Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOnderlinge afspraken mogelijk bij gescheiden vermogens
Eerder deze week beschreef ik de oplossing die het kabinet heeft bedacht voor het probleem met de hypotheekrenteaftrek als één van beide partners extra geld inbrengt, bijvoorbeeld vanuit een schenking. Die oplossing heeft de naam Goedkeurend Besluit, een vinkje op de belastingaangifte - mogelijk vanaf de IB-aangifte over 2018.
Een goede hypotheekadviseur zal A en B attenderen op de draagplichtovereenkomst. Zo'n overeenkomst is alleen mogelijk bij samenwonenden en met mensen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd.
Een hypotheek die je met z'n tweeën afsluit wordt fiscaal in beginsel 50/50 verdeeld. Dat hóeft echter niet: je kunt samen afspraken maken en vastleggen over een andere verdeling. De Belastingdienst schrijft hierover op haar site:
“U kunt ook gezamenlijk een eigenwoningschuld aangaan, maar bijvoorbeeld over de onderlinge schuldverhouding afwijkende afspraken maken (interne draagplicht). Het is wel verstandig om dit schriftelijk vast te leggen. In dat geval kunnen u en uw partner voorkomen dat u beiden te maken krijgt met een beperking van de (hypotheek-) renteaftrek, en hoeft u niet gezamenlijk rekening te houden met de eigenwoningreserve.”
Dit heeft alleen zin als er gescheiden vermogens zijn, dus als je samenwoont of op huwelijksvoorwaarden getrouwd bent. Bij een algehele gemeenschap van goederen heeft zo'n draagplicht overeenkomst geen zin.
Het klinkt heel absurd: deze overeenkomst hoeven huizenbezitters niet (op eigen initiatief) door te geven aan de fiscus. De fiscus is er dus helemaal niet van op de hoogte of er sprake is van een draagplicht overeenkomst. De fiscus kan daar alleen achter komen als zij navraag doen.
Wat is het effect van het hebben van een draagplichtovereenkomst op de hypotheekrenteaftrek in de situatie die ik ook in de eerdere blogs over dit onderwerp gebruikte?
De situatie:
Het voordeel van de draagplicht overeenkomst is dat er geen vergoedingsrecht meer is van A op B van 25.000 euro. Bij de draagplicht overeenkomst wordt per persoon het box 1 bedrag berekend. Voor A is dat 55.000 euro (50% van de koopsom plus kosten koper minus het schenkingsbedrag, 50% van 210.000 -/- 50.000). Voor B is dit 105.000 euro (50% van de koopsom plus kosten koper).
Zoals u kunt lezen, is in een simpele situatie (twee starters kopen voor het eerst een koopwoning) het nog oppassen geblazen wat te doen om volledige renteaftrek te kunnen genieten.
In de komende maanden zal ik met nog meer praktijk voorbeelden gaan komen. Deze berekeningen laten zien dat voor zeer veel adviseurs het onmogelijk is geworden om de juiste berekening te maken voor hun klanten. Het gevolg van onjuiste berekeningen is wel dat de fiscus eventueel om de hoek komt kijken bij de huizenbezitter. Deze krijgt dan te horen dat hij minder renteaftrek heeft dan hij heeft opgegeven.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.