Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Voorspelling 2023: huizenprijzen dalen met 10 procent

Jos verwacht in 2023 een 10% daling van de huizenprijzen en iets lagere hypotheekrentes

Jos verwacht in 2023 een 10% daling van de huizenprijzen en iets lagere hypotheekrentes

Het jaar 2022 zit er bijna op. Voor de hypotheek- en huizenmarkt zal 2022 de boeken ingaan als een heel slecht jaar. De hypotheekrentes stegen fors en de huizenmarkt kwam ruw tot stilstand. Een veel gestelde vraag is: wat gaat er in 2023 gebeuren? Voorspellen is natuurlijk heel erg lastig, zeker in de complexe tijd waarin we nu leven. Maar ik wil wel een poging wagen. Ik verwacht dat de huizenprijzen met 10 procent zullen dalen en dat de hypotheekrentes een lichte daling zullen laten zien.

Wat gaat 2023 brengen?

De afgelopen weken hebben diverse instanties een voorspelling gedaan over wat de hypotheekrente en de huizenprijzen in 2023 gaan doen.

In ieder geval is het duidelijk dat iedereen een daling van de huizenprijzen in 2023 verwacht. Dit is ook logisch. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren (bijna) verdubbeld. Bovendien is de hypotheekrente flink gestegen. Deze was vorig jaar nog 1% (10 jaar rente vast periode voor hypotheken met NHG) en is nu gestegen naar ongeveer 4%.

Bovendien mogen we de hoge inflatie niet vergeten. De prijsstijgingen zorgen ervoor dat het uitgavenpatroon flink is gestegen. De inflatie zal in 2023 waarschijnlijk lager worden door het prijsplafond. De grote vraag is natuurlijk wat Poetin gaat doen. Als de oorlog nog lang gaat duren dan krijgen we een groot (financieel) probleem in Nederland. Vanaf 2024 zullen dan honderdduizenden gezinnen de energierekening niet meer kunnen betalen. Ik ben dan heel erg benieuwd wat het kabinet gaat doen.

Huizenprijzen 2023: mijn voorspelling is een daling van 10%

Ik ben niet positief voor volgend jaar. De afgelopen maanden is het stil op de huizenmarkt. Natuurlijk worden er nog huizen verkocht. Echter, het zijn er beduidend minder dan vorig jaar. Veel zoekende kopers wachten momenteel even af of de prijsdaling daadwerkelijk door zal zetten. Ik verwacht dat de huizenprijzen in 2023 met 10% gaan dalen. Deze daling is nodig om de koopwoningen weer betaalbaar te krijgen.

Wat gaat de hypotheekrente in 2023 doen?

De hypotheekrente heeft in 2022 een ongekende stijging laten zien. De laatste maanden is deze stijging gestopt. We zien per saldo zelfs een daling in de laatste weken.

De hypotheekrente zal volgens mij in 2023 wat gaan dalen. Dit zal niet veel zijn. Mijn verwachting is dat de hypotheekrente zal dalen met maximaal 0,5%. Hierdoor zal de hypotheekrente bij een rentevaste periode van 20 jaar voor hypotheken met NHG weer rond de 3,5% uitkomen.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Overige voorspellingen voor 2023

2023 kan wel het jaar worden van de duurzaamheid. Veel huizenbezitters (met een koopwoning) zijn zeker bereid om te investeren in zonnepanelen om zo de stroomrekening naar beneden te krijgen. Bovendien zal de investering van zonnepanelen met deze hoge stroomprijzen binnen 2 jaar worden terug verdiend. Helaas zijn huurders afhankelijk van hun verhuurder. Gaat de verhuurder investeren in duurzaamheid of laat deze zijn / haar huurder in de kou zitten?

Tot slot nog de doelstelling van het kabinet om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Dit aantal zal zeker niet gehaald worden. Met heel veel geluk komen we aan 50.000 woningen. Hierbij is dan nog de vraag of er veel woningen bij zitten voor starters. De grondprijzen en de prijzen van het bouwmateriaal zijn zo hoog geworden dat “goedkoop bouwen” van koopwoningen voor starters niet meer mogelijk blijkt te zijn. Om goede doorstroming te krijgen is het wel noodzakelijk dat starters een betaalbare koopwoning kunnen kopen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 1. Reactie op: Paul van maandag december 26, 2022 17:12
  Keep on dreaming!!
  Huizenprijzen zullen licht dalen, maar zeker geen 10%
  Allemaal spook verhalen hier pffff

 2. Reactie op: Michael van vrijdag december 23, 2022 12:19
  Wat een heetgebakerde reactie Patrick, heb je een persoonlijk belang bij de huizenmarkt? Wissel argumenten uit op inhoud maar maak het niet persoonlijk. De tijd zal het leren of u of anderen gelijk krijgen. Mijns inziens moet de discussie vooral gaan hoe een gezonde woningmarkt bereikt kan worden en welke spelers daarvoor nodig zijn (en dat is niet alleen Hugo). Mooie jaarwisseling en een goed 2023.

 3. Reactie op: Grumpy old man van donderdag december 22, 2022 15:57
  Eens! Veel vrienden hebben 5 jaar geleden een huis gekocht. Zomaar een overwaarde van 2 ton, BAM! Ik heb dit helaas niet gedaan, zodoende ook geen 2 ton overwaarde tot mijn beschikking. De enige mensen die realistisch een huis kunnen kopen van 5+ ton met een “werknemers” inkomen, zijn degene die reeds overwaarde hebben uit een eerdere aankoop.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek