Search
Close this search box.

Sparen terugblik op 2020

Wat is er veranderd qua spaarrente en spaarbanken?

Wat is er veranderd qua spaarrente en spaarbanken?

En toen was 2021 begonnen, kunnen we het jaar 2020 echt achter ons laten. Allereerst wens ik jou en iedereen die je lief is een 2021 vol plezier en gezondheid. Ik zou wel willen zeggen: ‘…en een mooie spaarrente’, maar ben bang dat die er het komende jaar niet in gaat zitten. Laat ik het dus houden op ‘…de beste spaarrente’ – dat kan tenslotte altijd. De beste spaarrente, hoe laag die ook is…

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Terugblik op sparen in 2020

Vorige week keken we vooruit naar 2021, vandaag kijk ik even terug naar wat er in 2020 is gebeurd qua sparen. Het volgende wil ik daarover graag met jullie delen:

  • de renteontwikkeling bij sparen
  • depositorentes in 2020
  • bijzonderheden bij spaarbanken
  • meest gelezen artikelen over sparen

Terugblik op 2020

Renteontwikkeling bij sparen

Om de spaarrente in 2020 in perspectief te zien is het goed om ook verder terug te kijken. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van de spaarrente in de afgelopen 10 jaar hieronder: de lijn laat de hoogste rente op vrij opneembare spaarrekeningen zien:

Grafiek spaarrente laatste 10 jaar

Het is hiermee overduidelijk hoe laag het renteniveau voor sparen is. Niet dat dit nieuws is – dat wist je natuurlijk allang. Toch blijf ik het interessant vinden om naar deze grafiek te kijken. Hoe je went aan een renteniveau en bijna vergeet dat het nog geen 10 jaar geleden veel hoger lag.

Ontwikkeling spaarrente in 2020

In het laatste stukje van de grafiek hierboven zie je het al en hieronder uitvergroot: in 2020 hebben we een kleine stijging van de spaarrente gezien. Een stijging? Ja! Een stijging… Betekent dit dat het renteniveau bij onze banken omhoog is gegaan?

Grafiek hoogste spaarrente 2020

Helaas, ik moet je teleurstellen. Het is niet de rente bij onze banken in Nederland waar de renteverhogingen vandaan kwamen in het afgelopen jaar. Het waren Bigbank en Lloyds Bank: twee buitenlandse banken die in Nederland niet alleen deposito’s maar ook vrij opvraagbare spaarrekeningen aanbieden. Bigbank stuntte zelfs nog even met een rente van 0,5% – maar die actie was ook weer snel voorbij.

Depositorentes in 2020

Je kunt er ook voor kiezen om jouw spaargeld niet vrij opvraagbaar te houden, maar voor een tijdje vast te zetten op een deposito. Is er in 2020 nog iets interessants gebeurd op depositogebied? Ook hier geldt weer: niet bij de Nederlandse banken. Kijk maar eens naar de laatste rentewijzigingen bij deposito’s: eigenlijk alleen maar rode pijlen van rentedalingen, behalve bij een paar banken uit het buitenland.

Buitenlandse banken

Die banken uit het buitenland willen nog weleens met een leuke rente komen. De vraag is daarbij altijd in hoeverre je jouw spaargeld bij die banken wilt stallen, aangezien ze niet onder de Nederlandse spaargarantie vallen. We hebben het dan over landen als Estland, Tsjechië, Italië, Letland.

Depositorente 1 jaar vast 4 januari 2021

Wel even aardig qua deposito’s in 2020: de acties van de Belgische CKV Bank. Daar hadden ze zowel in juli als in november een actie waarbij je opeens even 1% rente krijgen als je het jouw geld voor 1 jaar vastzette. Onder de Belgische spaargarantie, dat is voor veel spaarders toch net even prettiger. Zoals je hierboven ziet is die actie allang weer voorbij en vind je CKV Bank nu op plek 11 in de vergelijking van 1-jaars deposito’s.

Actuele depositorentes

Spaarplatform Savedo inactief

Voor het sparen bij buitenlandse banken konden we in 2020 terecht bij twee internationale spaarplatforms: Raisin en Savedo. Bij die laatste kun je vanaf 31 december geen nieuwe deposito’s meer openen… iets met een tijdelijke pauze bij Savedo voor het inrichten van een nieuw technologisch platform?

Spaarbanken

De top 5 van spaarrentes op de vrij opvraagbare spaarrekeningen ziet er op dit moment zo uit:

Top 5 hoogste spaarrente 1 januari 2021

Je ziet het: de top 3 bestaat uit banken uit het buitenland waar het spaargeld ook onder een garantiestelsel van een ander land valt. Om precies te zijn: de spaargaranties van Duitsland, Estland en Spanje.

Check actuele rentes

Lloyds Bank – uit Duitsland

Lloyds Bank is eigenlijk een Schotse bank (vroegere naam was Bank of Scotland), maar huist juridisch in Duitsland in verband met de Brexit. Dat betekent dus ook dat het geld bij Lloyds Bank onder de Duitse spaargarantie valt. Deze bank kwamen we al vóór 2020 in de vergelijking van spaarrekeningen tegen. Dat geldt niet voor Bigbank en Openbank, die zijn er nieuw bijgekomen in het afgelopen jaar.

Bigbank – uit Estland

De rekening van Bigbank is in 2020 nieuw in de vergelijking van spaarrekeningen. Een deposito kun je er al een paar jaar openen, maar vrij opvraagbaar sparen nog niet. Dat hebben ze in mei 2020 geïntroduceerd, waarbij ze startten met een rente die direct de hoogste was. 

Openbank – uit Spanje

De rekening van Openbank was er een jaar geleden nog niet bij: die is in februari 2020 geïntroduceerd door het Spaanse Santander. Die stuntte met een rente van 2%, maar daar zat wel een addertje onder het gras: die rente gold voor maximaal € 5.000 en slechts voor 6 maanden. Daarna zakte je terug naar 0,01% rente. Dat laatste is inmiddels aangepast: er staat nu een rente van 0,2% – dat lijkt er meer op. Ondertussen blijft het wel zo dat je geld onder de Spaanse garantie valt.

Banken onder Nederlandse spaargarantie

Wil je alleen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel sparen, dan zien we hele andere banknamen. De top 5 met de hoogste rente per bank op 1 januari 2020:

Bank 1 jan 2020
NIBC Direct 0,20%
Anadolubank 0,17%
LeasePlan Bank 0,15%
DHB Bank 0,15%
Centraal Beheer 0,10%

Deze rentes zijn in 2020 alleen maar gedaald. Er is wat geschoven qua posities en namen, maar veel vrolijks valt er niet over te zeggen bij de Nederlandse banken:

Bank 1 jan 2021
NIBC Direct 0,15%
LeasePlan Bank 0,10%
Anadolubank 0,08%
DHB Bank 0,07%
Nationale Nederlanden 0,05%

Meest gelezen artikelen over sparen

Ondanks dat er in 2020 niet heel veel gebeurde op spaargebied hebben we je regelmatig geïnformeerd over gebeurtenissen rondom sparen. Dit zijn de meest gelezen artikelen op onze sites over sparen:

Daarnaast houden jullie de wijzigingen in de spaarrente goed in de gaten – blijkt uit jullie bezoeken op onze overzichten van de laatste rentewijzigingen:

Wil jij in 2021 goed op de hoogte blijven over sparen?

Meld je NU aan voor onze Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek