Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 1 februari 2019, 10:51 - Jos Koets
#huis kopen

Funderingsproblemen zijn de grootste nachtmerrie voor een huizenbezitter. Over dit onderwerp wordt niet veel gesproken. Vooral makelaars houden meestal hun mond terwijl in werkelijkheid zij meer weten. Ook een verkoper die denkt dat zijn huis funderingsproblemen heeft, zal dit niet tot de bodem gaan uitzoeken. Ten eerste kost een goed funderingsonderzoek een paar duizend euro. Ten tweede moet een verkoper al zijn gebreken doorgeven aan toekomstige kopers. Wie niet weet wat er daadwerkelijk aan zijn woning mankeert, kan dit ook niet doorgeven. De kop wordt dus in het zand gestoken.

Veel voorkomende funderingsproblemen

Eigen Huis geeft tips over hoe je funderingsproblemen kunt herkennen:

Funderingsproblemen - website Vereniging Eigen Huis

De door Eigen Huis benoemde veel voorkomende funderingsproblemen zijn:

Paalrot

Door daling van het grondwaterpeil, bijvoorbeeld door bouwputten of lekkende riolen, kan funderingshout droog komen te liggen. Hierdoor ontstaat schimmelaantasting. De fundering verliest haar draagvermogen en de woning kan deels scheefzakken.

Palenpest

In gebieden waar minder lange palen nodig waren, zijn tot ongeveer 1970 veel grenenhouten palen gebruikt. Deze palen kunnen op den duur worden aangetast door bacteriën, ook als de palen onder water staan.

Gebrek aan draagkracht

Als de paal niet voldoende op een (zand)plaat is gefundeerd of als de zandplaat te dun is, kunnen verzakkingen ontstaan.

Bodeminklinking bij funderingen op staal

Een zogenoemde fundering op staal hoort thuis op zandgrond. Soms is deze fundering echter ook gebruikt op slappe klei- en veengronden. In deze gevallen kan de woning verzakken. 

Trillingen

Trillingen van bouwwerkzaamheden, verkeer of verkeersdrempels kunnen fataal zijn voor een fundering, zeker als er al aantasting is.

Oplossen funderingsproblemen

De kosten om een funderingsprobleem op te lossen, lopen vaak op in de tienduizenden euro’s. Veel huizenbezitters hebben dit soort bedragen niet op hun bankrekening staan.

Geld voor oplossing

Een tweede hypotheek lijkt dan een optie, maar dan moet er wel overwaarde zijn (lopende hypotheek moet lager zijn dan de waarde van de woning).

Het komt daarom regelmatig voor dat funderingsproblemen niet verholpen worden door de huizenbezitter daar er niet aan geld gekomen kan worden. Ik heb jaren terug wel eens een huizenbezitter gesproken (was niet mijn klant) die gedwongen werd zijn koopwoning te verlaten. Het was te gevaarlijk om in de woning te blijven wonen.

Funderingsproblemen in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft de funderingsproblemen in kaart gebracht . Klanten van mij die een woning in Rotterdam gaan kopen, verwijs ik altijd naar de kaart. Ik ga zelf zo ver dat ik geen hypotheek afsluit voor mijn klant als er sprake is van een woning waar het funderingsprobleem een zeer grote kans kan hebben. Als deze klant toch de woning wil kopen, dan moet deze naar een andere adviseur toe.

Kaart met funderingsproblemen in alle gemeenten

Ik hoop dat in de komende tijd alle gemeentes in Nederland hetzelfde gaan doen als Rotterdam. Dit voorkomt voor veel huizenbezitters grote problemen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.