Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 22 december 2022, 13:59 - Jos Koets
#hypotheek #huizenmarkt #huis kopen

Het jaar 2022 zit er bijna op. Voor de hypotheek- en huizenmarkt zal 2022 de boeken ingaan als een heel slecht jaar. De hypotheekrentes stegen fors en de huizenmarkt kwam ruw tot stilstand. Een veel gestelde vraag is: wat gaat er in 2023 gebeuren? Voorspellen is natuurlijk heel erg lastig, zeker in de complexe tijd waarin we nu leven. Maar ik wil wel een poging wagen. Ik verwacht dat de huizenprijzen met 10 procent zullen dalen en dat de hypotheekrentes een lichte daling zullen laten zien.

Wat gaat 2023 brengen?

De afgelopen weken hebben diverse instanties een voorspelling gedaan over wat de hypotheekrente en de huizenprijzen in 2023 gaan doen.

In ieder geval is het duidelijk dat iedereen een daling van de huizenprijzen in 2023 verwacht. Dit is ook logisch. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren (bijna) verdubbeld. Bovendien is de hypotheekrente flink gestegen. Deze was vorig jaar nog 1% (10 jaar rente vast periode voor hypotheken met NHG) en is nu gestegen naar ongeveer 4%.

Bovendien mogen we de hoge inflatie niet vergeten. De prijsstijgingen zorgen ervoor dat het uitgavenpatroon flink is gestegen. De inflatie zal in 2023 waarschijnlijk lager worden door het prijsplafond. De grote vraag is natuurlijk wat Poetin gaat doen. Als de oorlog nog lang gaat duren dan krijgen we een groot (financieel) probleem in Nederland. Vanaf 2024 zullen dan honderdduizenden gezinnen de energierekening niet meer kunnen betalen. Ik ben dan heel erg benieuwd wat het kabinet gaat doen.

Huizenprijzen 2023: mijn voorspelling is een daling van 10%

Ik ben niet positief voor volgend jaar. De afgelopen maanden is het stil op de huizenmarkt. Natuurlijk worden er nog huizen verkocht. Echter, het zijn er beduidend minder dan vorig jaar. Veel zoekende kopers wachten momenteel even af of de prijsdaling daadwerkelijk door zal zetten. Ik verwacht dat de huizenprijzen in 2023 met 10% gaan dalen. Deze daling is nodig om de koopwoningen weer betaalbaar te krijgen.

Wat gaat de hypotheekrente in 2023 doen?

De hypotheekrente heeft in 2022 een ongekende stijging laten zien. De laatste maanden is deze stijging gestopt. We zien per saldo zelfs een daling in de laatste weken.

De hypotheekrente zal volgens mij in 2023 wat gaan dalen. Dit zal niet veel zijn. Mijn verwachting is dat de hypotheekrente zal dalen met maximaal 0,5%. Hierdoor zal de hypotheekrente bij een rentevaste periode van 20 jaar voor hypotheken met NHG weer rond de 3,5% uitkomen.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Overige voorspellingen voor 2023

2023 kan wel het jaar worden van de duurzaamheid. Veel huizenbezitters (met een koopwoning) zijn zeker bereid om te investeren in zonnepanelen om zo de stroomrekening naar beneden te krijgen. Bovendien zal de investering van zonnepanelen met deze hoge stroomprijzen binnen 2 jaar worden terug verdiend. Helaas zijn huurders afhankelijk van hun verhuurder. Gaat de verhuurder investeren in duurzaamheid of laat deze zijn / haar huurder in de kou zitten?

Tot slot nog de doelstelling van het kabinet om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Dit aantal zal zeker niet gehaald worden. Met heel veel geluk komen we aan 50.000 woningen. Hierbij is dan nog de vraag of er veel woningen bij zitten voor starters. De grondprijzen en de prijzen van het bouwmateriaal zijn zo hoog geworden dat "goedkoop bouwen" van koopwoningen voor starters niet meer mogelijk blijkt te zijn. Om goede doorstroming te krijgen is het wel noodzakelijk dat starters een betaalbare koopwoning kunnen kopen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.