Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Lening afgewezen… wat nu?

Afwijzing betekent niet per se dat je kansloos bent

Afwijzing betekent niet per se dat je kansloos bent

Daar sta je dan. Je hebt geld nodig voor een grote uitgave. Geld dat je niet op je spaarrekening hebt staan. En ja, je hebt het écht nodig. Dus besluit je dat je een lening gaat aanvragen. Daar ben je niet zo van. Geld lenen, daar ben je voorzichtig mee. Maar nu is het niet anders, dus so be it. Je kijkt goed rond naar de mogelijkheden, vergelijkt de verschillende aanbieders en vraagt een persoonlijke lening aan. In het volste vertrouwen dat het snel geregeld zal zijn. Maar dan… krijg je een afwijzing! Daar had je niet op gerekend. Wat nu?

Nee hoor, dit is geen situatie uit mijn leven. Die ene keer dat ik een lening wilde afsluiten – voor de aankoop van mijn eerste autootje – werkte ik zelf bij een bank. De aanvraag van mijn doorlopende krediet (ja, dat kon toen nog) tegen personeelscondities was zó in orde. Toch kan ik me wel goed voorstellen hoe vervelend het is als je in bovenstaande situatie terechtkomt.

Paniek bij afgewezen lening

Wat nu als jij zelf wél in die situatie zit: je krijgt een afwijzing op jouw leningaanvraag. Moet je nu in paniek raken? Betekent het feit dat deze aanvraag voor een lening afgewezen wordt dat je er nergens één kunt krijgen? Banken werken toch allemaal met dezelfde leennormen?

Lening afgewezen, wat nu?

Goed nieuws

Nog eens nee! Sowieso is in paniek raken volkomen zinloos, maar dat terzijde. Het goede nieuws is dat die ene afwijzing niet per se betekent dat geen enkele kredietverstrekker met jou in zee wil gaan.

Leennormen VFN

Inderdaad – kredietverstrekkers werken in de basis met dezelfde leennormen. Die regels zijn voorgeschreven en daar moeten ze zich aan houden. Je hebt de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN), die stelt ieder jaar deze leennormen vast. De hele branche is daaraan gebonden, dat is simpel. Dus als jouw aanvraag niet binnen die normen valt… dan kan het inderdaad wel heel lastig worden.

Aanvullende eigen voorwaarden

Naast die algemene leennormen hebben kredietverstrekkers vaak ook nog aanvullende eigen voorwaarden. Daar zit wél ruimte, want wat de ene bank als regel heeft hoeft bij de andere dan niet te gelden. Het kan dus prima zo zijn dat een leningaanvraag die door de ene bank afgewezen wordt, bij een andere wél akkoord is.

Hoe weet je waar je wél terecht kunt voor een lening?

De vraag is: hoe kom je er achter hoe dat zit met die wisselende acceptatievoorwaarden? Je kunt toch moeilijk bij elke bank een lening aanvragen… De oplossing ligt bij een goede kredietadviseur. Die weet de weg in kredietland, kent de regels bij heel veel geldverstrekkers en kan je daar heel goed bij helpen.

Kredietadvies zonder kosten

De oplossing: vraag een offerte aan via onze vergelijking van leningen. Dan neemt een kredietspecialist contact met je op om te bespreken of de door jou gekozen kredietverstrekker wel past bij jouw aanvraag en situatie. Natuurlijk is het voorwaardenpakket van de banken daarbij één van de zaken waar de adviseur naar kijkt. En nee – voor dat advies krijg je géén factuur!

Nieuws over leningen volgen?

Meld je aan voor onze Update Lenen in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek