Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 9 december 2019, 08:49 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #belasting

Stel: je hebt een laag inkomen. Woont in een huurwoning en krijgt huurtoeslag om je huur te kunnen betalen. Maar je hebt wel wat spaargeld op de bank staan. Dan is het belangrijk om in de gaten te houden dat het spaarsaldo niet boven de belastingvrije grens komt, anders zou je huurtoeslag er weleens aan kunnen gaan.

Voorwaarde huurtoeslag

Ik woon al heel lang in een koopwoning, met huurtoeslag heb ik persoonlijk geen ervaring. Maar jij misschien wel, of mensen in jouw omgeving, en dan is dit wel even heel goed om je te realiseren. Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor huurtoeslag is dat je vermogen niet boven de belastingvrije grens komt. Die grens ligt dit jaar op € 30.360 per persoon. Heb je een vermogen dat hoger ligt dan die grens - dan vervalt je recht op huurtoeslag. Helemaal. Dat kan een behoorlijke schok zijn als je dit niet goed in beeld had. 

Best wel logisch

Er is natuurlijk wel wat voor te zeggen. Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid voor als je niet genoeg inkomen hebt om je huur mee te betalen. Het is niet zo vreemd dat je dit niet krijgt als je een fors bedrag op je spaarrekening hebt staan: dan ben je immers best in staat om je huur zelf te betalen. 

Onverwacht huurtoeslag kwijtraken

Toch zijn er wel grensgevallen denkbaar waarin het even schrikken is. Bijvoorbeeld voor iemand die z'n partner verloren is. Stel, ze hadden samen € 40.000 spaargeld. De één komt te overlijden - de ander is enig erfgenaam en heeft vanaf dat moment dus dat hele saldo op eigen naam staan. Daarmee is je vermogen hoger dan de grens, terwijl dat samen niet zo was. Met twee personen is je belastingvrije vermogen immers € 60.720. Je bent in hetzelfde huis blijven wonen met dezelfde huur - maar volgend jaar krijg je geen huurtoeslag meer. Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat je daar niet over nadenkt.

Vermogensgrens: peildatum 1 januari

De peildatum voor de vermogensrendementsheffing (zoals de belasting in box 3, beter bekend als vermogensbelasting, officieel heet) is 1 januari. Wat er tussen de twee jaarwisselingen met je vermogen gebeurt is niet van belang, het gaat om die specifieke datum. Die datum is dus ook van belang voor het behouden van je huurtoeslag.

Vermogen rond € 30.000 en huurtoeslag? Opletten!

Als je nou met je vermogen richting die € 30.000 gaat en in een huurhuis met huurtoeslag woont, kan dit wel een reden zijn om het net onder die grens te houden. Houd er dan rekening mee dat het bij het bepalen van je vermogen niet alleen om je spaargeld gaat. Ook het saldo van je betaalrekening telt mee. Mocht je beleggingen hebben, of een vakantiehuisje... het hoort allemaal bij je vermogen. Zelfs cash geld, al is dat wat lastig te controleren natuurlijk.

Cash geld euro's

Vermogen verlagen voor de jaarwisseling

Het beste wat je kunt doen als je net over die grens gaat? Kijk hoe je jouw vermogen net wat kunt verlagen voor de jaarwisseling! Een goede manier is om de premie voor je zorgverzekering in één keer te betalen van je spaargeld. En wie weet zijn er nog andere maandelijkse uitgaven die je voor een jaar ineens kunt voldoen? Misschien heb je een grote aankoop in gedachten die je dan iets naar voren kunt schuiven? Of je doet een schenking aan je kinderen, of aan een goed doel. 

Geld uitgeven of weggeven om huurtoeslag te houden

Best bijzonder eigenlijk, dat je geld moet gaan uitgeven of weggeven om huurtoeslag te blijven krijgen. Maar ja, dat is hoe het werkt met harde grenzen: aan of uit, zwart of wit, plus of min. Zit je net boven de grens - dan krijg je niets, zit je er net onder - dan krijg je de volle huurtoeslag. Het lijkt me heel logisch dat je hier iets mee doet als je rond de vermogensgrens bungelt.

Krijgt jouw spaargeld de beste rente?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.