Search
Close this search box.

Beleggen als je amper rondkomt?

Eerst buffer sparen, dan pas beleggen!

Eerst buffer sparen, dan pas beleggen!

De afgelopen dagen is er weer het nodige aan nieuwtjes over sparen. Het grote nieuws van vorige week was natuurlijk de gloednieuwe bank – en meteen koploper bij de rentes voor vrij opneembaar spaargeld: Renault Bank uit Frankrijk.  Met 0,35% geeft die toch zomaar 7x zoveel rente als LeasePlan Bank in Nederland. Ja, ook auto’s – dat is wel opvallend…

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Moeite met rondkomen en toch beleggen?

Maar goed, 0,35% rente is en blijft nou niet echt dat je zegt: daar worden we rijk van. Dus blijken steeds meer mensen te kiezen voor beleggen in plaats van sparen. Dat is geen verrassing, maar onderzoek van het Nibud bevestigt het nog maar even. In het rapport ‘De coronacrisis en ons geld’ is één van de bevindingen dat 22% van de mensen die zegt moeite hebben met rondkomen wél bezig is met beleggen. Dat vinden ze bij het Nibud zorgwekkend en dat kan ik alleen maar met ze eens zijn. 

Geld verdelen

Beleggen – maar minder dan € 2.000 spaargeld 

Een kwart van de Nederlanders heeft inmiddels beleggingen, is de uitkomst van het Nibud-onderzoek. Zo’n 10% daarvan is daar recent mee begonnen. Niets mis mee op zich. Beleggen is een prima alternatief om meer rendement uit je geld te halen, zeker als je daar verstandig mee omgaat. Alleen of het nou verstandig is om geld in beleggingen te stoppen als je minder dan € 2.000 aan spaargeld hebt? Lijkt me niet.

We maken ons met name zorgen over de jonge beleggers zonder vangnet. We weten hoe verslavend het in de gaten houden van de koersen kan werken. En hoe hoog de stress is die mensen kunnen krijgen als de koersen dalen en ze geen buffer hebben om op terug te vallen. Als maatschappij moeten we willen voorkomen dat de groeiende populariteit van beleggen leidt tot schulden met alle gevolgen van dien.

Pubers in aandelen

Nog niet zo lang geleden hadden we het er met onze boys (14 en 16 jaar) over aan de keukentafel. De jongste wilde wel iets met bitcoin gaan doen. Of op een andere manier beleggen. Heb ik ‘m m’n Bux app laten zien en daar werd hij ook wel enthousiast van. Qua bitcoin heb ik hem gezegd dat hij daar alléén iets mee moet gaan doen als hij écht snapt hoe het werkt. 

Bitcoin

Beter beleggen dan snaai kopen

Nu heeft die jongen nog geen vaste lasten en wel een leuk baantje, dus ik heb er niets op tegen als hij wat gaat spelen met aandeeltjes via Bux ofzo. Eerlijk gezegd heb ik liever dat hij dat met z’n geld doet dan dat hij er doorlopend allerlei ongezonde snaai van koopt. Z’n startbuffer voor later sparen wij voor hem bij elkaar. 

Snaai kopen bij de bakker

Vertekend beeld in onderzoek?

Als het beleggen van dat soort gastjes – jonge jongens en meiden die nog thuis wonen – meetelt in de cijfers van het Nibud zouden die weleens vertekend kunnen zijn. Dat is gelukkig niet zo: de respondenten zijn 18 jaar en ouder en de steekproef is representatief voor de samenstelling van de Nederlandse bevolking.

Buffer als je zelfstandig woont

Los van het onderzoek: er is een hele hausse aan jongeren die zich bezighoudt met crypto’s en aandelen. Als die jongeren op zichzelf gaan wonen is het wel belangrijk dat ze een buffer hebben en houden. Dat ze het belang van die buffer inzien ook. 

Buffer aan spaargeld

Spaargeld als buffer – beleggen met geld dat over is

Ik hoop dat ik mijn kinderen er goed van weet te doordringen dat je een bepaald bedrag aan spaargeld achter de hand moet houden als buffer. Dat beleggen leuk is en met grote kans lucratiever – maar dat je dat doet met geld dat over is, dat je niet nodig hebt voor plotselinge gebeurtenissen in je leven. 

Houd de ontwikkelingen bij sparen in de gaten!

Met onze Update Sparen in je mail blijf je op de hoogte

Nu aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Sas van donderdag juli 15, 2021 15:54
    Alweer een verbod invoeren om burgers te ‘beschermen’? Om te voorkomen dat ze vallen of zichzelf ‘pijn’ doen. De ultieme rubber tegels maatschappij. De maatschappij van risicomijdende jankertjes die al hun eigen verantwoordelijkheden bij vadertje staat deponeren. De maatschappij van bange schaapjes?
    Is er nog ruimte voor eigen verantwoordelijkheid? Ruimte om te leren, om je skills te verbeteren, ook of juist met vallen en opstaan? Of mag je slechts handelen en doen nadat je een standaard cursus, goedgekeurd door ‘alwetende’ ambtenaren van de ‘overheid’, heb gedaan?
    Wat is dat voor een bekrompen wereldbeeld?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek