Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Andere auto: spaargeld, lening of private lease?

Nadenken over het financieren van een auto

Nadenken over het financieren van een auto

Je wilt een andere auto, om welke reden dan ook. Wat is dan slim? Je spaarrekening plunderen, een lening afsluiten of kiezen voor private lease?

Lease-auto van je werkgever

Hier thuis krijgt manlief binnenkort een nieuwe leaseauto. Via zijn werkgever. Heerlijk comfortabel vind ik dat – elke vier jaar een goednieuwe auto, al het onderhoud, verzekering, wegenbelasting, brandstof, parkeren… het is allemaal geregeld. Behoorlijk luxe arbeidsvoorwaarde, zo’n leasebak.

Nieuwe lease-auto

Auto zelf financieren

Heb je niet zo’n werkgever, dan moet je jouw auto zelf financieren. Kopen van je spaargeld of een lening afsluiten, dat was heel lang de standaard. Tegenwoordig hoor ik steeds meer mensen over private lease. Klinkt net zo luxe als een lease-auto van je werkgever – maar is dat ook zo?

Wat is private lease?

Eerst maar even kijken wat het precies inhoudt, private lease. Tot op zekere hoogte lijkt het sterk op lease via de baas, alleen betaal je dan zelf de rekening. Bovendien zit er geen tankpas bij en parkeren komt ook voor eigen rekening. Dus wat is er dan wél geregeld met private lease? Dit:

  • aanschaf van de auto
  • reparatie & onderhoud
  • autoverzekering (allrisk)
  • wegenbelasting

Nieuwe auto, vast maandbedrag, geen onverwachte kosten

Je betaalt dan een vast maandbedrag en rijdt daarvoor in een nieuwe auto die je na afloop van de leaseperiode gewoon kunt inleveren. Je hoeft niet in één keer een groot bedrag uit te geven en hebt geen last van onverwachte kosten voor reparaties en onderhoud.

Nieuwe auto financieren - spaargeld, lenen of private lease?

Voordelen en nadelen van private lease

Private lease heeft dus een hoop voordelen – ik begrijp wel dat mensen dat aantrekkelijk vinden. Toch heeft het ook wel de nodige nadelen.

Auto is niet van jou

De auto is niet van jou en wordt ook niet van jou. Als je zelf een auto koopt heb je ook iets om in te ruilen of te verkopen als dat nodig is – en dat kun doen wanneer jij dat wilt. De auto is dan jouw eigendom. Bij private lease is dat dus niet zo.

Vast aan langdurig contract

Ondertussen zit je wel vast aan een contract voor meerdere jaren, waar je niet zomaar even tussentijds vanaf kunt. Als de lasten van de lease om welke reden dan ook te zwaar worden heb je dus een probleem. De voorwaarden verschillen nogal per aanbieder, dat is sowieso belangrijk om je in te verdiepen.

Aantal kilometers in leasecontract

In je leasecontract staat een aantal kilometers dat daarbij hoort. Dat is wel een dingetje. Als je er minder rijdt betaal je dus teveel, rijd je er meer – dan moet je bijbetalen.

  • Extra betalen: bij de ene aanbieder moet je een aantal cent per kilometer betalen – bij de ander schuif je op naar een grotere ‘kilometerbundel’.
  • En als je veel minder rijdt dat het aantal afgesproken kilometers, hoe werkt dat? Bij sommige aanbieders krijg je dan geld terug – dat is dan wel fijn meegenomen.

Eigen auto vervangen

Zelf denk ik op dit moment ook na over het vervangen van m’n auto. Die is alweer 10 jaar oud maar nog in prima staat met weinig kilometers. Op zich is er geen reden om ‘m weg te doen, maar ik ben destijds zo suf geweest om een auto zonder airco te nemen. Daar heb ik de laatste jaren flink spijt van…

Lease-auto overnemen?

Even heb ik overwogen om de huidige lease-auto van manlief over te nemen. Het is een fijne auto, maar ja… diesel. Dat is heel erg oneconomisch met het lage aantal kilometers dat ik rijd – ga ik dus niet doen. Wil denk ik toch kijken naar iets van een hybride auto. Een laadpaal komt er toch al bij ons huis (want de nieuwe lease-auto is hybride), dus dat is handig.

Andere auto kopen

Auto kopen met spaargeld, lening of private lease?

De volgende vraag is dan hoe ik een andere auto ga financieren. Ik kan m’n spaargeld opofferen, een lening afsluiten of kiezen voor private lease. Nu heb ik wel wat reserves, spaargeld dat bovendien nauwelijks iets oplevert aan spaarrente, dus dat lijkt mij de meest logische keuze.

PL flexibeler

Zou ik dat geld niet hebben, zou ik dan voor een persoonlijke lening kiezen of voor private lease? Mijn gevoel zegt me een PL. Dat komt vooral doordat je dan flexibeler bent, en daar houd ik van. 

Private lease aanbiedingen vergelijken

Private lease lijkt me enorm lastig kiezen. De ene aanbieder is de andere niet, de verschillen in voorwaarden zijn groot. Waar moet je allemaal op letten als je aanbiedingen voor private lease gaat vergelijken? De ANWB heeft een handige checklist voor je – als ik het zou overwegen zou ik daar beginnen.

Regelmatig nieuws in beeld over sparen en lenen?

Meld je aan voor onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek