HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hogere spaarrente? Vergeet het maar!

Depositorentes stijgen al, voor spaarrekeningen voorlopig niet

Depositorentes stijgen al, voor spaarrekeningen voorlopig niet

Het rommelt bij de rentes. Klaas Knot heeft geroepen dat hij vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in juli moet verhogen… de kans daarop lijkt inderdaad behoorlijk. Betekent dit dat we ook meer rente gaan krijgen voor ons spaargeld?

President ECB bij College Tour

Interessant: komende zondag is Christine Lagarde hoofdgast bij College Tour. Mocht je dat niet weten: zij is de president van de ECB. In die uitzending komt Knot – president van De Nederlandsche Bank (DNB) en bestuurslid bij de ECB – ook aan het woord. Hij zegt over de beleidsrente van de ECB:

Mijn voorkeur op basis van de huidige kennis zou zijn om de rente met 0,25 procentpunt te verhogen

Dat zou dan betekenen dat de negatieve rente van 0,5% aangepast wordt naar -0,25%. Maar… hij houdt een slag om de arm:

Tenzij we in de komende maanden nog meer informatie krijgen dat de inflatie zich verder aan het verbreden is, dan wel verder aan het oplopen is. Als dat het geval is, dan zou eventueel een grotere rentestap ook niet moeten worden uitgesloten.

Christine Lagarde reageert hierop behoorlijk bevestigend:

Klaas Knot en ik zitten op dezelfde lijn. Het is ons doel om de inflatie terug te brengen naar 2 procent op de middellange termijn. We zullen daar alle middelen voor inzetten en we hebben dat proces ook al in gang gezet

Nou… dat ziet er toch echt wel uit alsof de ECB de rente gaat verhogen. En dat mag ook wel, gezien de hoge inflatie

Depositorentes stijgen al aardig

Alhoewel het dus nog even duurt voordat de ECB een stap zet, zien we wel al beweging in de rentes bij de banken. Niet voor vrij opvraagbaar spaargeld, wel bij de deposito’s. En niet alleen bij banken uit andere Europese landen. Kijk maar eens wat er bij Rabobank gebeurde deze week:

Verhoging depositorentes Rabobank per 16 mei 2022

Ook Nationale Nederlanden verhoogde de langere termijn depositorentes fors, eerder zagen we dat al bij NIBC Direct en Van Lanschot. Ondanks de forse renteverhoging zijn de Rabo-rentes nog steeds niet te vinden in de toplijsten. Dat zegt vooral iets over hoe laag de depositorentes daar waren. 

Hogere rente voor langere termijnen 

Kijken we naar de huidige stand van de depositorentes, dan valt op dat de Nederlandse partijen het vooral op de langere looptijden aardig beginnen te doen. Persoonlijk zou ik er op dit moment niet snel voor kiezen om m’n geld voor meer dan … 2 jaar? … vast te zetten.

Korte termijnen: banken in het buitenland

Bij die kortere periodes zijn het duidelijk nog de buitenlandse banken die de boventoon voeren in de rentelijsten. Voor 1 jaar vast krijg je onder het Nederlandse depositogarantiestelsel de hoogste rente bij YapiKredi – 0,30%. Bij 2 jaar vast is dat 0,50% bij Anadolu. Ze staan op plek 11 en 10 in de vergelijkingen… De hoogste 2-jaarsrente staat op 1,25%. Voor 1 jaar 0,90%. Maar ja: in Italië! Ondanks mijn Italiaanse achternaam is dat niet waar ik snel m’n geld zal stallen.

Huidige depositorentes vergelijken

Spaarrente in juli ook omhoog?

Kunnen we verwachten dat als de ECB de rente inderdaad per juli verhoogt, dat we dan ook snel meer rente gaan krijgen over vrij opvraagbaar spaargeld? Dat is nog maar de vraag. 

Vergeet het voorlopig maar…

Op FD.nl staat een artikel waarin deze vraag behandeld wordt. De kern: Vergeet het voorlopig maar! De bankanalisten en economen die het FD geraadpleegd heeft gaan er niet vanuit dat de rente op particuliere spaarrekeningen snel omhoog zal gaan. 

Spaarrente omhoog?

Negatieve rente kan wel verdwijnen

Beter nieuws is er voor de grootspaarders: mensen met een saldo op hun spaarrekening dat zo hoog is dat ze een negatieve rente moeten betalen. Van die negatieve rente verwachten de kenners wel dat die snel zal verdwijnen als de ECB de rente verhoogt.

Helaas!

Dus… goed nieuws, de verwachting dat de ECB rente omhoog gaat? Op zich wel, maar als gewone spaarder zul je er voorlopig waarschijnlijk niet veel van merken.

Wil je de rente-ontwikkelingen een beetje volgen?

Meld je aan voor onze Updates in je mailbox!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen