Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kopen zonder ontbindende voorwaarden

Aankoop woning zonder voorbehoud kan slecht uitpakken

Aankoop woning zonder voorbehoud kan slecht uitpakken

Het aantal kopers dat een huis koopt zonder ontbindende voorwaarden neemt flink toe. Dat vind ik een enorm zorgwekkende ontwikkeling waar niemand iets aan lijkt te doen.

Huis kopen zonder voorbehoud

Met kopen zonder ontbindende voorwaarden bedoel ik kopen zonder enig voorbehoud: in de koopovereenkomst worden geen clausules opgenomen waardoor je als koper achteraf zonder problemen de koop kunt terugdraaien. 

Gevolgen kunnen groot zijn

De gevolgen van het kopen zonder ontbindende voorwaarden kunnen groot zijn. Krijgt de koper de financiering onverwacht niet rond? Dan draait die op voor een boete van 10% van de koopsom. Blijkt de woning bouwkundige gebreken te hebben waar de verkoper niet van op de hoogte was? Jammer voor de koper, hij kan niet terug.

Woning kopen zonder voorbehoud

Rol van makelaars

In Den Haag hebben ze in 2017 al vragen over dit onderwerp gesteld. Helaas is er vanaf die datum niets veranderd. Er zijn wel toezeggingen gedaan door makelaarsorganisaties dat zij hun makelaars (aankopende een verkopende) erop attenderen dat deze expliciet hun klanten (kopers en verkopers) zouden gaan waarschuwen om niet zonder ontbindende voorwaarden te kopen.

Zonder voorbehoud en boven de vraagprijs

Vorige maand kreeg ik een telefoontje van een klant die een woning had gekocht. In het gesprek kreeg ik te horen dat er zonder ontbindende voorwaarden was gekocht. Bovendien was de koopprijs ook nog eens 15.000 euro hoger dan de vraagprijs. Deze klant had een aankopende makelaar in de hand genomen. De klant had namelijk op meer dan 10 woningen geboden maar iedere keer naast de boot gevist. Om meer kans te hebben op een woning had zij de “tip” gekregen om een aankopende makelaar in de hand te nemen. Deze aankopende makelaar had bij deze koopwoning het advies gegeven om zonder ontbindende voorwaarden te kopen en een bod te doen die 15.000 euro hoger was dan de vraagprijs. De aankopende makelaar kende namelijk de verkopende makelaar!

Makelaars spelen onder een hoedje

U begrijpt: mijn haren gingen even overeind staan. Ik heb niet tot 10 geteld, maar zelfs tot 20. Ik heb in ieder geval netjes deze klant te woord gestaan. Ik heb wel heel duidelijk verteld dat zij een zeer groot risico neemt om zo een huis te kopen. Natuurlijk kon ik het niet laten om ook te vertellen dat makelaars deze koopwijze eigenlijk moeten afraden en dus niet adviseren.

Onderlinge afspraken tussen makelaars

Uit het bovenstaande blijkt weer eens dat er wel degelijk “onderlinge afspraken” zijn tussen makelaars. Dit is verboden en makelaars zullen dit natuurlijk nooit toegeven. Al moet ik bekennen dat diverse makelaars mij dit telefonisch hebben verteld. Ik plaats een dik vraagteken op de manier van bieden. Natuurlijk wordt er vaak boven de vraagprijs geboden, maar nu wordt er gewoon even bij verteld dat de aankopende en verkopende makelaar elkaar kennen. Dit kan je als een voordeel uitleggen, maar ook als een nadeel. Met dit nadeel bedoel ik: wordt hier soms een spelletje gespeeld waarbij de koper de dupe is?

Geen wettelijke zorgplicht: koper de dupe

In ieder geval is duidelijk dat de waarschuwingen die in 2017 al zijn gegeven door de makelaarsorganisaties door diverse makelaars niet worden nagekomen. Dit is natuurlijk schrijnend en toont ook aan dat er liever vandaag nog dan morgen een wettelijke zorgplicht moet komen voor makelaars en taxateurs. Helaas steekt de AFM zijn koppie ook in het zand en roept wel wat, maar treedt niet op. Gevolg is wel dat kopers de dupe zijn.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek