Search
Close this search box.

Woonlastenverzekering

Indien u (of uw partner) arbeidsongeschikt wordt of werkloos raakt, heeft dit een teruggang in uw inkomen tot gevolg. Hoe sterk deze teruggang is, hangt met name af van uw werksituatie en de getroffen voorzieningen. Omdat de teruggang vaak zo groot is dat de woonlasten te zwaar gaan wegen op uw maandbudget, bieden verschillende verzekeringsmaatschappijen tegenwoordig zogenaamde woonlastenbeschermingsproducten aan. Dit houdt in dat u bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid maandelijks een uitkering krijgt waarmee u (een deel van) uw woonlasten kunt voldoen. Deze woonlastenbeschermers verschillen behoorlijk in opzet, waarbij het erg belangrijk is om goed naar de voorwaarden en kosten te kijken.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Zo gelden er vaak bij arbeidsongeschiktheid allerlei uitsluitingen. Daarnaast kennen deze verzekering een zogenaamde Carenz tijd. Dat wil zeggen dat er gedurende de eerste periode (bijvoorbeeld 6 maanden) geen dekking is. Deze carenztijd wordt ingesteld om te voorkomen dat mensen een dergelijke verzekering afsluiten op het moment dat ze een ontslag of arbeidsongeschiktheid aan zien komen. Ook is er vaak sprake van een beperkte uitkering: bijvoorbeeld een WW-uitkering vanuit de verzekering wordt gedurende maximaal 12 maanden voldaan of de som van de eventuele uitkeringen vanuit de verzekering kent een plafond van bijvoorbeeld € 50.000. Het is dus zeker niet zo dat een woonlastenbescherming verzekering altijd volledige bescherming biedt bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid!

Vormen woonlastenbeschermingsverzekeringen

De meeste maatschappijen bieden de mogelijkheid om een woonlastenbeschermingsverzekering af te sluiten tegen maandelijkse betaling én tegen koopsom. De koopsomvorm houdt in dat u de totaal benodigde premie in 1 keer betaalt. Vaak is het mogelijk dit bedrag mee te financieren in de hypotheek zodat het effect van een dergelijke verzekering op uw maandlasten gering is. Het hypotheekbedrag wordt dan uiteraard wel hoger. Ook hierbij geldt dat u goed naar de voorwaarden moet kijken voordat u een koopsom variant afsluit. In de meeste gevallen is het afsluiten van een woonlastenbeschermer op basis van een eenmalige koopsom niet aan te raden.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek