Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 30 december 2020, 11:29 - Jos Koets
#hypotheek

De hypotheekrentes zijn nog nooit zo laag geweest, maar veel huizenbezitters betalen op dit moment nog hoge rentes. Logisch dat deze huizenbezitters zoeken naar een mogelijkheid om van hun hoge hypotheekrente af te komen. Het oversluiten van de hypotheek kan dan interessant zijn, maar omdat deze hoge rente vaak voor een lange periode vast staat, is de boeterente vaak (heel) erg hoog. Het is dus zoeken naar een mogelijkheid om de boeterente te ontwijken en de lopende hypotheek zonder hoge boete naar een lagere hypotheekrente te krijgen. Hypotheekbanken proberen dit ontwijken van de boeterente echter steeds moeilijker te maken...

Oversluiten met tweede hypotheek

Op 23 maart van dit jaar kon u in mijn blog Profiteren van lage hypotheekrente? Boeterente ontwijken! lezen, dat er theoretisch wel een mogelijkheid is om onder de boeterente uit te kunnen komen. Het idee dat ik in deze blog uitwerkte, is om een tweede hypotheek af te sluiten en die te gebruiken om de bestaande hypotheek mee af te lossen. Hierbij merk ik nog op dat iedere hypotheekadviseur ook te maken heeft met een zorgplicht. En natuurlijk zijn banken ook op de hoogte hoe de boeterente ontweken kan worden.

Florius past de voorwaarden aan

Om bovenstaande vorm van oversluiten tegen te gaan, heeft Florius in hun voorwaarden (kleine lettertjes) het volgende opgenomen:

Kan ik (een deel van) mijn lening(delen) zonder vergoeding terugbetalen als ik terugbetaal uit eigen middelen?

1. U betaalt geen vergoeding over het deel van uw lening(delen) dat u terugbetaalt uit eigen middelen. Het bedrag dat u terugbetaalt uit eigen middelen telt niet mee voor de 10% die u ieder kalenderjaar vergoedingsvrij mag terugbetalen.

2. Eigen middelen is niet geleend geld. Florius bepaalt of sprake is van eigen middelen.

3. Florius mag deze regel wijzigen als er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Er is sprake van een uitzonderlijke situatie als er zeer ingrijpende wijzigingen zijn geweest of worden verwacht. Zoals wijzigingen waardoor de positie van Florius ten opzichte van u dusdanig verslechterd is, dat ongewijzigde voortzetting niet van Florius gevraagd kan worden. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als klanten op grote schaal misbruik maken van deze vergoedingsvrije regel.

Florius is duidelijk: Eigen middelen is niet geleend geld en er mag geen misbruik worden gemaakt van de vergoedingsvrije regel. Bij Florius mag je met eigen middelen onbeperkt aflossen (Extra aflossen zonder prijskaartje - Florius Hypotheken). Slimme huizenbezitters hebben dan het volgende gedaan bij Florius:

  • Taxatiewaarde woning 450.000 euro
  • Lopende hypotheek 200.000 euro (rente 4,5%) Bruto per maand 750 euro
  • Tweede hypotheek afsluiten 200.000 euro (rente 1,5%) Bruto per maand 250 euro

Met de tweede hypotheek (rente 1,5%) wordt de eerste lopende hypotheek met een hypotheekrente van 4,5% in 1 keer afgelost. Hierdoor blijft er nog een hypotheek over van 200.000 euro met een betaalde hypotheekrente van 1,5%. De boeterente is nu ontweken en de bruto maandlasten zijn 500 euro lager!

Lees de kleine lettertjes goed!

Wie de voorwaarden goed leest van Florius, kan van mening zijn dat ieder jaar 10% aflossen wel mogelijk is. Florius heeft zich ingedekt door het woord "misbruik" te gebruiken. Florius heeft door de voorwaarden aan te passen, het ontwijken van de boeterente verboden.

Wie toch bovenstaande werkwijze wil hanteren (bijvoorbeeld bij een andere bank) zal eerst goed de kleine lettertjes moeten lezen. Dit laatste wordt meestal niet gedaan waardoor een huizenbezitter in de problemen kan komen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.