Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Boeterente ontwijken steeds lastiger

Florius wijzigt voorwaarden waardoor boetevrij aflossen niet meer mag

Florius wijzigt voorwaarden waardoor boetevrij aflossen niet meer mag

De hypotheekrentes zijn nog nooit zo laag geweest, maar veel huizenbezitters betalen op dit moment nog hoge rentes. Logisch dat deze huizenbezitters zoeken naar een mogelijkheid om van hun hoge hypotheekrente af te komen. Het oversluiten van de hypotheek kan dan interessant zijn, maar omdat deze hoge rente vaak voor een lange periode vast staat, is de boeterente vaak (heel) erg hoog. Het is dus zoeken naar een mogelijkheid om de boeterente te ontwijken en de lopende hypotheek zonder hoge boete naar een lagere hypotheekrente te krijgen. Hypotheekbanken proberen dit ontwijken van de boeterente echter steeds moeilijker te maken…

Oversluiten met tweede hypotheek

Op 23 maart van dit jaar kon u in mijn blog Profiteren van lage hypotheekrente? Boeterente ontwijken! lezen, dat er theoretisch wel een mogelijkheid is om onder de boeterente uit te kunnen komen. Het idee dat ik in deze blog uitwerkte, is om een tweede hypotheek af te sluiten en die te gebruiken om de bestaande hypotheek mee af te lossen. Hierbij merk ik nog op dat iedere hypotheekadviseur ook te maken heeft met een zorgplicht. En natuurlijk zijn banken ook op de hoogte hoe de boeterente ontweken kan worden.

Florius past de voorwaarden aan

Om bovenstaande vorm van oversluiten tegen te gaan, heeft Florius in hun voorwaarden (kleine lettertjes) het volgende opgenomen:

Kan ik (een deel van) mijn lening(delen) zonder vergoeding terugbetalen als ik terugbetaal uit eigen middelen?

1. U betaalt geen vergoeding over het deel van uw lening(delen) dat u terugbetaalt uit eigen middelen. Het bedrag dat u terugbetaalt uit eigen middelen telt niet mee voor de 10% die u ieder kalenderjaar vergoedingsvrij mag terugbetalen.

2. Eigen middelen is niet geleend geld. Florius bepaalt of sprake is van eigen middelen.

3. Florius mag deze regel wijzigen als er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Er is sprake van een uitzonderlijke situatie als er zeer ingrijpende wijzigingen zijn geweest of worden verwacht. Zoals wijzigingen waardoor de positie van Florius ten opzichte van u dusdanig verslechterd is, dat ongewijzigde voortzetting niet van Florius gevraagd kan worden. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als klanten op grote schaal misbruik maken van deze vergoedingsvrije regel.

Florius is duidelijk: Eigen middelen is niet geleend geld en er mag geen misbruik worden gemaakt van de vergoedingsvrije regel. Bij Florius mag je met eigen middelen onbeperkt aflossen (Extra aflossen zonder prijskaartje – Florius Hypotheken). Slimme huizenbezitters hebben dan het volgende gedaan bij Florius:

 • Taxatiewaarde woning 450.000 euro
 • Lopende hypotheek 200.000 euro (rente 4,5%) Bruto per maand 750 euro
 • Tweede hypotheek afsluiten 200.000 euro (rente 1,5%) Bruto per maand 250 euro

Met de tweede hypotheek (rente 1,5%) wordt de eerste lopende hypotheek met een hypotheekrente van 4,5% in 1 keer afgelost. Hierdoor blijft er nog een hypotheek over van 200.000 euro met een betaalde hypotheekrente van 1,5%. De boeterente is nu ontweken en de bruto maandlasten zijn 500 euro lager!

Lees de kleine lettertjes goed!

Wie de voorwaarden goed leest van Florius, kan van mening zijn dat ieder jaar 10% aflossen wel mogelijk is. Florius heeft zich ingedekt door het woord “misbruik” te gebruiken. Florius heeft door de voorwaarden aan te passen, het ontwijken van de boeterente verboden.

Wie toch bovenstaande werkwijze wil hanteren (bijvoorbeeld bij een andere bank) zal eerst goed de kleine lettertjes moeten lezen. Dit laatste wordt meestal niet gedaan waardoor een huizenbezitter in de problemen kan komen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Reactie op: Pitmans van donderdag december 31, 2020 11:43
  Herstel : uit eigen middelen blijft boetevrij aflossen wel mogelijk. Dat staat er ook, betere lezen Pitmans !
  “Het bedrag dat u terugbetaalt uit eigen middelen telt niet mee voor de 10% die u ieder kalenderjaar vergoedingsvrij mag terugbetalen.”

  In het rentewijzigingsvoorstel dat ik zojuist van Florius kreeg, staat het iets anders (en minder specifiek!) verwoord :
  “De voorwaarden van het leningdeel wijzigen. Hierin staat onder andere dat u geen vergoeding hoeft te betalen als u een bedrag extra wilt aflossen, wanneer u dit doet uit eigen middelen. Het is mogelijk dat u een vergoeding betaalt als u geen eigen middelen heeft om extra af te lossen op uw hypotheek. U kunt jaarlijks tot maximaal 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel extra aflossen zondervergoeding.”

  Het 10%-maximum wordt in die laatste zin niet expliciet gerelateerd aan aflossen met geleend geld, maar de voorwaarden zijn er wel duidelijk over.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek