Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bespaartip: ga niet crash besparen!

Welke uitgaven zijn voor jou belangrijk?

Welke uitgaven zijn voor jou belangrijk?

Het lijkt me wel weer tijd voor een bespaartip vandaag. Die tip klinkt misschien een beetje gek, maar ik zeg ‘niet op alles besparen‘. Wat als je er serieus mee aan de slag gaat, dan wil je toch elke mogelijkheid om minder geld uit te geven aangrijpen? Dat zou je inderdaad zeggen. Toch vind ik dat het beter is om niet overal op te besparen.

Geld besparen en afvallen

De vergelijking met diëten heb ik al vaker gemaakt. Of eigenlijk met afvallen, gewicht verliezen. Beter uitkomen met je geld lijkt in veel opzichten op beter uitkomen met je gewicht. Tenminste, als je uitgaat van het standaard principe van ‘ieder pondje gaat door het mondje’. Dat het gaat om de balans tussen wat je binnenkrijgt en wat je verbrandt. Alleen is het andersom:

 • uitgeven van geld = binnenkrijgen van calorieën
 • binnenkomend geld = verbranden van calorieën
 • sparen en besparen = afvallen in gewicht
 • geldproblemen (of interen op spaargeld) = aankomen in gewicht

Zijn je inkomsten en uitgaven in balans, dan blijft je banksaldo gelijk. Geldproblemen zijn simpelweg een signaal dat je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. 

Crashdieten zijn niet slim…

Wie regelmatig worstelt met z’n gewicht weet dat crashdiëten op de langere termijn niet slim zijn. Ja, je valt in korte tijd veel af – maar je houdt het meestal niet vol. En dan heb je er zó genoeg van dat je heel veel slechte dingen neemt omdat je het zo zwaar hebt gehad. Zelfs als je alleen al gewoon terugkeert naar je oude eetpatroon zitten de kilo’s die je afgevallen bent er zó weer aan. 

Crashdieten zijn niet slim

…crashbesparen ook niet!

Zo werkt dat met besparen ook. Je kunt in één keer op alle mogelijke uitgaven gaan besparen en zo snel je tekort wegwerken. Laten we het crashbesparen noemen. De kans is dan heel groot dat je op een x-moment juist los gaat met geld uitgeven. Omdat je het verdiend hebt na het lijden omdat je jezelf alle leuke dingen hebt ontzegd. Zelfs als je dat niet doet: ga je weer naar je oude uitgavenpatroon, dan komen de geldproblemen vanzelf terug.

Leefstijl veranderen

Bij verstandig afvallen gaat om het écht veranderen van je eet- en bewegingspatroon, een andere leefstijl aannemen. Hetzelfde geldt voor slim besparen: je inkomsten en uitgaven zodanig aanpassen dat dit normaal wordt. Daarvoor moet het dus wel te doen zijn en niet voelen als een strafregime waar je zo snel mogelijk weer onderuit wilt.

Keuzes maken: waar ga je op besparen?

Dus: als je gaat kijken naar je inkomsten en uitgaven – dat is altijd de eerste stap als je wilt gaan besparen, ga dan niet extreem alle uitgaven zoveel mogelijk beperken. Daar wordt je leven erg vervelend van en je houdt het niet vol.

Ga je geld-leefstijl veranderen. Onderzoek op welke punten besparen mogelijk zou zijn en welke besparing dat dan zou opleveren. Vervolgens ga je keuzes maken. Die keuzes zijn afhankelijk van twee vragen:

 • hoeveel geld kan ik hiermee besparen?
 • hoeveel last heb ik ervan als ik hierop bespaar?

Besparen zonder dat je er iets van merkt

Ga als eerste aan de slag met de uitgaven waar je op kunt besparen zonder dat je er in je dagelijks leven iets van merkt. Waarvoor je één keer moeite moet doen – om er vervolgens elke maand minder geld aan uit te geven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • veranderen van energieleverancier
 • veranderen van provider voor je internet, TV en bellen
 • veranderen van verzekeraar
 • veranderen van geldverstrekker voor je lening of hypotheek

Dit zijn de automatische afschrijvingen waar ik het laatst over had: op deze uitgaven kun je eenvoudig besparen door één keer per jaar goed te vergelijken en over te stappen naar de gunstigste aanbieder.

Besparen op je zorgpremie: nu kan het!

Zo zijn nu de zorgverzekeringen weer hot: vorige week zijn alle premies voor 2021 bekendgemaakt. Dus kun je vanaf nu de zorgpremies vergelijken en de gunstigste zorgverzekering voor komend jaar kiezen. De premies gaan bijna overal omhoog, dus wil je voorkomen dat je méér geld kwijt bent aan je ziektekostenpolis… ga dan serieus vergelijken!

Zorgpremies vergelijken

Besparen op minder belangrijke uitgaven

Als je dat laaghangend fruit hebt geplukt heb je misschien nog niet genoeg bespaard? De volgende stap gaat om de eenmalige uitgaven, lidmaatschappen en abonnementen die je niet zo belangrijk vindt.

Niet belangrijk? Schrappen!

Misschien heb je een abonnement op een tijdschrift waar je eigenlijk nooit meer in kijkt? Of heb je een lidmaatschap bij een sportschool waar je met tegenzin (of gewoon niet) naartoe gaat? Die kun je eenvoudig schrappen zonder dat je er last van hebt: het zijn geen uitgaven die voor jou belangrijk zijn.

Sportschool

Wel belangrijk? Even wachten!

Ga je 3x per week naar de sportschool en vind je dat wél belangrijk? Dan moet je dat lidmaatschap niet te snel opzeggen. Kijk je uit naar het moment waarop het tijdschrift bezorgd wordt en geniet je ervan om erin te lezen? Laat dat abonnement dan lopen zolang het kan.

Hetzelfde geldt voor eenmalige uitgaven, bijvoorbeeld aan kleding of boeken:

 • Ben jij dól op nieuwe kleding kopen volgens de laatste trends en stop je daar helemaal mee? Dan word je daar vast verdrietig van.
 • Is het voor jou belangrijk om jouw boekenkast steeds verder te vullen? Dan is het een straf om te stoppen met boeken kopen. 

Geld in je budget reserveren

Voor de belangrijke eenmalige uitgaven ga je dan geld in je budget reserveren. Wat voor jou belangrijk is kan voor een ander een onzinnige uitgave zijn. Dat maakt niet uit: het gaat om jou en jouw uitgaven! Als je in jouw maandelijkse budget ruimte kunt maken is het aan jou waar je die ruimte voor gebruikt. En het is ook aan jou om die ruimte te creëren, door te besparen op uitgaven die minder belangrijk voor je zijn.

Het doel is dus dat je jouw leuke dingen kunt blijven doen. Uiteindelijk is besparen alleen maar een middel om je lekkerder te kunnen voelen met wat je hebt. En dat zorgt ervoor dat je je rijker voelt, ook al heb je minder om uit te geven.

Niet uithongeren qua uitgaven

Kortom: ga niet op alles besparen en jezelf uithongeren qua uitgaven. Sta jezelf de dingen toe die voor jou belangrijk zijn en bespaar op de zaken waar je eigenlijk weinig plezier van hebt. Daarmee kom je waarschijnlijk al een heel eind en houd je jouw leven leuk!

Maandelijks nieuwe input over sparen en besparen in je mailbox?

Meld je NU aan voor de Update Sparen van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek