Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 29 juli 2019, 10:48 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Interessante vraag in de vakantietijd op NU.nl: Hoeveel geld moet je hebben om te kunnen rentenieren? Leuk om over te dagdromen als je op je strandbedje of bij het zwembad ligt weg te zweten in de hitte. Hoe het zou zijn als je nooit meer terug hoeft naar je werk, altijd kunt doen waar je zin in hebt en laten waar je geen zin in hebt.

Rentenieren op een jacht

Van mij hoeft het niet...

Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee - vind het gewoon heel lekker om te werken en kan daar tijdens een vakantie ook echt weer zin in hebben. Vorige week was het natuurlijk zo bloedje heet... toevallig had ik die week al vrijgepland en dus ook echt helemaal niets gedaan... maar dat was vooral omdat het zo warm was op de camping. Anders had ik waarschijnlijk toch wel wat gewerkt, daar word ik gewoon blijer van dan van nietsdoen. Toen het zondagavond eindelijk afkoelde kroop ik lekker achter m'n laptop en was intens tevreden.

Wat is rentenieren?

Maar goed, genoeg mensen die ervan dromen om niet te hoeven werken en maar wát graag zouden rentenieren. Wat is dat eigenlijk precies - rentenieren? Het is iets anders dan genoeg geld hebben om de rest van je leven te kunnen uitzingen. Rentenieren betekent letterlijk 'leven van de rente' - het rendement op je vermogen moet dan dus genoeg zijn om van te leven. Je maakt je vermogen niet op, dat geld blijft gewoon staan. Je gebruikt alleen de rente of het dividend of de huurinkomsten om in je levensonderhoud te voorzien. 

Leven van netto rente onmogelijk

Je kunt je voorstellen dat bij de huidige rentestand het leven van de rente een heel groot vermogen vereist. Of eigenlijk is het simpelweg onmogelijk, omdat je door belastingen en inflatie sowieso inlevert op je kapitaal. Er komt netto geen rendement uit als je het op een spaarrekening hebt staan, dus niets om van te leven.

Check de huidige spaarrentes

Beleggen moet dus wel

Dussss écht rentenieren, leven van de rente, zit er gewoon niet in. Leven van rendement zou kunnen: dan moet je het risico van beleggen nemen. In aandelen - met altijd een onzeker rendement en dus lastig om te berekenen hoeveel kapitaal er nodig is om van het dividend te kunnen leven. Of in onroerend goed - dan kun je leven van de huurinkomsten. 

Miljoenen nodig

In het artikel op NU.nl rekenen ze netjes voor dat je bij een netto rendement van 2% gemiddeld per jaar ruim 3,1 miljoen euro aan kapitaal nodig hebt. Die 2% is wel extreem voorzichtig maar ja, bij beleggen heb je geen zekerheden dus is dat ook wel verstandig. Natuurlijk is het niet alleen afhankelijk van de grootte van het vermogen en het rendement - de andere factor is het bedrag dat je nodig hebt om van te leven. Kun je rondkomen met € 1.000 per maand, dan is het benodigde vermogen flink lager dan wanneer je € 3.000 per maand nodig hebt om je leven te leven.

Rentenieren voor de meesten een illusie

Dusss... miljoenen... die hebben de meeste mensen niet. Als je geboren bent in een hele rijke familie en een dikke erfenis krijgt misschien. Of als je een klapper maakt met een bedrijf dat je vet kunt verkopen. Maar anders? Vanuit een loondienstsalaris zo'n kapitaal bij elkaar schrapen? 

Genoeg geld voor een leuk leven

Ik ben meer van realistisch denken: zorg dat je een kapitaal bij elkaar krijgt om leuk van te leven. Rentenieren is natuurlijk helemaal niet nodig - het is toch niet erg om je zelf opgebouwde vermogen ook zelf op te maken? Het is dan alleen wel belangrijk om te zorgen dat je kapitaal niet opraakt zolang jij nog leeft. Met AOW, pensioen en lijfrente is dat prima mogelijk... moet je alleen wel weten wat je opbouwt en waar dat kan extra geld apart zetten om ervoor te zorgen dat je ook later een lekker leven houdt. Want van alléén een AOW-tje is het lastig rondkomen....

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.