Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Voorlopige teruggave stopgezet?

Fiscus stopt veel betalingen - niet altijd terecht

Fiscus stopt veel betalingen – niet altijd terecht

Het zal je overkomen: dat je voorlopige teruggave zomaar opeens wordt stopgezet. Daar worden de meeste mensen niet blij van lijkt me. Dat betekent dus dat er zo’n 124.000 niet-blije mensen zijn in Nederland, want bij zoveel mensen is de voorlopige teruggave stopgezet per januari. En lang niet bij allemaal is dat logisch of terecht.

Hoe werkt die voorlopige teruggave?

We doen één keer per jaar belastingaangifte. Voor veel mensen geldt dat de uitkomst van die aangifte is dat ze fors geld terugkrijgen van de fiscus. 

Aftrekposten zorgen voor terugbetaling van belastingen

Waarom? Omdat ze via hun salaris meer aan belasting hebben betaald dan ze hoeven te betalen. Dat komt door aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek en aftrekbare lijfrentepremies. Die aftrekposten zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen, de belastingteruggave daarmee ook.

Maandelijkse teruggave ipv groot bedrag ineens

Voor veel mensen is het helemaal niet handig om één keer per jaar een groot bedrag van de fiscus te krijgen: ze hebben die teruggave eigenlijk heel hard nodig om elke maand rond te kunnen komen. Daarom is er de voorlopige teruggave. Er wordt vooraf een inschatting gemaakt van de belastingteruggave en die wordt in maandelijkse bedragen op je rekening gestort. 

Teruggave? Voorlopige aanslag!

Eigenlijk heet het trouwens geen voorlopige teruggave maar een voorlopige aanslag. Er zijn ook mensen die elke maand alvast een bedrag aan de fiscus betalen – om te voorkomen dat ze bij de definitieve belastingaanslag in één keer een groot bedrag moeten aftikken. Als de uitslag van de voorlopige aanslag een negatief bedrag is, dan betekent het dat je geld krijgt – dat noemen we dan de voorlopige teruggave.

Voorlopige teruggave stopgezet

Goed, maar wat is er nu aan de hand? De voorlopige aanslag vraag je één keer aan, daarna wordt die automatisch verlengd. Tenminste – meestal. Soms ook niet. Ieder jaar wordt een deel van de voorlopige teruggaven door de fiscus stopgezet. Je raakt dan je teruggave kwijt omdat de Belastingdienst bang is dat ze je bedragen uitbetalen waar je achteraf geen recht op blijkt te hebben. Dat doen ze niet graag, want dan moeten ze geld terugvorderen en dat is veel gedoe. 

Meer stopzettingen dan voorheen

Dus wat gebeurt er? Als de verwachting is dat je misschien wel geen recht meer hebt op de teruggave, dan zetten ze ‘m gewoon stop. Dat is dit jaar bij veel meer mensen gebeurd dan in andere jaren – door een nieuwe selectieregel bij de fiscus. Dat stopzetten is lang niet altijd terecht en kan voor de ontvanger direct problemen opleveren: zo’n teruggave is al snel een paar honderd euro. Niet iedereen vangt dat even gemakkelijk op in z’n maandbudget.

Bijzonder irritant

Bijzonder irritant natuurlijk, dat je voorlopige teruggave zomaar opeens stopgezet wordt. Helemaal als dat onterecht is. Nog irritanter als ze dat niet even een maandje van tevoren melden, zodat je óf de boel kunt rechtzetten en de teruggave gewoon door kan gaan, óf je jezelf kunt voorbereiden op het wegvallen van die maandelijkse betaling door de fiscus.

Buffer voorkomt problemen

Toch zou ik denken dat er niet echt veel mensen zijn die hierdoor direct in de financiële problemen komen. Het lijkt mij dat de meeste voorlopige teruggaven komen door de hypotheekrenteaftrek – dat gaat dus om mensen met een eigen huis. Ik hoop oprecht dat je – als je een eigen huis hebt – ook wel enige buffer hebt. Spaargeld voor onderhoud enzo. Dus als je dan een paar honderd euro teruggave niet krijgt moet het toch wel lukken om dat even op te vangen? 

Waar kun je besparen dan?

Heb je die buffer niet… dan lijkt het mij hoog tijd om goed naar je geldzaken te kijken. Toch maar eens te bekijken waar je kunt besparen om een beetje spaarsaldo te gaan opbouwen. Zodat je niet in de stress hoeft te schieten als er iets onverwachts gebeurt, of dat nu een kapotte koelkast of een stopgezette voorlopige teruggave is.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek