Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwbouwwoning kopen: inschrijving, loting, hypotheek

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis komt meer kijken dan je denkt

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis komt meer kijken dan je denkt

Wie een koopwoning wil kopen heeft de keuze uit een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. Beiden hebben hun voor- en nadelen. In een aantal blogs zal ik ingaan op het kopen van een nieuwbouwhuis.

Inschrijving en loting voor nieuwbouwproject

Veel mensen die een nieuwbouwwoning kopen, concluderen achteraf dat er meer bij komt kijken dan op het eerste gezicht. Het begint al bij de inschrijving van het nieuwbouwproject. Door de schaarste van de koopwoningen is de vraag naar een nieuwbouwwoning hoog. Dit betekent dat veel mensen interesse hebben in een nieuwbouwwoning. De aannemer van het project wil natuurlijk het liefst in een korte tijd dat alle te bouwen woningen zijn verkocht. Als er meer inschrijvingen zijn dan het aantal woningen, zal er een “soort loting” plaatsvinden. Deze loting moet feitelijk plaatsvinden waar alle ingeschrevenen bij zijn. Dan kunnen deze kopers zien dat er niet “gerommeld” wordt.

Gerommel bij interne loting

Dit laatste – dat rommelen – is bij een interne loting altijd mogelijk. Vooraf moeten kopers hun privé gegevens doorgeven met daarbij ook of zij de hypotheek kunnen krijgen. De aannemer heeft meer zekerheid als hij een afspraak maakt met een bank die vooraf de hypotheek globaal kan beoordelen. Het is dan mogelijk dat de aannemer de mensen uitkiest die positief door de hypotheektest van de bank zijn gekomen.

Koppelverkoop bij nieuwbouwprojecten

Koppelverkoop is in Nederland verboden. Ik ben van mening dat hier sprake is van een “soort” koppelverkoop. Kopers hebben meer kans op de woning als zij naar de bank gaan die de aannemer heeft geregeld. De kans is zeer groot dat de bank ook de hypotheek regelt. Een koper heeft altijd het recht om als nog een andere adviseur te kiezen. In de praktijk zijn er echter weinig kopers die dit alsnog doen.

Nieuwbouwhuis bouwen

Omgevingsvergunning en deadline hypotheek

Als het minimale aantal (meestal 70%) woningen verkocht is, kan de aannemer aan de slag gaan. Het komt regelmatig voor dat de aannemer nog veel moet regelen. U moet dan denken aan het regelen van een omgevingsvergunning. Zonder deze vergunning kan er niet gebouwd worden. Als alles gladjes verloopt, is de vergunning binnen 2 – 3 maanden afgegeven. In de tussentijd ontvangen de kopers de koopakte. In deze koopakte staat de termijn dat de hypotheek geregeld moet worden. Als alles goed op elkaar is afgestemd, dan moet in deze koopakte staan dat de termijn voor het regelen van de hypotheek pas ingaat als de omgevingsvergunning is afgegeven. In de praktijk is dit meestal niet aan de orde.

Geldigheid aanbod hypotheekrente

Een koper krijgt twee maanden de tijd om zijn hypotheek te regelen terwijl de omgevingsvergunning nog niet definitief is. Een attente hypotheekadviseur zal zijn klant adviseren een renteaanbieding te nemen voor een langere periode. De standaard renteaanbieding is 3 maanden geldig. Zijn deze drie maanden verlopen en is de hypotheek nog niet gepasseerd bij de notaris – dan betaalt de koper een boete die meestal 1% van het hypotheekbedrag is. Bovendien moet er weer een nieuwe hypotheek geregeld worden. Ook de hypotheekadviseur zal dit niet gratis doen. In het kort gezegd: de koper gaat dubbele kosten maken als niemand attent is. In dit soort situaties adviseer ik mijn klanten een renteaanbieding te nemen van 1 jaar. Het nadeel is wel dat de hypotheekrente iets hoger is.

Check de hypotheekrentes van dit moment

In mijn volgende blog zal ik nog meer beren op de weg laten zien bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Hoe kan je deze het beste voorkomen? Wie een nieuwbouwwoning gaat kopen, zal zijn huiswerk goed moeten doen. Vooral doorzettingsvermogen is belangrijk. U zult namelijk merken dat u vaak geen tot onduidelijke antwoorden krijgt. Vooral dit laatste zorgt voor veel onzekerheid bij kopers bij nieuwbouwwoningen.

  

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek