HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Woonlastenverzekering

Indien u (of uw partner) arbeidsongeschikt wordt of werkloos raakt, heeft dit een teruggang in uw inkomen tot gevolg. Hoe sterk deze teruggang is, hangt met name af van uw werksituatie en de getroffen voorzieningen. Omdat de teruggang vaak zo groot is dat de woonlasten te zwaar gaan wegen op uw maandbudget, bieden verschillende verzekeringsmaatschappijen tegenwoordig zogenaamde woonlastenbeschermingsproducten aan. Dit houdt in dat u bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid maandelijks een uitkering krijgt waarmee u (een deel van) uw woonlasten kunt voldoen. Deze woonlastenbeschermers verschillen behoorlijk in opzet, waarbij het erg belangrijk is om goed naar de voorwaarden en kosten te kijken.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Zo gelden er vaak bij arbeidsongeschiktheid allerlei uitsluitingen. Daarnaast kennen deze verzekering een zogenaamde Carenz tijd. Dat wil zeggen dat er gedurende de eerste periode (bijvoorbeeld 6 maanden) geen dekking is. Deze carenztijd wordt ingesteld om te voorkomen dat mensen een dergelijke verzekering afsluiten op het moment dat ze een ontslag of arbeidsongeschiktheid aan zien komen. Ook is er vaak sprake van een beperkte uitkering: bijvoorbeeld een WW-uitkering vanuit de verzekering wordt gedurende maximaal 12 maanden voldaan of de som van de eventuele uitkeringen vanuit de verzekering kent een plafond van bijvoorbeeld € 50.000. Het is dus zeker niet zo dat een woonlastenbescherming verzekering altijd volledige bescherming biedt bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid!

Vormen woonlastenbeschermingsverzekeringen

De meeste maatschappijen bieden de mogelijkheid om een woonlastenbeschermingsverzekering af te sluiten tegen maandelijkse betaling én tegen koopsom. De koopsomvorm houdt in dat u de totaal benodigde premie in 1 keer betaalt. Vaak is het mogelijk dit bedrag mee te financieren in de hypotheek zodat het effect van een dergelijke verzekering op uw maandlasten gering is. Het hypotheekbedrag wordt dan uiteraard wel hoger. Ook hierbij geldt dat u goed naar de voorwaarden moet kijken voordat u een koopsom variant afsluit. In de meeste gevallen is het afsluiten van een woonlastenbeschermer op basis van een eenmalige koopsom niet aan te raden.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Vrijblijvend hypotheek aanvragen