Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rentenieren: mogelijkheid of illusie?

Lekker blijven dromen of realistisch denken

Lekker blijven dromen of realistisch denken

Interessante vraag in de vakantietijd op NU.nl: Hoeveel geld moet je hebben om te kunnen rentenieren? Leuk om over te dagdromen als je op je strandbedje of bij het zwembad ligt weg te zweten in de hitte. Hoe het zou zijn als je nooit meer terug hoeft naar je werk, altijd kunt doen waar je zin in hebt en laten waar je geen zin in hebt.

Rentenieren op een jacht

Van mij hoeft het niet…

Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee – vind het gewoon heel lekker om te werken en kan daar tijdens een vakantie ook echt weer zin in hebben. Vorige week was het natuurlijk zo bloedje heet… toevallig had ik die week al vrijgepland en dus ook echt helemaal niets gedaan… maar dat was vooral omdat het zo warm was op de camping. Anders had ik waarschijnlijk toch wel wat gewerkt, daar word ik gewoon blijer van dan van nietsdoen. Toen het zondagavond eindelijk afkoelde kroop ik lekker achter m’n laptop en was intens tevreden.

Wat is rentenieren?

Maar goed, genoeg mensen die ervan dromen om niet te hoeven werken en maar wát graag zouden rentenieren. Wat is dat eigenlijk precies – rentenieren? Het is iets anders dan genoeg geld hebben om de rest van je leven te kunnen uitzingen. Rentenieren betekent letterlijk ‘leven van de rente’ – het rendement op je vermogen moet dan dus genoeg zijn om van te leven. Je maakt je vermogen niet op, dat geld blijft gewoon staan. Je gebruikt alleen de rente of het dividend of de huurinkomsten om in je levensonderhoud te voorzien. 

Leven van netto rente onmogelijk

Je kunt je voorstellen dat bij de huidige rentestand het leven van de rente een heel groot vermogen vereist. Of eigenlijk is het simpelweg onmogelijk, omdat je door belastingen en inflatie sowieso inlevert op je kapitaal. Er komt netto geen rendement uit als je het op een spaarrekening hebt staan, dus niets om van te leven.

Check de huidige spaarrentes

Beleggen moet dus wel

Dussss écht rentenieren, leven van de rente, zit er gewoon niet in. Leven van rendement zou kunnen: dan moet je het risico van beleggen nemen. In aandelen – met altijd een onzeker rendement en dus lastig om te berekenen hoeveel kapitaal er nodig is om van het dividend te kunnen leven. Of in onroerend goed – dan kun je leven van de huurinkomsten. 

Miljoenen nodig

In het artikel op NU.nl rekenen ze netjes voor dat je bij een netto rendement van 2% gemiddeld per jaar ruim 3,1 miljoen euro aan kapitaal nodig hebt. Die 2% is wel extreem voorzichtig maar ja, bij beleggen heb je geen zekerheden dus is dat ook wel verstandig. Natuurlijk is het niet alleen afhankelijk van de grootte van het vermogen en het rendement – de andere factor is het bedrag dat je nodig hebt om van te leven. Kun je rondkomen met € 1.000 per maand, dan is het benodigde vermogen flink lager dan wanneer je € 3.000 per maand nodig hebt om je leven te leven.

Rentenieren voor de meesten een illusie

Dusss… miljoenen… die hebben de meeste mensen niet. Als je geboren bent in een hele rijke familie en een dikke erfenis krijgt misschien. Of als je een klapper maakt met een bedrijf dat je vet kunt verkopen. Maar anders? Vanuit een loondienstsalaris zo’n kapitaal bij elkaar schrapen? 

Genoeg geld voor een leuk leven

Ik ben meer van realistisch denken: zorg dat je een kapitaal bij elkaar krijgt om leuk van te leven. Rentenieren is natuurlijk helemaal niet nodig – het is toch niet erg om je zelf opgebouwde vermogen ook zelf op te maken? Het is dan alleen wel belangrijk om te zorgen dat je kapitaal niet opraakt zolang jij nog leeft. Met AOW, pensioen en lijfrente is dat prima mogelijk… moet je alleen wel weten wat je opbouwt en waar dat kan extra geld apart zetten om ervoor te zorgen dat je ook later een lekker leven houdt. Want van alléén een AOW-tje is het lastig rondkomen….

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek