Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld besparen op je lening? Hoe dan?

Goedkoper geld lenen is vaak prima mogelijk

Goedkoper geld lenen is vaak prima mogelijk

Heb jij een lening lopen? Die kans is best groot en dat is ook helemaal niet erg. Geld lenen – daar is op zich niets mis mee, als je maar zeker weet dat je het geleende geld zonder problemen kunt terugbetalen.  Ondertussen zou het natuurlijk wel fijn zijn als je daarvoor zo weinig mogelijk hoeft te betalen. Zouden er mogelijkheden zijn om te besparen op je lening?

Ja, ook dat is een lening!

Laten we eerst eens kijken naar alle soorten leningen die er zijn. Of eigenlijk moet ik zeggen: de vele manieren om geld te lenen. Het verraderlijke is namelijk dat die manieren lang niet allemaal als een lening voelen. Ondertussen moet je het geleende bedrag wel terugbetalen. Heel simpel gesteld: als je iets moet afbetalen of terugbetalen heb je een lening. Bijvoorbeeld:

Even wat van vrienden lenen

Over de eerste kun je discussiëren: is het een lening als je gewoon wat geld leent van een vriend? Ja, natuurlijk is het dat! Die vriend zal je meestal geen rente in rekening zal brengen – dat is waar. Toch moet je het wel terugbetalen, dat maakt het een lening.

Hypotheek: een forse lening

Nummer 2 – de hypotheek – is meestal niet wat we bedoelen als we het hebben over ‘leningen’. Dan gaat het meer over de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Ondertussen is een hypotheek niets anders dan een hele forse lening met een huis als onderpand. Daardoor heeft de bank meer zekerheid en betaal jij een veel lagere rente – dat neemt niet weg dat het een lening is. 

Hypotheek berekenen

‘Echte leningen’

Zoals gezegd: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet zijn de ‘échte leningen’. Als je een PL of DK hebt, dan zie je zonder meer in dat je een lening hebt lopen.

Minder duidelijke manieren van geld lenen: duur!

De laatste vijf geven veel minder dat gevoel. Ondertussen ben je in al die gevallen ook geld aan het lenen. En meestal ook nog tegen forse rentes. Heb jij een creditcard schuld, een negatief saldo op je betaalrekening, een afbetalingsregeling bij een webshop, een private lease contract… ga maar eens serieus bekijken welk rentepercentage je betaalt over de openstaande bedragen! En wat je aan rente gaat betalen als je na de periode van uitgestelde betaling (nu halen, in 2021 betalen) toch niet direct kunt aftikken!

Onderzoeken: kun je besparen op je leningen?

Nu je in beeld hebt welke lening(en) je hebt lopen en kun je gaan kijken of je daarop kunt besparen. Het terug te betalen bedrag, dat staat vast. Daar kun je niets aan veranderen – wat je leent moet je teruggeven. Het te betalen bedrag aan rente – daar zijn vaak wél mogelijkheden om goedkoper uit te zijn.

Geld besparen op je lening

Alle openstaande bedragen op een rij

Om te bepalen wat je bespaarmogelijkheden zijn is het handig om eerst op een rij te zetten welke bedragen je nog moet gaan betalen en hoeveel rente daarin verwerkt zit. De hypotheek kun je daarbij wel laten zitten – dat is toch een ander onderwerp. Wil je daarop besparen, dan check je de mogelijkheden voor Besparen door oversluiten. De rest zet je op een rij. Ja, óók die lening van een vriend.

Looptijd, rentepercentages en rentebedragen

Bij het bekijken van de leningen gaat het niet alleen om de openstaande bedragen. Dat is wat je moet terugbetalen, maar wat komt er nog bij? Rente! Hoeveel dat is hangt af van het rentepercentage én van hoe lang je erover doet om af te betalen. Elke dag dat een lening openstaat wordt er rente over berekend. Hoe langer dat duurt, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt. Oftwel: het percentage en de looptijd zorgen samen voor het rentebedrag.

Rente percentage bij geld lenen

Lagere rente, kortere looptijd

Als je dat goed in beeld hebt is het vrij eenvoudig om te ontdekken hoe je kunt besparen op je leningen: 

  • met een lager rentepercentage en/of
  • met een kortere looptijd

Rentepercentage verlagen

Voor het verlagen van het rentepercentage over je leningen ga je vergelijken. Wat betaal je nu – wat zou mogelijk zijn aan goedkoper geld lenen?

Leningen vergelijken

De rente op rood staan, creditcardschulden, koop op afbetaling en lease is nagenoeg altijd hoger dan de rente op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Als je de mogelijkheid hebt om zo’n ‘echte’ lening af te sluiten en daar openstaande bedragen mee af te lossen is dat vaak een goed idee.

Bovendien kan het prima zo zijn dat de rente voor nieuwe leningen lager is dan wat jij nu betaalt voor jouw lopende PL of DK. Dan is je lening oversluiten dus ook een prima plan, waarmee je geld kunt besparen. 

Looptijd verkorten

Misschien is het verleidelijk om bij een lening te kiezen voor de laagste maandlast. Dat kun je regelen door de looptijd zo lang mogelijk te stellen. Reken dan voor de duidelijkheid eens uit hoeveel je in totaal aan rente gaat betalen tijdens die looptijd. Zet er vervolgens een lening naast met hetzelfde bedrag en dezelfde rente – maar een kortere looptijd. Dan is het totaal te betalen rentebedrag veel lager.

Berekenen wat je kunt besparen op je lening

Ook dát is besparen op je lening! Natuurlijk moet je de looptijd niet zó kort zetten dat je de maandlast maar moeilijk kunt opbrengen – dan snijd je jezelf in de vingers.

Volgen wat er gebeurt op het gebied van geld lenen?

Wij sturen elk kwartaal een Update Lenen met het laatste nieuws!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek