Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 augustus 2021, 09:16 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen

Je wilt een andere auto, om welke reden dan ook. Wat is dan slim? Je spaarrekening plunderen, een lening afsluiten of kiezen voor private lease?

Lease-auto van je werkgever

Hier thuis krijgt manlief binnenkort een nieuwe leaseauto. Via zijn werkgever. Heerlijk comfortabel vind ik dat - elke vier jaar een goednieuwe auto, al het onderhoud, verzekering, wegenbelasting, brandstof, parkeren... het is allemaal geregeld. Behoorlijk luxe arbeidsvoorwaarde, zo'n leasebak.

Nieuwe lease-auto

Auto zelf financieren

Heb je niet zo'n werkgever, dan moet je jouw auto zelf financieren. Kopen van je spaargeld of een lening afsluiten, dat was heel lang de standaard. Tegenwoordig hoor ik steeds meer mensen over private lease. Klinkt net zo luxe als een lease-auto van je werkgever - maar is dat ook zo?

Wat is private lease?

Eerst maar even kijken wat het precies inhoudt, private lease. Tot op zekere hoogte lijkt het sterk op lease via de baas, alleen betaal je dan zelf de rekening. Bovendien zit er geen tankpas bij en parkeren komt ook voor eigen rekening. Dus wat is er dan wél geregeld met private lease? Dit:

  • aanschaf van de auto
  • reparatie & onderhoud
  • autoverzekering (allrisk)
  • wegenbelasting

Nieuwe auto, vast maandbedrag, geen onverwachte kosten

Je betaalt dan een vast maandbedrag en rijdt daarvoor in een nieuwe auto die je na afloop van de leaseperiode gewoon kunt inleveren. Je hoeft niet in één keer een groot bedrag uit te geven en hebt geen last van onverwachte kosten voor reparaties en onderhoud.

Nieuwe auto financieren - spaargeld, lenen of private lease?

Voordelen en nadelen van private lease

Private lease heeft dus een hoop voordelen - ik begrijp wel dat mensen dat aantrekkelijk vinden. Toch heeft het ook wel de nodige nadelen.

Auto is niet van jou

De auto is niet van jou en wordt ook niet van jou. Als je zelf een auto koopt heb je ook iets om in te ruilen of te verkopen als dat nodig is - en dat kun doen wanneer jij dat wilt. De auto is dan jouw eigendom. Bij private lease is dat dus niet zo.

Vast aan langdurig contract

Ondertussen zit je wel vast aan een contract voor meerdere jaren, waar je niet zomaar even tussentijds vanaf kunt. Als de lasten van de lease om welke reden dan ook te zwaar worden heb je dus een probleem. De voorwaarden verschillen nogal per aanbieder, dat is sowieso belangrijk om je in te verdiepen.

Aantal kilometers in leasecontract

In je leasecontract staat een aantal kilometers dat daarbij hoort. Dat is wel een dingetje. Als je er minder rijdt betaal je dus teveel, rijd je er meer - dan moet je bijbetalen.

  • Extra betalen: bij de ene aanbieder moet je een aantal cent per kilometer betalen - bij de ander schuif je op naar een grotere 'kilometerbundel'.
  • En als je veel minder rijdt dat het aantal afgesproken kilometers, hoe werkt dat? Bij sommige aanbieders krijg je dan geld terug - dat is dan wel fijn meegenomen.

Eigen auto vervangen

Zelf denk ik op dit moment ook na over het vervangen van m'n auto. Die is alweer 10 jaar oud maar nog in prima staat met weinig kilometers. Op zich is er geen reden om 'm weg te doen, maar ik ben destijds zo suf geweest om een auto zonder airco te nemen. Daar heb ik de laatste jaren flink spijt van...

Lease-auto overnemen?

Even heb ik overwogen om de huidige lease-auto van manlief over te nemen. Het is een fijne auto, maar ja... diesel. Dat is heel erg oneconomisch met het lage aantal kilometers dat ik rijd - ga ik dus niet doen. Wil denk ik toch kijken naar iets van een hybride auto. Een laadpaal komt er toch al bij ons huis (want de nieuwe lease-auto is hybride), dus dat is handig.

Andere auto kopen

Auto kopen met spaargeld, lening of private lease?

De volgende vraag is dan hoe ik een andere auto ga financieren. Ik kan m'n spaargeld opofferen, een lening afsluiten of kiezen voor private lease. Nu heb ik wel wat reserves, spaargeld dat bovendien nauwelijks iets oplevert aan spaarrente, dus dat lijkt mij de meest logische keuze.

PL flexibeler

Zou ik dat geld niet hebben, zou ik dan voor een persoonlijke lening kiezen of voor private lease? Mijn gevoel zegt me een PL. Dat komt vooral doordat je dan flexibeler bent, en daar houd ik van. 

Private lease aanbiedingen vergelijken

Private lease lijkt me enorm lastig kiezen. De ene aanbieder is de andere niet, de verschillen in voorwaarden zijn groot. Waar moet je allemaal op letten als je aanbiedingen voor private lease gaat vergelijken? De ANWB heeft een handige checklist voor je - als ik het zou overwegen zou ik daar beginnen.

Regelmatig nieuws in beeld over sparen en lenen?

Meld je aan voor onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.