Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 4 februari 2019, 14:16 - Jos Koets
#huis kopen

Wie een koopwoning wil kopen heeft de keuze uit een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. Beiden hebben hun voor- en nadelen. In een aantal blogs zal ik ingaan op het kopen van een nieuwbouwhuis.

Inschrijving en loting voor nieuwbouwproject

Veel mensen die een nieuwbouwwoning kopen, concluderen achteraf dat er meer bij komt kijken dan op het eerste gezicht. Het begint al bij de inschrijving van het nieuwbouwproject. Door de schaarste van de koopwoningen is de vraag naar een nieuwbouwwoning hoog. Dit betekent dat veel mensen interesse hebben in een nieuwbouwwoning. De aannemer van het project wil natuurlijk het liefst in een korte tijd dat alle te bouwen woningen zijn verkocht. Als er meer inschrijvingen zijn dan het aantal woningen, zal er een “soort loting” plaatsvinden. Deze loting moet feitelijk plaatsvinden waar alle ingeschrevenen bij zijn. Dan kunnen deze kopers zien dat er niet “gerommeld” wordt.

Gerommel bij interne loting

Dit laatste - dat rommelen - is bij een interne loting altijd mogelijk. Vooraf moeten kopers hun privé gegevens doorgeven met daarbij ook of zij de hypotheek kunnen krijgen. De aannemer heeft meer zekerheid als hij een afspraak maakt met een bank die vooraf de hypotheek globaal kan beoordelen. Het is dan mogelijk dat de aannemer de mensen uitkiest die positief door de hypotheektest van de bank zijn gekomen.

Koppelverkoop bij nieuwbouwprojecten

Koppelverkoop is in Nederland verboden. Ik ben van mening dat hier sprake is van een “soort” koppelverkoop. Kopers hebben meer kans op de woning als zij naar de bank gaan die de aannemer heeft geregeld. De kans is zeer groot dat de bank ook de hypotheek regelt. Een koper heeft altijd het recht om als nog een andere adviseur te kiezen. In de praktijk zijn er echter weinig kopers die dit alsnog doen.

Nieuwbouwhuis bouwen

Omgevingsvergunning en deadline hypotheek

Als het minimale aantal (meestal 70%) woningen verkocht is, kan de aannemer aan de slag gaan. Het komt regelmatig voor dat de aannemer nog veel moet regelen. U moet dan denken aan het regelen van een omgevingsvergunning. Zonder deze vergunning kan er niet gebouwd worden. Als alles gladjes verloopt, is de vergunning binnen 2 – 3 maanden afgegeven. In de tussentijd ontvangen de kopers de koopakte. In deze koopakte staat de termijn dat de hypotheek geregeld moet worden. Als alles goed op elkaar is afgestemd, dan moet in deze koopakte staan dat de termijn voor het regelen van de hypotheek pas ingaat als de omgevingsvergunning is afgegeven. In de praktijk is dit meestal niet aan de orde.

Geldigheid aanbod hypotheekrente

Een koper krijgt twee maanden de tijd om zijn hypotheek te regelen terwijl de omgevingsvergunning nog niet definitief is. Een attente hypotheekadviseur zal zijn klant adviseren een renteaanbieding te nemen voor een langere periode. De standaard renteaanbieding is 3 maanden geldig. Zijn deze drie maanden verlopen en is de hypotheek nog niet gepasseerd bij de notaris - dan betaalt de koper een boete die meestal 1% van het hypotheekbedrag is. Bovendien moet er weer een nieuwe hypotheek geregeld worden. Ook de hypotheekadviseur zal dit niet gratis doen. In het kort gezegd: de koper gaat dubbele kosten maken als niemand attent is. In dit soort situaties adviseer ik mijn klanten een renteaanbieding te nemen van 1 jaar. Het nadeel is wel dat de hypotheekrente iets hoger is.

Check de hypotheekrentes van dit moment

In mijn volgende blog zal ik nog meer beren op de weg laten zien bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Hoe kan je deze het beste voorkomen? Wie een nieuwbouwwoning gaat kopen, zal zijn huiswerk goed moeten doen. Vooral doorzettingsvermogen is belangrijk. U zult namelijk merken dat u vaak geen tot onduidelijke antwoorden krijgt. Vooral dit laatste zorgt voor veel onzekerheid bij kopers bij nieuwbouwwoningen.

  

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.