Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHet verhuren van een woning kan behoorlijke risico's met zich meebrengen
In mijn blog Tweede woning voor verhuur. Interessant? kon u lezen dat er risico's bestaan bij het verhuren van een woning. In Nederland worden zeer veel woningen verhuurd door particulieren. Dit is geen probleem zolang er op de verhuurde woning geen hypotheek rust of een hypotheek waarbij de bank toestemming heeft gegeven voor de verhuur. Het komt nog heel veel voor dat particulieren woningen verhuren waarbij sprake is van een bestaande hypotheek en waarbij de woning - zonder dat partijen als de bank en de fiscus worden geinformeerd - wordt verhuurd. Hiermee neemt de verhuurder een behoorlijk risico.
Om welke risico's gaat het?
In de voorwaarden (kleine lettertjes) van de meeste hypotheken staat dat een woning niet mag worden verhuurd. Indien je dat toch doet en de bank hier achter komt, zal de huizenbezitter de huurder uit de woning moeten zetten. Nu komt het huurcontract om de hoek kijken. Een huurder heeft in Nederlands standaard heel wat rechten waardoor het mogelijk is dat de huurder nog lang in de woning mag blijven. Een bank kan in ieder geval zo ver gaan dat zij de woning "opeisen".
Fiscaal gezien moet de overwaarde van de verhuurde woning worden verrekend met de prive woning. Een overwaarde is namelijk een verkoopwinst die verrekend moet worden met de volgende koopwoning. Wie dit niet doet, heeft over dit bedrag geen renteaftrek. Een huizenbezitter moet dit dus goed doorgeven aan de fiscus om problemen te voorkomen.
Alvorens een woning "stiekem" te verhuren is het verstandig om even goed naar de hypotheek te kijken die op de te verhuren woning afgesloten is. Is er sprake van een spaarhypotheek (of een andere levenhypotheek) met een box 1 polis, dan is het verstandig om deze om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. De opgebouwde waarde van de box 1 polis wordt dan in mindering gebracht van de lopende hypotheek. Hierna gaat de hypotheek naar box 3 omdat de woning niet meer wordt gebruikt als "Eigen woning".
Indien een box 1 polis blijft doorlopen op een verhuurde woning ontstaat er een onprettige situatie. De uitkering die namelijk onbelast zou zijn, is niet meer onbelast. De fiscus komt om de hoek kijken en zal de uitkering dus belasten. Dit betekent dat er afgerekend moet worden met de fiscus. Het kan dan gaan om duizenden euro’s.
Veel particulieren verhuren hun woning omdat hun makelaar er een leuk positief verhaaltje van heeft gemaakt. Deze heeft echter niet de gevolgen verteld die kunnen plaatsvinden als op de verhuurde woning nog een hypotheek zit, waarbij de bank geen toestemming heeft gegeven voor verhuur. U bent in ieder geval gewaarschuwd.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.