Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 20 april 2021, 15:36 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Vorige week kwam de NVM met de eerste kwartaalcijfers van 2021. Voor menig persoon was het schrikken, want de huizenprijzen zijn met 15% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Een dergelijke stijging was de laatste 20 jaar niet meer voorgekomen. De gemiddelde huizenprijs is gestegen naar 385.000 euro.

Persoonlijk stond ik niet te kijken van dit percentage. Als je dagelijks potentiƫle kopers spreekt, dan weet je precies wat er aan de hand is. Met mijn eerdere blogs over de huizenmarkt en andere partijen zoals makelaars had u al een aardig beeld kunnen krijgen hoe "gek" de markt op het ogenblik is.

Woningtekort steeds nijpender

Nog een paar interessante cijfers uit het kwartaalbericht. Halverwege het eerste kwartaal van 2021 stonden circa 17.500 woningen te koop: 42% minder vergeleken met een jaar geleden. Van alle verkochte woningen is 60% boven de vraagprijs verkocht. Bovendien wordt 33% van de woningen gekocht zonder voorbehoud van financiering.

Het bovenstaande zegt voldoende. Het aantal te koop staande woningen is nog nooit zo laag geweest. Dit aantal zal de komende maanden nog verder dalen. Naar de ontwikkeling van de hypotheekrente hoeven we nauwelijks meer te kijken. Deze heeft op dit moment totaal geen invloed op de huizenprijzen. Ook als de rente een procent zou stijgen, willen veel mensen nog steeds kopen!

Makelaars rollebollen met elkaar over straat om maar genoeg woningen "Te koop" te kunnen aanbieden. Wie even de tijd neemt, zal zien dat heel veel makelaars momenteel maar een paar woningen te koop hebben staan. Er komt een moment dat diverse makelaars helemaal geen woningen meer kunnen aanbieden. Het geklaag gaat nu al beginnen terwijl er de afgelopen jaren heel veel geld is verdiend door makelaars. Tsja, als iedereen zomaar makelaar kan worden (hoef je niets voor te doen) dan heeft de branche er zelf voor gezorgd dat dit nu aan de hand is.

Trend zet door

In ieder geval zal er de komende maanden niets veranderen. De huizenprijzen zullen volgens mij gewoon verder stijgen. Het zou mij niet verbazen dat in het tweede kwartaal van 2021 de huizenprijzen gemiddeld weer met meer dan 10% stijgen. De 400.000 euro (gemiddelde huizenprijs) gaat er zeker aan dit jaar. Het gevolg is wel dat steeds minder mensen een woning kunnen kopen. Het inkomen van mensen stijgt namelijk niet zo hard als de huizenprijzen.

Stap kabinet overdrachtsbelasting mislukt

De zet van Den Haag om de 2% overdrachtsbelasting af te schaffen voor starters om zo jonge kopers een handje te helpen een leuke koopwoning te kopen, is volkomen mislukt. Die regel geldt namelijk alleen voor woningen tot 400.000 euro. Wie meer dan 400.000 euro betaalt, moet gewoon 2% overdrachtsbelasting betalen. Deze 400.000 euro is over een maandje al de gemiddelde huizenprijs geworden...

Op de hoogte blijven van huizenmarkt en hypotheekrente?

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.