Search
Close this search box.

Verbouwen met een extra hypotheek

Tweede hypotheek om verbouwing te financieren

Tweede hypotheek om verbouwing te financieren

Het verbouwen van uw woning kan een prima alternatief zijn voor het zoeken van een ander huis. Het geld voor zo’n verbouwing kan uit verschillende bronnen komen. Eerder beschreef ik al dat betalen uit eigen geld het gemakkelijkst is.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Flinke spaarpot nodig… toch maar extra hypotheek?

Wie echter een grote verbouwing gaat doen, moet een flink spaarpotje hebben. Veel huizenbezitters hebben deze niet of willen deze niet aanspreken. Een tweede of extra hypotheek is dan een mogelijkheid. U moet dan wel rekening houden met enkele belangrijke punten.

  1. De waarde van uw huis moet hoger zijn dan uw lopende hypotheek
  2. Het verbouwingsbedrag komt in depot bij de bank
  3. Aan een extra hypotheek zijn kosten verbonden
  4. Het moet een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn

Huidige waarde van uw huis

Om een extra hypotheek te kunnen afsluiten voor uw verbouwing moet de waarde van de woning hoger zijn dan de lopende hypotheek. Dit is noodzakelijk daar niet iedere euro voor de verbouwing een euro meerwaarde oplevert voor de waarde van de woning. Ik zal dit aantonen door middel van een simpel voorbeeld.

Lopende hypotheek € 180.000
Verbouwingsbedrag € 50.000
Totale hypotheek na verbouwing € 230.000
Taxatiewaarde voor verbouwing € 200.000
Taxatiewaarde na verbouwing € 235.000

In dit voorbeeld wordt er voor 50.000 euro verbouwd. De waardestijging voor de woning is echter 35.000 euro. Gelukkig is de taxatiewaarde na verbouwing hoger dan de benodigde hypotheek waardoor de verbouwing van 50.000 euro volledig gefinancierd kan worden door middel van een tweede hypotheek.

Verbouwingsgeld in depot bij de bank

Het verbouwingsbedrag komt in depot bij de bank. De bank gaat pas over tot uitbetaling als er een factuur is overlegd van de verbouwing. Vooraf moet de klant een verbouwingsspecificatie overleggen zodat de bank precies weet wat er verbouwd gaat worden. Ook een taxatierapport is verplicht. De taxateur zal de woning voor en na verbouwing taxeren.

Kosten voor een extra hypotheek

Voor de tweede hypotheek moeten kosten worden betaald zoals, taxatiekosten, advieskosten, notariskosten en NHG kosten (afhankelijk van de hoogte van de hypotheek). Deze kosten zijn wel eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek moet annuïtair of lineair afgelost worden

Er moeten annuïteiten- en/of lineaire hypotheek worden afgesloten om renteaftrek te kunnen hebben over de tweede hypotheek. 

Vanwege de lage hypotheekrente kiezen veel mensen voor een tweede hypotheek. Een annuïteiten hypotheek van 50.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 2,5% kost per maand bruto 198 euro. Over de rente in dit bruto maandbedrag heeft u ook nog hypotheekrenteaftrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek