Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Werkloos en ziek: wel of geen hypotheekbescherming?

Klager krijgt gelijk van Kifid - verzekeraar moet uitkeren

Klager krijgt gelijk van Kifid – verzekeraar moet uitkeren

Een hypotheekadviseur moet bij het afsluiten van een hypotheek alle “risico’s” in kaart brengen voor zijn klant. Met deze risico’s bedoel ik: voortijdig overlijden, inkomen bij pensioen, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. De laatste twee risico’s (arbeidsongeschiktheid en werkloosheid) zijn te verzekeren via een woonlastenverzekering / hypotheekbescherming.

Langdurige werkloosheid niet te verzekeren

Hierbij merk ik direct op dat langdurige werkloosheid niet te verzekeren valt in Nederland. Indien dit mogelijk was, dan zou iedereen dit afsluiten en zorgen dat hij / zij werkloos wordt. De duur van de werkloosheidsuitkering van de woonlastenverzekering is afhankelijk van de duur dat het UWV uitkeert. Hierbij merk ik nog op dat deze uitkeringsduur niet langer is dan de voorwaarden van de maatschappij van de woonlastenverzekering. Stel de uitkeringsduur van het UWV is twee jaar en bij de maatschappij is dit 1 jaar dan is de maximale uitkeringsduur dus 1 jaar.

Werkloos maar ook ziek thuis

Een huizenbezitter met een woonlastenverzekering claimt recht te hebben op een uitkering van zijn hypotheekbeschermer aangezien hij (of zij, ik houd het even op hij) nu werkloos thuis zit. Hierbij merk ik op dat deze persoon een ziektewetuitkering krijgt, dus geen werkloosheidsuitkering.

De verzekeraar weigert uit te keren, dus deze persoon stapt naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Hij krijgt gelijk van het Kifid!

Een consument die onvrijwillig werkloos is geworden doet aanspraak op zijn woonlastenbeschermer voor een uitkering. De verzekeraar wijst de claim af, omdat de verzekerde van het UWV geen werkloosheidsuitkering krijgt maar een ziektewetuitkering. De consument heeft zich met succes beklaagd bij Kifid.

Het dienstverband van een consument is met een vaststellingsovereenkomst per 1 juli 2014  geëindigd.  Vanaf 1 juli 2014 keert het UWV een werkloosheidsuitkering uit. Wanneer de consument medio juli 2014 ziek wordt, wijzigt het UWV de ww-uitkering in een ziektewetuitkering. Deze uitkering eindigt op 1 juli 2015, omdat de consument dan weer een baan heeft. De consument meent aanspraak te kunnen maken op het verzekerd maandbedrag van zijn Woonrust Hypotheekbeschermingsverzekering. De verzekeraar wijst de aanspraak af, omdat de verzekerde volgens de Werkloosheidswet niet werkloos zou zijn.

De Geschillencommissie volgt de redenering van de verzekeraar niet. Het is goed voorstelbaar dat de consument de verzekeringsvoorwaarden zo heeft begrepen dat hij aanspraak kan maken op de verzekering omdat hij werkloos was. En alleen omdat hij tegelijkertijd ook ziek was, kreeg hij van het UWV een ziektewetuitkering. De Geschillencommisise volgt hier de voor de consument meest gunstige uitleg. De voorwaarden kunnen zo worden gelezen dat in het kader van de werkloosheidswet een ziektewetuitkering in de plaats komt van een ww-uitkering.

De Geschillencommissie concludeert dat de consument aanspraak kan maken op de verzekering. De verzekeraar dient aan de consument alsnog een bedrag van ruim 4200 euro uit te keren.
Bron: Kifid

Kritisch over woonlastenverzekering

Wie mijn columns in de afgelopen 15 jaar heeft gevolgd weet dat ik zeer kritisch ben op woonlastenverzekering. De voorwaarden zijn schimmig en vaak niet duidelijk. Hierbij merk ik op dat dit wel verbeterd is in vergelijking met minimaal 5 jaar terug. Uit het bovenstaande blijkt wel dat maatschappijen het liefst een schadeclaim afwijzen. Indien een klant daarmee genoegen neemt dan is dit in het voordeel van een maatschappij. Echter klanten die hun gelijk willen halen, krijgen (soms) gelijk en verdienen met hun inzet een paar duizend euro. Ik zal tzt aandacht besteden aan het indienen van een klacht. Ik ben namelijk van mening dat teveel mensen hier geen gebruik van maken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek