Hypotheken0,20% voor energielabel A of hoger
ABN AMRO0,10% voor label B, 0,15% voor label A of hoger
ING0,10% voor label A, 0,15% voor A+ en hoger
Lot Hypotheken0,15% voor label A of hoger
Rabobank0,15% voor label A of hoger
ASN0,10% voor label A of hoger
Handelsbanken0,10% voor A+ of hoger

Waarom is hypotheekadvies belangrijk?

Om de juiste keuze te maken, is het cruciaal je financiën goed te bekijken. Stel, je verdient €68,000 per jaar. Dan kun je waarschijnlijk een hypotheek van €300,000 krijgen. Je betaalt dan maandelijks zo’n €1,480. Voor €350,000 zou dat ongeveer €1,595 zijn. Deze details helpen bij een goede beslissing.

De adviseur vergelijkt verschillende hypotheekverstrekkers. Hij let op zaken zoals rente, looptijd, en belastingvoordelen. Dit maakt een verschil in je keuze.

Hoe kies je de beste hypotheekverstrekker?

Het selecteren van de juiste aanbieder is belangrijk. Banken rekenen meestal 10-15% meer dan de taxatiewaarde van je huis. Soms kijken ze ook of je 12 maanden dubbele lasten aankunt bij overbruggingshypotheken. Goed advies leert je deze subtiele verschillen begrijpen. Zo maak je een wijze keuze.

Denk ook aan extra kosten, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Bij een huis van €350,000, kost dit 2%, oftewel €7,000. Financieel advies is handig om de totale kosten duidelijk te krijgen.

HypotheekbedragBruto MaandlastenOverdrachtsbelasting (2%)
€300,000€1,480n.v.t
€350,000€1,595€7,000

Als laatste, kijk ook naar je pensioenplannen. Vaak kun je tot 70% van je huidige inkomen lenen als hypotheek. Een adviseur kan deze en alle andere belangrijke punten bespreken. Zo past je hypotheek nu en later goed bij je financiële situatie.

Gebruik maken van een hypotheekcalculator

Een hypotheekcalculator is een online hulpmiddel. Het rekent snel de bruto en netto kosten uit. Je vult een aantal gegevens in, zoals het te lenen bedrag en de rente. Zo krijg je snel zicht op wat je maandelijks moet betalen.

De hypotheekcalculator werkt met specifieke gegevens om te berekenen wat je moet weten:

 • Hypotheeklening: Het bedrag dat je wilt lenen.
 • Rente: De rentekosten van de lening.
 • Afsluitdatum: De dag dat je de lening sluit.
 • Looptijd: De tijd om de lening terug te betalen.

De tool laat zien wat je bruto en netto moet betalen. Ook houdt het rekening met belastingvoordelen.

FAQ

Wat is een hypotheek van € 350.000?

Heel simpel uitgelegd is het een lening van € 350.000. Dit leen je om een huis te kopen. Je leert dan over zaken zoals de hypotheekrente en leentypes, zoals annuïteit of lineair. Ook de maandlasten komen aan bod.

Waarom zou ik kiezen voor een hypothecaire lening van € 350.000?

Meestal kiest men hiervoor bij de aankoop van een ruimer huis of een huis op een gewenste plek. Dit bedrag financiert een groot deel van de woning, als je voldoet aan eisen als inkomen en andere door de hypotheekverstrekker gestelde voorwaarden.

Wat is het benodigde bruto jaarinkomen voor een hypotheek van € 350.000?

Je hebt meestal een bruto jaarinkomen van ongeveer € 75.000 nodig. Maar dit kan verschillen door zaken zoals de actuele hypotheekrente en je persoonlijke situatie.

Hoe berekenen we het benodigde inkomen voor een hypotheek van € 350.000?

Je berekent het nodige inkomen door naar de hoogte van de hypotheek, de rente en andere financiële verplichtingen te kijken. Een hypotheekadviseur kan helpen om het specifiek voor jou uit te rekenen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek blijven je maandelijkse betalingen gelijk. Dit geeft zekerheid over je maandlasten. In het begin betaal je veel rente en los je weinig af. Maar dit verandert naarmate de tijd vordert.

Wat zijn de voor- en nadelen van een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek zorgt dat je aan het begin hogere maandlasten hebt, die afnemen over tijd. Je betaalt minder rente, wat positief is voor de lange termijn. Echter, de hoge initiële aflossingen kunnen zwaar voelen in de eerste jaren.

Hoe bereken je bruto maandlasten voor een hypotheek?

De bruto maandlasten zijn de som van je aflossing en de rente. Dit betaal je iedere maand, zonder rekening te houden met bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek.

Wat zijn netto maandlasten?

Netto maandlasten zijn je hypotheekkosten na het aftrekken van belastingvoordelen zoals hypotheekrenteaftrek. Dit is lager dan je bruto maandlasten, omdat je belasting voordelen krijgt.

Hoe beïnvloedt een energielabel het leningbedrag van een hypotheek?

Een goed energielabel zoals A of B betekent minder geld uitgeven aan energie. Hierdoor is er ruimte om bij sommige geldverstrekkers meer te lenen. Dit komt doordat je meer geld overhoudt voor de hypotheekaflossing.

Wat zijn de bijkomende kosten bij een hypotheek van € 350.000?

Je betaalt extra kosten zoals kosten koper, notariskosten, overdrachtsbelasting, en de kosten voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit geld moet je vaak zelf betalen en kan duizenden euro’s kosten.

Hoe vraag je een hypotheek van € 350.000 aan?

Bij het aanvragen verzamel je eerst belangrijke documenten zoals je salarisstrookjes. Vervolgens dien je de aanvraag in bij een hypotheekverstrekker. Die keurt het goed of niet, afhankelijk van je financiën en de waarde van het huis.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een online hypotheekcalculator?

Met een online hypotheekcalculator krijg je snel een idee van je maandelijkse kosten. Het helpt ook bij het voorbereiden van je hypotheekaanvraag. Zonder hulp van een adviseur kun je beter geïnformeerde keuzes maken.

Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.

Vrijblijvend hypotheek aanvragen