Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
huizenmarkt hypotheken
Gepubliceerd op: 5-7-2019 om 10:55

Wie een huis wil kopen, moet een keuze maken uit een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwwoning lijkt interessanter. Een koper kan dan namelijk zelf bepalen hoe de "indeling" gaat worden. Ik bedoel hiermee de grootte van de kamers, de douche en de keuken. Wie gelijk een uitbouw of dakkapel wil, kan dit vaak direct regelen met de aannemer. Een ander voordeel is dat er nauwelijks of geen onderhoud hoeft plaats te vinden in de eerste jaren. En de hypotheekrente is bij nieuwbouw vaak ook wat lager.

Gemiddeld 21 gebreken bij oplevering

In werkelijkheid vallen deze voordelen vaak weg tegen het nadeel dat de nieuwbouwwoning niet goed wordt opgeleverd / gebouwd. En dat gebeurd vaak! Uit onderzoek blijkt dat op het ogenblik het aantal gebreken bij het afleveren van een nieuwbouwwoning gemiddeld al 21 bedraagt. Dit is natuurlijk een enorm aantal. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende gebreken:

  • Slecht schilderwerk
  • Krassen in ramen
  • Verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk
  • Muren die niet vlak zijn
  • Beschadigde plafonds
  • Loszittende tegels
  • Slechte kitnaden
  • Krassen in het bad
  • Verkeerd afgestelde of aangelegde installaties

Duur grapje

De gemiddelde nieuwbouwwoning kost 350.000 euro. Hierbij wordt vaak nog door huizenbezitters veel extra geld uitgegeven aan meerwerk. Een hypotheek van 400.000 euro voor een nieuwbouwwoning is al snel nodig. Als je dan te maken krijgt met tal van gebreken dan is dit natuurlijk schrijnend. Vooral als het (heel) lang gaat duren voordat de gebreken zijn opgelost. En nog een stapje verder: het komt helaas steeds vaker voor dat sommige gebreken helemaal niet worden opgelost.

Wat kun je doen?

Wat kan een koper van een nieuwbouwwoning doen? 5% van de bouwkosten mag een koper uiterlijk drie maanden na de bouw betalen. Dit zou (tijdelijk) een stok achter de deur kunnen zijn om de aannemer te dwingen om gebreken zo snel mogelijk te verhelpen. Het is echter beter dat er vanuit de bouw strengere regels komen en dat nieuwbouwwoningen voor oplevering strenger worden gecontroleerd op gebreken. Worden de regeltjes niet goed nageleefd dan maar een flinke boete voor de aannemer? Je zou zelfs nog een stap verder kunnen gaan door deze boete te verdelen onder de huizenbezitters die nadeel ondervinden van deze gebreken.

Aangemaakt door Inon op 08-07-2019 18:28

Strengere regels en meer financiële stimulans voor aannemers om gebreken tijdig te fixen zou mooi zijn. Bij ons nieuwbouwproject waren er gemiddeld wel meer dan de 21 gebreken per woning uit het artikel. De aannemer had relatief veel onderaannemers ingezet waarmee ze niet eerder hadden samengewerkt, maar heeft ook zelf steken laten vallen in de kwaliteitscontrole. Alle huizen in het project bleken bijvoorbeeld dakgoten zonder enig afschot te hebben dus regenwater bleef dagen na de regenbui staan, met lekkages tot gevolg. Bij sommige huizen kwam het pleisterwerk van de behangklare muren zo weer los, de muurverf van buitengevels bladderde al snel af, dakpannen bleken niet goed bevestigd en waaiden zo van het dak. Diverse huizen in ons nieuwbouwwijkje (oplevering 2016) hebben nog steeds oplevergebreken en later geconstateerde verborgen gebreken open staan bij de bouwer, ondanks het achterhouden van de 5% laatste aanneemsom. De bouwer lijkt veelal pas in actie te komen als je bij de raad voor arbitrage voor de bouw een zaak indient en de zaak bijna voorkomt, helaas.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.